Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Μετωπική και στο εκκλησιαστικό φέρνει το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν

Γράφαμε τις προάλλες πως η κόντρα Κρεμλίνου-Λευκού Οίκου φουντώνει ξανά το "σχίσμα" Μόσχας-Φαναρίου

Και από ό,τι φαίνεται θα έχουμε συνέχεια! 

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως το χθεσινό διάγγελμα Πούτιν περιείχε και εκκλησιαστική πτυχή! 

"Στο Κίεβο συνεχίζουν να προετοιμάζουν τη σφαγή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας"  είπε μεταξύ άλλων....

Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μπορεί κατά καιρούς ο Ρώσος ΥΠΕΞ να εξαπέλυε τα πυρά του κατά Λευκού Οίκου και Φαναρίου για τις μεταξύ τους σχέσεις, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πούτιν παίρνει τόσο σκληρή θέση. 

"Το Κίεβο συνεχίζει να παρενοχλεί ενορίτες και κληρικούς της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Το Κίεβο συνεχίζει να προετοιμάζει την καταστολή της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας", ανέφερε και σημείωσε ότι αυτή δεν είναι μια συναισθηματική αλλά μια εκτίμηση που βασίζεται σε έγγραφα.

"Οι ουκρανικές αρχές έχουν μετατρέψει κυνικά την τραγωδία της διάσπασης της εκκλησίας σε εργαλείο κρατικής πολιτικής. Η σημερινή ηγεσία της χώρας δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των Ουκρανών πολιτών για την κατάργηση των νόμων που παραβιάζουν τα δικαιώματα των πιστών", συνέχισε.

"Επιπλέον, νέα νομοσχέδια που στρέφονται κατά του κλήρου και των εκατομμυρίων ενοριτών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έχουν καταχωρηθεί στη Ράντα", δήλωσε ο Πούτιν.

 Ο δε Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι : Οι Σλάβοι, οι ορθόδοξοι, "ό,τι είναι ρωσικό" δέχονται επίθεση στην Ουκρανία...

Πρώτη αντίδραση Πατριαρχείου Μόσχας 

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται την πολιτική επιλογή των λαών, ενώ οι αλλαγές στα σύνορα των κρατών δεν επηρεάζουν την εκκλησιαστική ενότητα. Το θέμα των συνεπειών των αποφάσεων που ελήφθησαν για το Ντονμπάς για την εκκλησιαστική διοίκηση, εάν προκύψει, θα εξεταστεί από τα ανώτατα όργανα της εκκλησιαστικής αρχής με τον καθορισμένο τρόπο, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεγκόιντα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις σχέσεις ανάμεσα στην εκκλησία, την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης.

"Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν είναι υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, δεν έχει την εξουσία να αναγνωρίζει ή να μην αναγνωρίζει κράτη. Μόνο άλλα κράτη και διεθνείς οργανισμοί έχουν τέτοιες εξουσίες. Τα σύνορα των κρατών που βρίσκονται εντός της κανονικής επικράτειας της Ρωσικής Εκκλησίας έχουν άλλαξε πολλές φορές, αλλά η ενότητα της εκκλησίας διατηρήθηκε πάντα. Ταυτόχρονα, η εκκλησία σέβεται την πολιτική επιλογή των λαών", είπε ο Legoyda, απαντώντας σε αίτημα του TASS να σχολιάσει την απόφαση για αναγνώριση της κυριαρχίας του DNR και LNR.

Ολομέτωπη κόντρα 

Η κόντρα με τη Δύση γίνεται ολομέτωπη και αυτό διαφαίνεται και από το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας , Μητροπολίτη Βολοκολάσμκ Ιλαρίωνα, ο οποίος κάλεσε να προστατευθούν οι Ρώσοι από την προπαγάνδα των δυτικών «αξιών»

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέστειλε τη δημόσια συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Περί καθιερώσεως των Αρχών της κρατικής πολιτικής για τη διαφύλαξη και εδραίωση των ρωσικών πνευματικών και ηθικών αξιών» εξαιτίας της αρνητικής στάσεως ομάδας ανθρώπων του πολιτισμού.

Από πλευράς της Εκκλησίας επίσης υπήρξαν ορισμένες παρατηρήσεις και σκέψεις σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο, επεσήμανε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας. «Ειδικότερα, τέθηκε η ερώτηση, γιατί κατά την απαρίθμηση των παραδοσιακών αξιών του ρωσικού λαού δεν αναφέρεται μια τέτοια θεμελιώδης αξία όπως η πίστη στον Θεό, η οποία αντικατοπτρίσθηκε ακόμη και στο Σύνταγμά μας. Οι συντάκτες του νομοσχεδίου απάντησαν ότι εάν μια τέτοια αναφορά συμπεριληφθεί, αυτό “θα διχάσει την κοινωνία”». «Δεν γνωρίζω, τι εννοούσαν και με ποιο τρόπο η πίστη στον Θεό μπορεί να διχάσει την κοινωνία», λέει ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας.

Κατά τη γνώμη του, η τηλεόραση και τα δίκτυα διανομής κινηματογραφικών ταινιών «δεν χρήζουν λογοκρισίας, αλλά συγκεκριμένης προστασίας»: «Πρέπει να προστατεύσουμε τον λαό μας από την προπαγάνδα εκείνων των αξιών, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμά μας, το κοσμοείδωλο και τον τρόπο ζωής μας».

Ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας προτείνει «να καθορισθεί τί είναι οι παραδοσιακές αξίες και να καταλήξουμε σε κάποια κοινωνική συναίνεση επί του ζητήματος». «Βλέπουμε τί “αξίες” επιβάλλονται τώρα στη Δύση, η προπαγάνδα των ΛΟΑΤΚΙ, των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων. Δεν έχουμε συμφέρον ώστε αυτή η υπερόρια προπαγάνδα να διαλύει τις οικογένειες στη χώρα μας. Συνεπώς, η προστασία του τηλεθεατή και του θεατή κινηματογράφου, είναι ηθικό χρέος του κράτους και των ανθρώπων του πολιτισμού».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τι σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά το γεγονός πως το 1/5 των τουρκικών στρατηγικών μεταφορικών αεροσκαφών Α-400 βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Ουκρανία

Η ύπαρξη πολλών ομάδων πολιτοφυλακής που πολεμούν για λογαριασμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όπου σχεδόν όλες...