Πατριαρχεία

Ιεράρχης του Φαναρίου δηλώνει πως οι Ορθόδοξοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν την υπεροχή της Ρώμης

Πριν από ένα μήνα γράφαμε πως το Βατικανό διεμήνυσε ότι “περιμένει από τους Ορθόδοξους να αναγνωρίσουν την αναγκαιότητα του Πρώτου”.

Σήμερα τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς σε ένα συνέδριο αφιερωμένο στον διάλογο Ορθοδόξων-Ρ/Καθολικών, ο Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιωβ, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, φέρεται να δήλωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρωτείο του Πάπα, αλλά πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπεροχή.

“Οι Ορθόδοξοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αναγνωρίσουν την υπεροχή της Ρώμης, το μόνο ερώτημα είναι πώς θα πραγματοποιηθεί αυτή η υπεροχή”, δήλωσε ο Οεράρχης του Φαναρίου σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων, στο διαδικτυακό συνέδριο «Προκλήσεις και Προοπτικές του Θεολογικού διαλόγου μεταξύ Ορθόδοξων και Καθολικών» .

Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, στο συνέδριο συμμετείχαν και ο Προϊστάμενος του Ανατολικού Γραφείου του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας Hyacinthe Destivelle, ο καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης και ορισμένοι άλλοι Έλληνες θεολόγοι.

Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοξόξων Δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια του διαλόγου, ο Ιεράρχης του Φαναρίου είπε ότι για να επιτευχθεί πλήρης ενότητα μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων, είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε μια νέα γενιά θεολόγων που όχι μόνο θα γνωρίζουν καλά τις παραδόσεις της Εκκλησίας τους αλλά και θα είναι ανοιχτοί στις παραδόσεις μιας άλλης Εκκλησίας. Επομένως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ορθόδοξοι μαθητές θα πρέπει να σπουδάζουν σε Καθολικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι Καθολικοί σε Ορθόδοξα..

Σχολιάζοντας τα λόγια του Destivelle σχετικά με το ρόλο του Πάπα στη μελλοντική ενωμένη Εκκλησία, ο κ. Ιώβ δήλωσε ότι «οι Ορθόδοξοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την υπεροχή της Ρωμαϊκής Εκκλησίας αφού αυτή η Εκκλησία, σύμφωνα με πατερικές και κανονικές παραδόσεις, προεδρεύει στην αγάπη .. Επομένως, από την Ορθόδοξη άποψη, η υπεροχή της Ρώμης δεν είναι πρόβλημα ... Το ερώτημα είναι πώς αυτή η υπεροχή θα εφαρμοστεί στην πράξη»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ