Πατριαρχεία

Σήκωσε το γάντι η Ρωσική Εκκλησία: Δεν είναι δείγμα μητρικής εκκλησίας τα βάσανα που έφερε ο Βαρθολομαίος

“Οι ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης στην Ουκρανία δεν αντιστοιχούν στην εικόνα της μητρικής εκκλησίας, την οποία θεωρεί ότι σχετίζεται με τη Ρωσική Εκκλησία”, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Λεγκούντα, επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Εκκλησιαστικές Σχέσεις με την Κοινωνία και τα ΜΜΕ.

"Κατά τη διάρκεια μιας Θείας Λειτουργίας σε ένα από τα μοναστήρια της Κωνσταντινούπολης που ανήκε στη Ρωσική Μονή Παντελεήμονα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε ολόκληρο τον Ρωσικό λαό πνευματικά του παιδιά. Φυσικά, κανείς δεν ενοχλήθηκε να διασαφηνίσει τη γνώμη του ίδιου του ρωσικού λαού", έγραψε ο Legoyda.

Όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Πατριαρχείου, ο Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι η μητρική εκκλησία της Ρωσικής Εκκλησίας, λέγοντας πως από την Κωνσταντινούπολη «ο ρωσικός λαός υιοθέτησε τον Χριστιανισμό, έλαβε το φως και βαφτίστηκε».

"Τα βάσανα που έφεραν οι πράξεις του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, και τα οποία δίνουν πόνο στην καρδιά κάθε Ρώσου, δυστυχώς, πολύ λίγο ταιριάζουν με τον τρόπο που ενεργεί η μητρική εκκλησία", έγραψε.

Ο Λεγκούντα υπενθύμισε επίσης ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επανειλημμένα διακηρύξει το «δικαίωμά του να παρέμβει στις υποθέσεις άλλων τοπικών εκκλησιών».

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βαρθολομαίος είχε κάνει κι άλλη αναφορά στους Ρώσους λέγοντας από τον Ι.Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας, της Κοινότητας Νεοχωρίου, πως:

“Λοιπόν, έχουμε και αγνώμονα τέκνα, αλλά τους αγκαλιάζουμε όλους με αγάπη. Ξέρετε ότι εξ αφορμής του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου το Πατριαρχείο της Μόσχας διέκοψε την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δηλαδή με την Μητέρα του Εκκλησία. Όμως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν διέκοψε την κοινωνία με την Εκκλησία της Ρωσίας. 

Ακόμα σήμερα το πρωί χοροστατώντας στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Γαλατά, μνημονεύσαμε τον Πατριάρχη Κύριλλο της Μόσχας. Εμείς συνεχίζουμε να αγκαλιάζουμε όλους, εχθρούς και φίλους, με την αγάπη μας και με την προσευχή μας και με την κατανόησή μας. Και με την ευχή να γίνουν καλύτεροι, όχι μόνον απέναντί μας, αλλά απέναντι του εαυτού τους, διότι αυτός που δεν έχει αγαθά αισθήματα, αυτός που πολεμάει τους άλλους, αυτός δεν έχει ποτέ γαλήνη και ηρεμία μέσα στην ψυχή του, και είναι διαρκώς ένας δυστυχής άνθρωπος”.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ