Πατριαρχεία

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης: Το Φανάρι διαλύει την ενότητα της Εκκλησίας

"Το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης ενεργεί σαν να είναι πάνω από τον οικείο χαρακτήρα της Εκκλησίας και ως εκ τούτου επιτίθεται και καταστρέφει την ενότητα της Εκκλησίας", αναφέρει ο πολυβασανισμένος και για χρόνια φυλακισμένος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Σε όλη την πλούσια ιστορία της, η Εκκλησία αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις και αμέτρητα προβλήματα», διαβάζει κανείς στον πρόλογο στο ημερολόγιο της Αρχιεπισκοπής για το 2021. «Στην εποχή μας, δυστυχώς, είμαστε μάρτυρες προσπαθειών να υπονομεύσουν την ενότητα της Μίας, Καθολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δηλαδή, η αρχέγονη Τοπική Εκκλησία, το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, έχει τοποθετηθεί πάνω από τον οικείο χαρακτήρα της Εκκλησίας και θεωρεί δεδομένο όχι μόνο το δικαίωμα να είναι πρώτη επί τιμή, το οποίο, φυσικά, κανείς δεν αμφισβητεί, αλλά και πρώτη σε απόλυτο δύναμη - ένα δικαίωμα που δεν της έχει δοθεί από την οικεία πληρότητα της Εκκλησίας», συνεχίζει ο πρόλογος.

Ο πρόλογος τονίζει επίσης ότι η μονομερής απόφαση της Κωνσταντινούπολης για τους σχισματικούς από την Ουκρανία χωρίς πανορθόδοξη συναίνεση για μια τέτοια απόφαση, προφανώς δεν παρείχε την επιθυμητή λύση στο σχίσμα.

Αντιθέτως, μια τέτοια αντι-κανονική πράξη του Πατριαρχείου προκάλεσε έντονη αντίθεση από άλλες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, μια αντίθεση που όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά γίνεται επίσης πιο έντονη.

Ταυτόχρονα, η πανδημία του COVID περιπλέκει περαιτέρω τη ζωή της Εκκλησίας, καθώς «τα προβλεπόμενα μέτρα δεν συμπίπτουν με τη φυσική ζωή των Χριστιανών». Παρά τις τρέχουσες δοκιμασίες που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και την απομάκρυνση του κόσμου από τη Σοφία του Θεού, η Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος διαβεβαιώνει ότι η Εκκλησία θα ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες ακριβώς από τη Σοφία του Θεού", καταλήγει ο πρόλογος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης υπενθυμίζεται πως είναι ένας κανονικός ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στα Σκόπια, όπου η συντριπτική πλειονότητα ανήκει στη σχισματική «Ορθόδοξη Εκκλησία της Μακεδονίας». Μετά από χρόνια πίσω από τα σίδερα με φαιδρές κατηγορίες αποφυλακίστηκε το 2015 με ρωσική παρέμβαση! 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ