Πνευματικά ωφέλιμα

Μην βιάζεσαι να δημιουργείς φιλικούς δεσμούς

Μη βιάζεσαι να δημιουργείς φιλικούς δεσμούς. Αν όμως δημιουργήσεις, να διατηρείς αδιάλυτο τον δεσμό με κάθε τρόπο, βάζοντας όλο το βάρος του πλησίον, εκτός αν τούτο έχει ως συνέπεια κάποιο κίνδυνο για την ψυχή σου…
Να κάνεις φίλους εκείνους που διατήρησαν πάντοτε ειλικρινή τη φιλία τους προς τους άλλους, και δεν τους είδαν με μάτι ζηλοτυπίας, όταν ευτυχούσαν, ούτε αδιαφόρησαν, όταν δυστυχούσαν.

Γιατί πολλοί πρόσφεραν συνδρομή και βοήθησαν τους φίλους, όταν δυστυχούσαν, όταν όμως ευτυχούσαν, δεν μπορούσαν να βλέπουν την ευτυχία τους. Και εκείνους που δεν τους φανέρωσε ο καιρός της συμπάθειας αν ήταν πραγματικοί φίλοι ή όχι, τους ανακάλυψε το πάθος του φθόνου. Να κάνεις λοιπόν φίλους όχι τους φαύλους, αλλά τους αρίστους ,να μη ζητάς όμως να ακούς τα ευχάριστα από τους φίλους ,να ζητάς καλύτερα να ακούς τα αληθινά.

Μέγας Φώτιος

Για εκείνον που είναι φίλος μου, θα έλεγα πως με αγαπά όχι μόνο όταν με επαινεί, αλλά και όταν με κατηγορεί και με διορθώνει. Γιατί το να επαινεί κανείς όλα ανεξαιρέτως, δηλαδή και τα καλά και τα άσχημα, δεν είναι γνώρισμα φίλου αλλά απατεώνα και είρωνα.,ενώ να επαινεί κανείς αν γίνεται κάτι που πρέπει, και να κατηγορεί, αν γίνεται κάποιο σφάλμα, τούτο είναι γνώρισμα φίλου και κηδεμόνα. Τον εχθρό λοιπόν δεν τον δέχομαι, ούτε όταν επαινεί, το φίλο όμως τον αφήνω να έρθει κοντά μου, ακόμα και όταν με κατηγορεί. Ο εχθρός, και αν εκδηλώνει αγάπη προς εμένα, είναι αηδιαστικός, ενώ ο φίλος, και όταν μου προξενεί τραύματα, είναι επιθυμητός. Το φίλημα του εχθρού είναι γεμάτο από υποψία, ενώ το τραύμα από το φίλο είναι αποτέλεσμα κηδεμονίας.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ