Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Ποιος είναι ο νέος Πατριάρχης Σερβίας-”Φωτιά στα μπατζάκια” του Φαναρίου

Η τύχη ή το Άγιο Πνεύμα έστειλαν τον μέχρι πρότινος Μητροπολίτη Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνα, τον μόλις 59 ετών κ. Πορφύριο στον πατριαρχικό θρόνο της Σερβικής Εκκλησίας. Η διαδικασία, όπως έχει αναφέρει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ήταν συγκεκριμένη, και μετά το τριπρόσωπο ένας μοναχός διάλεγε “στα τυφλά” ένα από τα τρία ονόματα που γράφονταν σε χαρτιά και τοποθετούνταν πάνω στο Ευαγγέλιο.

Όπως γράψαμε και χθες ο Πορφύριος είναι κοντά στο καθεστώς Βούτσιτς.

Είναι όμως κοντά και στον συνυποψήφιό του Επίσκοπο Μπάτσκας Ειρηναίο, αλλά είναι νεότερος και φαίνεται πιο μοντέρνος.

Η εκλογή του μπορεί να ικανοποιήσει την κυβέρνηση. Κατά καιρούς έχει γνωστοποιήσει συντηρητικές, φιλοκυβερνητικές απόψεις. Σε ένα άρθρο για το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug της Σερβίας τον Δεκέμβριο του 2020, επέκρινε ένα άρθρο που γράφτηκε από τη γνωστή αντιπολεμική προσωπικότητα Sonja Biserko, καταγγέλλοντας μια «ενορχηστρωμένη εκστρατεία κατά της Δημοκρατίας της Σερβίας, του Προέδρου της και της κυβέρνησής του, και σχεδόν ολόκληρου του λαού της Σερβίας», κάτι πους είπε ότι «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ορατή πρόοδο στην εδραίωση της αμοιβαίας κατανόησης και έτσι να επιστρέψει την περιοχή σε κατάσταση πολιτικής έντασης »

Ο ίδιος πάντως προωταγωνίστησε και της απολύσεως καθηγητών της Εκκλησίας στη Θεολογική Σχολή του Βελιγραδίου, οι οποίοι μίλησαν κατά της κακοποίησης και της διαφθοράς στο ίδρυμα, παραβιάζοντας άμεσα την αυτονομία των πανεπιστημίων, η οποία προστατεύεται από το σερβικό σύνταγμα.

Ένα μήνα πριν ο Πορφύριος πάλευε με τα απομεινάρια του φονικού σεισμού στο Ζάγκρεμπ (φωτό κάτω) και σήμερα είναι προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας.

Για τον κεκοιμημένο προκάτοχό του είχε δηλώσει: «Είναι αλήθεια αυτό που λένε για τον Πατριάρχη ότι ήταν «ενοποιητής όλων των Σέρβων». Για εμάς τους Σέρβους υπάρχει μια πρόκληση στο να μιλήσουμε μεταξύ μας και να συζητήσουμε κάθε θέμα, κάθε πρόβλημα από κάθε άποψη και να έχουμε όλοι την ίδια σκέψη. Για να ξεπεραστεί η ανάγκη που έχει ο σύγχρονος κόσμος πρέπει να αφήσουμε το προσωπικό μας σημάδι».

 

Το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια

 

Πρώτο θέμα στην πατριαρχική ατζέντα είναι το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων.

Όποιος εκλεγεί, η Εκκλησία «θα συνεχίσει να επαναλαμβάνει τη σαφή θέση της για το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου», δήλωνε πριν από την εκλογή ο θεολόγος και καθηγητής Μλάντεν Αλέσιτς.

«Ήταν πάντα σημαντικό για το κράτος να έχει την υποστήριξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για την πολιτική του, εγχώρια ή διεθνή», πρόσθεσε. «Η πίεση δεν είναι πλέον μεγαλύτερη», είπε ο Αλέξιτς, αλλά η συνεχής παρουσία του Βούτσιτς στα μέσα ενημέρωσης κάνει τον ρόλο του να φαίνεται «πιο σημαντικός».

 

Στη Σερβία, πάντως, ο Βούτσιτς αντιμετωπίζει την προοπτική αυξανόμενης πίεσης των ΗΠΑ υπό προεδρία Μπάιντεν για συμφωνία με το Κοσσυφοπέδιο που θα συνεπάγεται «αμοιβαία αναγνώριση», μια “κόκκινη γραμμή” για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Το ουκρανικό ζήτημα

 

Στο Φανάρι πάντως δεν φαίνεται να χάρηκαν πολύ με την εκλογή Πορφύριου. Αν και η θέση της Σερβικής Εκκλησίας επί μακαριστού Ειρηναίου ήταν υπερ της κανονικής ουκρανικής Εκκλησίας, με Σέρβους Ιεράρχες να δηλώνουν πως φοβούνται “ουκρανικό σενάριο” σε Μαυροβούνιο ή/και Σκόπια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ευελπιστούσε σε έναν πιο φιλικό Πατριάρχη.

Ένας από τους πλέον έγκριτους Σέρβους Ιεράρχες, ο κ. Πορφύριος στην πρόσφατη συνέντευξη του στη Σερβική εφημερίδα «Vechernie novosti» σχολίασε το πρόβλημα των σχέσεων της Εκκλησίας της Σερβίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά τις αποφάσεις για την Ουκρανία. Ο κ. Πορφύριος είχε τονίσει ότι η στάση έναντι του προβλήματος διατυπώθηκε συνοδικά από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Η σαφής θέση της Εκκλησίας συνίσταται στο ότι «οι αμετανόητοι Ουκρανοί σχισματικοί δεν αναγνωρίζονται ακόμη ως μέλη της Εκκλησίας, χωρίς να μιλήσουμε για την αναγνώρισή τους ως κανονική αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία».

«Πράγματι λυπούμαστε και θλιβόμαστε για τη διάλυση της ενότητα της Αγίας Καθολικής Εκκλησίας. Θα πρέπει να επαναφέρουμε την παλαιά ευλογημένη αγάπη και την ενότητα των αγίων κατά τόπους Εκκλησιών του Θεού. Δεν υπάρχει τίποτε αναγκαιότερο και πολυτιμότερο από την αγάπη, την ειρήνη και την ομοφροσύνη μεταξύ μας, των ἐν Χριστῳ αδελφών. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τρόπος θεραπείας αυτού του επώδυνου ζητήματος μέσα στο πνεύμα των κανόνων της Εκκλησίας μας», υπογράμμισε ο κ. Πορφύριος.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως το Πατριαρχείο Σερβίας πάρα πολύ δύσκολα θα ανέβει στο τρένο του Φαναρίου σχετικά με την ουκρανική κρίση πυο μετατράπηκε σε κρίση για την Παγκόσμια Ορθοδοξία.

 

Οι σχέσεις με την Αθήνα

 

Όσον αφορά δε τις σχέσεις του με την Ελλάδα αξίζει να αναφερθεί πως έλαβε το διδακτορικό του το 2004 από τη θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Αυτή ν την στιγμή τελείται η Λειτουργία για την ενθρόνισή του: 

 

Δείτε ζωντανά την ενθρόνιση 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ