Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Κάνουν το άσπρο μαύρο: Στήνεται...παράσταση ενόψει της επίσκεψης Βαρθολομαίου στο Κίεβο

Το άσπρο μαύρο επιδιώκει να κάνει το Κίεβο ενόψει της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος αναμένεται εκτός απροόπτου στην ουκρανική πρωτεύουσα σε ένα μήνα περίπου, με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας και τους σχετικούς εορτασμούς.

Παρά την μεγαλειώδη χθεσινή πομπή για τους εορτασμούς του Βαπτίσματος των Ρως που συγκέντρωσε πάνω από 350.000 πιστούς της κανονικής Εκκλησίας, τα φέρεφωνα του ουκρανικού κατεστημένου επιχειρούν να εμφανίσουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Επιπλέον ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως πέρασε στην κατοχή του Φαναρίου και των υποστηρικτών του ο ναός του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο! Υπενθυμίζεται πως από την αρχή της υπόθεση της αυτοκεφαλίας μεγάλη συζήτηση είχε γίνει για τα “προικιά” της νέας ουκρανικής Εκκλησίας...

Προσπαθώντας λοιπόν να αντικρούσουν το μεγάλο ρεύμα πιστών της κανονικής Εκκλησίας, τα μίντια έβγαλαν δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία περίπου το 45% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση το 45% των Ουκρανών υποστηρίζει τη χορήγηση του τόμου αυτοκεφαλίας στην νέα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ το 31% αδιαφορεί για το ζήτημα και μόνο το 19% αντιτίθεται στην κίνηση. Αυτό σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη από την Rating Sociological Group.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη υποστήριξη παρατηρείται μεταξύ των κατοίκων των δυτικών και κεντρικών περιοχών της Ουκρανίας, των ηλικιωμένων ερωτηθέντων, καθώς και εκείνων που προσδιορίζονται ως Ελληνοκαθολικοί (ουνίτες) και οπαδοί του OCU. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ψηφοφόροι του κόμματος της αντιπολίτευσης εκφράζουν ως επί το πλείστον αρνητική στάση απέναντι στην αυτοκεφαλία ή την ανεξαρτησία της ουκρανικής εκκλησίας.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη στις 23-25 ​​Ιουλίου 2021 και κάλυψε 2.500 Ουκρανούς κατοίκους ηλικίας 18 ετών και άνω σε όλες τις περιοχές, αλλά και σε περιοχές της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών συναντά Επιφάνιο-Ονούφριο


Παράλληλα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες. Ο Υπουργός Εσωτερικών Denys Monastyrsky συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Επιφάνιο και τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Μητροπολίτη Ονούφριο.

Στη συνάντηση με τους δύο εκκλησιαστικούς ηγέτες, ο υπουργός συζήτησε το θέμα των εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ εκκλησίας και κυβέρνησης, καθώς και την ανάγκη διασφάλισης της διαθρησκευτικής ειρήνης, του νόμου και της τάξης.
Ξεχωριστά, τα μέρη συζήτησαν λεπτομερώς τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια μαζικών πομπών στις 27-28 Ιουλίου, για την Ημέρα του Βαπτίσματος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε τους ηγέτες της εκκλησίας ότι οι φορείς επιβολής του νόμου είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά όλες τις πιθανές πράξεις προκλητικότητας κατά τη διάρκεια εορταστικών εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εντός και γύρω από ναούς και άλλους τόπους λατρείας.

Ο υπουργός κάλεσε τους ηγέτες του OCU και του UOC να παραμείνουν ισορροπημένοι και να αναλάβουν ειδική ευθύνη κατά τη διάρκεια μαζικών εκδηλώσεων, εκφράζοντας ελπίδα για συνεργασία σε αυτό το θέμα και μελλοντικό εποικοδομητικό διάλογο.Η αποστολή του Φαναρίου έλαβε επίσημα την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα

 

Τέλος ιδιαίτερη σημασία στο όλο σκηνικό που στήνεται είναι πως οι εκπρόσωποι του Φαναρίου στην Ουκρανία καυχήθηκαν για μια συμφωνία σχετικά με τη χρήση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα.

Ο Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ, Έξαρχος εν Ουκρανία, υπέγραψε σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνία σχετικά με τη χρήση της Εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχουν πλέον το δικαίωμα να τελούν τακτικές Λειτουργίες στο αρχιτεκτονικό μνημείο του 18ου αιώνα. Αν και λειτούργησαν στην Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και πριν από την υπογραφή της σύμβασης.

Η αποστολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ιστορικό. Οι Φαναριώτες κάλεσαν τους Ουκρανούς να εκκλησιαστούν την Κυριακή και έδωσαν οδηγίες για το πώς να συμπεριφέρονται στην εκκλησία.

"Κατά τη διάρκεια των λειτουργιών, οι πιστοί πρέπει να συμμορφώνονται με τα ηθικά πρότυπα, τα πρότυπα για την προστασία των μνημείων και τα αντι-επιδημικά πρότυπα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της Ουκρανίας", αναφέρει το μήνυμα.

 

Κι όλα αυτά την στιγμή που το Κρεμλίνο έχει για πρώτη φορά τόσο μπροστά στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα με διπλή παρέμβαση Πούτιν και Λαβρόφ... 

Αντίθετη στην επίσκεψη Βαρθολομαίου η κανονική Εκκλησία 

Εκπρόσωποι της κανονικής Εκκλησίας, τέλος, δεν θα είναι παρόντες στις εκδηλώσεις στις οποίες θα λάβει μέρος ο Οικουμενικός Πατριάρχης  κατά την επίσκεψή του, δήλωσε ο Μητροπολίτης  Μπόρισπιλ και Μπρόβαρι Αντώνιος, εκπρόσωπος του UOC.

"Είμαστε κατά της άφιξής του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φέρει προσωπική ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια. Την κατάσχεση των εκκλησιών μας, τον ξυλοδαρμό των πιστών μας. Πολύ κακό μεταφέρθηκε ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Αντώνιος. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ