Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Και οι Βούλγαροι σε Κοινωνία με την Εκκλησία των Σκοπίων, αλλά επιφυλάσσονται για το όνομα

"Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία αποκατέστησε την κανονική και ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Η απόφαση ελήφθη στις 21 Ιουνίου 2022 σε συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου", αναφέρει η υπηρεσία Τύπου του βουλγαρικού Πατριαρχείου. 

"Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία - το Βουλγαρικό Πατριαρχείο - υποδέχεται με ευγνωμοσύνη προς τον Θεό και πνευματική χαρά την απόφαση για την παύση του σχίσματος και εισέρχεται σε κανονική και ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας. Το ζήτημα του ονόματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να εξεταστεί", αναφέρει η απόφαση της Συνόδου.

Το μήλον της έριδος είναι το όνομα. Όπως ανέφερε η Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων στις 8 Ιουνίου, ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Σεραφείμ δήλωσε στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο: "Στο θέμα της αναγνώρισης του αυτοκεφάλου της Μακεδονικής Εκκλησίας -της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας- η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία πρέπει να υπερασπιστεί την ιστορική αλήθεια".

Επισήμανε ότι η Αρχιεπισκοπή Αχρίδας δημιουργήθηκε ως βουλγαρική και για τους Βούλγαρους και αυτό συνέβαινε για μια μακρά περίοδο της ιστορίας. "Θα βιώσουμε πικρία λόγω της σύγκρουσης με την οποία είναι συνυφασμένη η ιστορία της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάποιες από αυτές τις πικρίες θα τις αποδεχθούμε, κάποιες άλλες δεν θα τις αποδεχθούμε. Ο χρόνος θα δείξει- αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε την ιστορική αλήθεια", δήλωσε ο Μητροπολίτης Σεραφείμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ