Πατριαρχεία

Επιφάνιος: Έτοιμες να μας αναγνωρίσουν Ρουμανία, Βουλγαρία, Γεωργία, Αλβανία

Με αφορμή αφενός τον εορτασμό του Βαπτίσματος των Ρως στο Κίεβο και αφετέρου εν αναμονή της επίσκεψης Βαρθολομαίου στην ουκρανική πρωτεύουσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ο Επιφάνιος της νέας ουκρανικής Εκκλησίας εμφανίζεται πάλι λαλίστατος!

Τις προάλλες αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα μεταξύ των οποίων και η Κριμαία το Ντονμπάς, αλλά το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με νέες δηλώσεις στις οποίες αποκάλυψε πως τέσσερις ακόμη Τοπικές Εκκλησίες είναι κοντά στην αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σε μια συνέντευξη στην ουκρανική ιστοσελίδα Liga.net, ο Επιφάνιος ονομάζει αυτές τις Εκκλησίες. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του αυτές είναι οι Εκκλησίες της Ρουμανίας, της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας.

Ο Επιφάνιος πιστεύει ότι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας αναγνώρισης από αυτές τις Εκκλησίες: «Αυτό είναι ένα σημάδι, πρώτα απ 'όλα, ότι η Ουκρανία είναι υπό τη δικαιοδοσία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έρχεται σε εμάς ως συν αδελφός. Είναι πρώτος μεταξύ ίσων. Έρχεται μετά από πρόσκληση του ουκρανικού κράτους και της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στο έδαφος στο οποίο ανήκει -με θρησκευτικούς κανόνες- στην Ουκρανική Εκκλησία. Γι ’αυτό η Ρωσική Εκκλησία διαμαρτύρεται. Ενδεχομένως αυτή η επίσκεψη να δώσει ώθηση για αναγνώριση και από άλλες Εκκλησίες. Πολλοί από αυτούς, στην πραγματικότητα, έχουν ήδη αποφασίσει. Αλλά χρειάζεται χρόνος», είπε ο επικεφαλής της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας.
 

 

Μητροπολίτης Λεμεσού : Πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας

 

Στο μεταξύ ο διχασμός που έχει προκαλέσει το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα στην Ορθοδοξία κορυφώνεται. Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος τόνισε στην εκπομπή του ουκρανικού ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου «Πέρσι νεζαλέζνι» ότι πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο.

Ο ιεράρχης διαβεβαίωσε ότι στην Κύπρο προσεύχονται για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Το μέλημά μας για τον λαό είναι μέλημα ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος και υπογράμμισε ότι επικεφαλής της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος: «Αυτόν, που αναγνωρίζαμε μέχρι τώρα, αναγνωρίζουμε και σήμερα».

«Δεν πρέπει απλώς να κοιτάζουμε κάποιες θλίψεις και φροντίδες, πρέπει να βλέπουμε τους μάρτυρες, τις μαρτυρίες τους, που μιλούν για την πίστη της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή η μαρτυρία μας βοηθά να αντιμετωπίσουμε όλους τους πειρασμούς που ενσκήπτουν στην Εκκλησία. Και πρέπει να έχουμε υπομονή, να παραμένουμε πιστοί στην Εκκλησία μας», ανέφερε ο μητροπολίτης Αθανάσιος.

Σχολιάζοντας την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία ο κ. Αθανάσιος επίσης σημείωσε ότι η δημιουργία της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» και οι συνδεόμενοι με αυτό το γεγονός διωγμοί κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν προκαλούν χαρά.

«Εξαρχής είχα αρνητική στάση έναντι αυτών. Λυπούμαι πολύ για όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτά θα παρέλθουν με τον χρόνο. Άλλωστε όσα σχετίζονται με τον «Τόμο» και το «αυτοκέφαλο» δεν έχουν σχέση με τον Θεό. Τελικά ο Θεός θα οικονομήσει τα πάντα και θα τα επαναφέρει στη θέση τους. Πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχουν εκκλησιαστικοί κανόνες και οι μη κανονικοί επίσκοποι δεν μπορούν να αναγνωρισθούν ως κανονικοί».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ