Πατριαρχεία

“Ράπισμα” από την Ρωσική Εκκλησία στους Τούρκους για τους διωγμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζει την απόφαση του Μπάιντεν να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά πάει και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας αναφορά και στους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Ωστόσο διαχωρίζει την κατάσταση του τότε από το σήμερα. Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων Εκκλησίας ( ΤΕΕΣ ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας αξιολόγησε θετικά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εκ μέρους του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας πάντως ότι στη σύγχρονη Τουρκία κανείς δεν θα υποφέρει από αυτό.

«Νομίζω ότι είναι καλύτερα αργά από ποτέ, γιατί τέτοιες πραγματικότητες, ανεξάρτητα από το πόσο θλιβερές είναι, πρέπει να αναγνωριστούν και τα πράγματα πρέπει να αποκαλούνται με τα κατάλληλα ονόματά τους. Και δεν νομίζω ότι σήμερα κάποιος στην Τουρκία θα υποφέρει από το ότι αναγνωρίζεται αυτό το προφανές τραγικό γεγονός που συνέβη στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αρμένιοι έπεσαν θύματα της γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς και γεγονότα όπως η καταστροφή της Μικράς Ασίας, η οποία συνέβη μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες εκπρόσωποι της ελληνικής διασποράς αναγκάστηκαν να μετακινηθούν από την Τουρκία στην Ελλάδα», είπε στο πρόγραμμα «Εκκλησία και ειρήνη» του τηλεοπτικού σταθμού Ρωσία- 24.

Γεγονότα αυτού του είδους, σημείωσε ο Μητροπολίτης, υπάρχουν επίσης στη ρωσική ιστορία. "Νομίζω ότι καμία αφαίρεση της σημασίας αυτών των γεγονότων ή μείωση της κλίμακας τους δεν θα οδηγήσει ούτε στη συμφιλίωση ούτε στην αρμονία στην κοινωνία", κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ