Πνευματικά ωφέλιμα

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Η μετάνοια είναι η ζωή, η οποία νικάει τον φόβο, και οδηγεί στην Βασιλεία»

Τον Σεβασμιώτατο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν: ο πολιός και σεβάσμιος γέροντας Αρχιμ. π. Χριστοφόρος Κολοκυθάς Προϊστάμενος της Ενορίας του Αγίου Παντελεήμονος της Λουτροπόλεως των Καμένων Βούρλων, καθώς και οι πατέρες που διακονούν σε διάφορες Ενορίες της Λοκρίδος και στελεχώνουν την διαχειριστική Επιτροπή του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως “Η Αγία Αικατερίνη” στο Καινούργιο Λοκρίδος και το κατηχητικό και νεανικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Μενδενίτσης και Καμένων Βούρλων και Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Λοκρίδος Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Ρεντίφης, ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καινούργιου Πρωτ. π. Ιωάννης Ελευθερίου, ο Αναπληρωτής Δ/ντης του Γραφείου Νεότητος και Προϊστάμενος του Ι. Ν. Αγίας Σοφίας Λαμίας Πρωτ. π. Χρήστος Τσιλοφύτης, ο οικείος Προϊστάμενος του Ι. Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Μώλου και οικοδεσπότης της Ενορίας, Διευθυντής του Γραφείου Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Πρωτ. π. Κωνσταντίνος Βάγιας, καθώς και οι διάκονοι της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε απευθείας μέσω τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

 Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πνευματικό νόημα της Βασιλείας του Ουρανών και στην αληθινή ουσία της μετάνοιας. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Συμεών σημείωσε:

«Βρισκόμαστε μέσα στο Φως των Θεοφανείων, βρισκόμαστε στην ανατολή ενός νέου κόσμου, ενός νέου κόσμου που γεννιέται με το ερχομό του Χριστού μέσα στην ιστορία, στην αλλαγή του κόσμου, που γίνεται ο Θεός άνθρωπος, για να γίνει ο άνθρωπος κατά χάριν Θεός. Βρισκόμαστε μπροστά στον κόσμο της αισιοδοξίας, την οποία τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη. Μία αισιοδοξία, η οποία δεν αναιρεί την ιστορία, δεν αναιρεί την τραγωδία της ιστορίας, τις δυσκολίες και τις αντιφάσεις της ιστορίας. 

  Αυτό είναι άλλωστε το νόημα του πυρήνα του κηρύγματος του Χριστού μας: « Μετανοεῖτε, ἤγγικε γάρ ἡ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν».

Το μήνυμα του Χριστού είναι δυναμικό, είναι έξω από τις παθογένειες αυτού του κόσμου, είναι μήνυμα πραγματικά  ελπιδοφόρο και πραγματικά αισιόδοξο, διότι η Βασιλεία των Ουρανών, η οποία «ἤγγικε», δεν είναι ένα κατασκεύασμα του κόσμου τούτου, δεν είναι μία εξουσία, η οποία έρχεται ρεμβανσιστικά  να εκδικηθεί την εξουσία, που προηγήθηκε, δεν είναι αλλαγή ενός καθεστώτος, που έρχεται να τακτοποιήσει τους δικούς του ημέτερους στην θέση των παλαιών, δεν είναι η αλλαγή μίας φορεσιάς, ενός προσωπείου, ή μιας συνθηματολογίας. Η Βασιλεία των Ουρανών είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία πρώτιστα είναι πνευματική πραγματικότητα. Είναι η πραγματικότητα μίας ζωής, η οποία δεν βασίζεται στην εξουσία, αλλά βασίζεται στην αγάπη, μίας ζωής, η οποία δεν βασίζεται στο παρελθόν, αλλά βασίζεται στο μέλλον, δεν κοιτάζει να καταλογίζει λάθη, παραπτώματα, αδικίες και ανομίες, αλλά κοιτάζει να επουλώνει πληγές, κοιτάζει μπροστά, είναι μία προοπτική που δίνει την δυνατότητα στον άνθρωπο να διορθώσει το καλό με το κακό, να ξεπεράσει το παρελθόν με ένα φωτεινό μέλλον. 

Είναι πάρα πολύ αισιόδοξο το μήνυμα της μετάνοιας. Η μετάνοια είναι η ζωή, η οποία νικάει τον φόβο, η μετάνοια είναι η ζωή, η οποία νικάει τον τρόμο, η μετάνοια είναι το άνοιγμα στο καινούργιο, στην πρόοδο, η μετάνοια είναι η προσήλωση στην ουσία και η υπέρβαση του τύπου. 

Ο άνθρωπος που αγαπάει την ζωή περιμένει πως και πως την Βασιλεία. Προσεύχεται καθημερινά: «Ἐλθέτω ἡ Βασιλεία Σου». Αυτό που λαχταρά ο άνθρωπος ο πνευματικός, είναι μία Βασιλεία, που δεν είναι ταυτισμένη με χρώματα, είναι μία Βασιλεία που προϋποθέτει την διαφορετικότητα, είναι μία Βασιλεία στην οποία χωρούν οι πάντες. Ο άνθρωπος της Βασιλείας είναι αυτός που ζει χωρίς κόμπλεξ, χωρίς απωθημένα, χωρίς μειονεξίες και χωρίς προβλήματα, που μοιράζει αρχοντικά την αγάπη του, που προσεγγίζει τον κάθε άνθρωπο με καλό λογισμό, που σκέφτεται με καλό τρόπο, που είναι θετικός, που δεν βλέπει την ζωή γκρίζα, αλλά όμορφα, που χαμογελά ακόμα και στο πένθος του, που είναι αισιόδοξος ακόμα και στην ορφάνια και την φτώχεια του, που δεν παραιτείται, αλλά αγωνίζεται ακόμα και αν όλες οι δυσκολίες είναι μπροστά, που δεν το βάζει κάτω, που δεν υποχωρεί, αλλά κολυμπάει κόντρα στο ρεύμα και κόντρα στην ροή του ποταμού.

 Αυτόν τον κόσμο μας ανοίγει ο Χριστός»

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

«Οι άνθρωποι της Βασιλείας των Ουρανών είναι αυτοί οι οποίοι παύουν να έχουν ως κέντρο την δική του Βασιλεία, αλλά έχουν ως προσανατολισμό και στόχο την Βασιλεία του Θεού και την Βασιλεία των Ουρανών.

Αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο το πιο αισιόδοξο και το πιο χαρούμενο μήνυμα. Είναι ένα μήνυμα που μας λέει: «Βγείτε από την παθητικότητα, βγείτε από την ηττοπάθεια, βγείτε από την παραίτηση, από τον ωχαδερφισμό, βγείτε από όλες αυτές τις νοοτροπίες οι οποίες σας κρατούν καθηλωμένους σε μία ανεξήγητη συντήρηση, σε μία συντήρηση, η οποία έχει αποτύχει οριστικά, σε μία στατικότητα, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι μονάχα τροχοπέδη στο να αλλάξει ο κόσμος. Τολμήστε την πρόοδο, τολμήστε στο άνοιγμα, την ανάπτυξη, τολμήστε να προχωρήσετε μπροστά. «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Η ελευθερία δεν είναι για τους δειλούς, δεν είναι για τους συντηρητικούς, η ελευθερία δεν είναι για τους κολλημένους, δεν είναι για τους οπισθοδρομικούς, δεν είναι για τους στατικούς. Η ελευθερία είναι για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι έτοιμοι και ώριμοι να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους για να εισέλθουν στη νέα επιτυχία τους. Η ελευθερία είναι για τους ανθρώπους που έχουν την δύναμη να πουν ότι «εποιήσαμεν ουδέν» μέχρι σήμερα, αλλά δεν είμαστε μηδενιστές για να μείνουμε στο ουδέν και στο μηδέν, αλλά είμαστε άνθρωποι της προόδου και πάμε μπροστά και ξεκινάμε σήμερα και προχωράμε και παλεύουμε και δημιουργούμε και κερδίζουμε την ζωή και αποδεικνυόμεθα άξιοι της ελευθερίας, τουτέστιν, άξιοι της Βασιλείας των Ουρανών».

Προ της απολύσεως ο Προϊστάμενος του Ναού εκ μέρους όλων των συνεργατών της Ενορίας και εκ μέρους όλου του πιστού πληρώματος του Μώλου ευχαρίστησε δια πολλών τον κ. Συμεών για την ιδιαίτερα ευλογητή και αγιαστική παρουσία του στην Ενορία και ακόμα αναφερόμενος στο πολυποίκιλο ποιμαντικό  του έργο στην τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευαισθησία την οποία επιδεικνύει ο Σεβασμιώτατος στον τομέα της Νεότητος, εκφράζοντας για ακόμη ένα μεγάλο ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του και στο πρόσωπο όλων των συνεργατών του Γραφείου Νεότητος, χαρακτηρίζοντας ευλογία την διακονία κοντά του, ιδιαίτερα σε έναν τόσο ευαίσθητο αλλά συνάμα όμορφο τομέα.

Τέλος ο κ. Συμεών είχε την ευκαιρία για μία ουσιαστική πνευματική επικοινωνία με όλους τους ενορίτες και τους παρευρισκομένους πιστούς.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Ιωάννης Οικονόμου, ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Θεμιστοκλής Χειμάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων κ. Ιωάννης Συκκιώτης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων φορέων του τόπου.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...