Πατριαρχεία

Για πρώτη φορά! - Γυναίκα σε ρωσικό εκκλησιαστικό όργανο

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) περιελάβε την επικεφαλής του Νομικού Τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας, ηγουμένη Ξενια (Chernega) στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο (VCC). Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα συμπεριλήφθηκε στο συμβούλιο, δήλωσε στο TASS ο Vakhtang Kipshidze , αναπληρωτής πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ του Πατριαρχείου της Μόσχας.

"Αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί η επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του Πατριαρχείου της Μόσχας, στο ανώτατο εκκλησιαστικό συμβούλιο, ηγουμένη Ξενια (Chernega)" διαβάζει κανείς στις ανακοινώσεις της Συνόδου, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στον ιστότοπο της εκκλησίας.

Σύμφωνα με τον Kipshidze, η ηγουμένη έχει συμμετάσχει επανειλημμένα στο έργο του All-Union Central Council ως ειδικός. 

“Πράγματι, πριν από αυτό οι γυναίκες δεν ήταν μέρος του Ανώτατου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ως μόνιμα μέλη. Ταυτόχρονα, οι απαραίτητοι ειδικοί καλούνται στο Ανώτατο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο να συζητήσουν ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα, ανεξάρτητα από το φύλο τους, δηλαδή, το Ανώτατο Συμβούλιο δεν είναι από τη φύση του μια δομή που έχει κλείσει ποτέ για τη σημαντική συμβολή των ειδικών, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Η μητέρα Ξένια έχει συμμετάσχει πολλές φορές στις δραστηριότητες του Ανώτατου Συμβουλίου χωρίς να είναι μόνιμο μέλος αυτής της δομής διακυβέρνησης της εκκλησίας", είπε.

Η ίδια η ηγουμένη επιβεβαίωσε επίσης στο TASS τις πληροφορίες σχετικά με το διορισμό της και ότι είναι η πρώτη γυναίκα στο All-Union Central Council.

Σύμφωνα με τον Kipshidze, η εκκλησία δεν ζει με τη λογική των σύγχρονων εταιρειών, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην εκπροσώπηση των φύλων στα διοικητικά τους όργανα. «Η εκκλησία έχει μια εντελώς διαφορετική λογική, και το πιο σημαντικό είναι ότι η βάση αυτής της λογικής είναι ότι δεν υπάρχει Έλληνας, ούτε Εβραίος, ούτε άνδρας ή γυναίκα στον Χριστό. Επομένως, το ζήτημα του ανταγωνισμού μεταξύ ανδρών και γυναικών μέσα στη φύση της εκκλησίας, στην οποία όλα είναι ένα , κατά τη γνώμη μου, δεν είναι επίκαιρο και οξύ, όπως συμβαίνει έξω από την εκκλησία », κατέληξε ο Kipshidze.

Το All-Russian Central Council είναι το εκτελεστικό όργανο του ROC, το οποίο ενεργεί υπό τον Πατριάρχη της Μόσχας και πασών των Ρωσιών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ