Πατριαρχεία

Ο Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Ερντογάν για το άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά

Εμβρόντητη η απανταχού Χριστιανοσύνη παρακολουθεί την κατρακύλα του Φαναρίου, το οποίο έχει μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο της τουρκικής κυβέρνησης.

Δεν φτάνει, που ενώ σύμπασα η χριστιανική ανθρωπότητα αντέδρασε σφόδρα για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί από τον “σουλτάνο” Ερντογάν, ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπήκε ούτε στον κόπο για μια απλή δήλωση όπως τουλάχιστον έκανε την...αγγαρεία ο “αδελφός” του Πάπας Φραγκίσκος.

Αυτοκέφαλες εκκλησίες, προκαθήμενοι, απλοί Ιεράρχες, πολιτικοί, διπλωμάτες, ιστορικοί-ακόμη και μουσουλμάνοι αντέδρασαν με το νέο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, αλλά τίποτε δεν τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα του Φαναρίου.

Αδίκως οι Χριστιανοί περίμεναν έστω την τελευταία στιγμή μια λέξη, μια κουβέντα... Ούτε καν η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού θρόνου που συνεδρίασε στην Χάλκη δεν έκανε την παραμικρή αναφορά.

Και σήμερα ήρθε το αποκορύφωμα του αίσχους! Μόλις ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως θα ξανανοίξει η ιστορική Παναγιά Σουμέλα ύστερα από σχεδόν 4 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έσπευσε σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ να ευχαριστήσει τον Τούρκο πρόεδρο πρώτος και καλύτερος!!!

Η τουρκική ιστοσελίδα sondakika.com μιλάει για το “Ευχαριστώ στον Πρόεδρο Edoğan από τον Έλληνα Πατριάρχη Βαρθολομαίο” Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν, αφού οι δύο μίλησαν στο τηλέφωνο, για το άνοιγμα της Σουμελά μετά την αποκατάσταση.

Σε δήλωση της Προεδρίας, όπως ανέφερε του τουρκικό μέσο, ο Βαρθολομαίος δήλωσε ότι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο Πρόεδρος Ερντογάν για τα έργα αποκατάστασης της Μονής Σουμελά. Σημειώθηκε επίσης ότι ο Βαρθολομαίος συνεχάρη τον πρόεδρο και για την επερχόμενη εορτή του τουρκικού και ισλαμικού κόσμου, την μουσουλμανική εορτή του Eid al-Adha.

Είναι πάντως προφανές πως το άνοιγμα της Σουμελά είναι ένα ακόμη παιχνίδι του Ερντογάν μετά την Αγιά Σοφιά. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς πως στις αρχές Μαϊού εν μέσω κρίσης του κορονοϊού οι τουρκικές αρχές διεμήνυαν πως ούτε φέτος θα ανοίξει η Παναγία Σουμελά, που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.Η μονή παραμένει κλειστή εδώ και 5 χρόνια λόγω των εργασιών στήριξης του μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στον βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων και ιδρύθηκε το 386 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή της Παρασκευής μετά το 1934 τελέστηκε στις 24 Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος μετατράπηκε σε τζαμί.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως με την κίνηση αυτή ο Οικουμενικός Πατριάρχης απώλεσε και την τελευταία εναπομείνασα καλή μαρτυρία που είχε και έδωσε το δικαίωμα στους επικριτές του να ξιφουλκούν εναντίον του, ενώ ήδη έχουν επανέλθει οι φωνές για μεταφορά του “σκλαβωμένου” Οικουμενικού Πατριαρχείου είτε στην Πάτμο είτε στο Άγιο Όρος.

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις από το βαθύ κράτος της Τουρκίας ενώ έχει κατηγορηθεί μέχρι και για συνεργασία με τον Φετουλάχ Γκιουλέν στον οποίο και στους οπαδούς του αποδίδεται το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ