Πατριαρχεία

Κρίση στον Ορθόδοξο κόσμο: Πόσο θα επηρεάσει το Φανάρι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά

Του Μάνου Χατζηγιάννη

 

Από την στιγμή που ανακοινώθηκε η θλιβερή απόφαση για την Αγιά Σοφιά, σύσσωμος ο Χριστιανικός κόσμος έχει αντιδράσει, πλην του άμεσα ενδιαφερομένου Οικουμενικού Πατριάρχη!!

Αντιθέτως οι Ρώσοι έχουν...πάρει αμπάριζα και “το παίζουν” θιγμένοι σε εκκλησιαστικό επίπεδο την στιγμή που το Κρεμλίνο ...αγρόν ηγόραζε!!

Το Πατριαρχείο Μόσχας, όπως έχουμε ξαναγράψει, βρήκε ευκαιρία να διεκδικήσει “κληρονομικά δικαιώματα” από την Ορθοδοξία της Πόλης.

Όσο το Φανάρι είναι...σβηστό στο θέμα της αντίδρασης για την Αγιά Σοφιά, τόσο οι Ρώσοι αυξάνουν τις επιθέσεις τους κατά του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη λόγω και της “βεντέτας” στο ουκρανικό.

 

Βέβαια είναι οι μόνοι που έχουν επιτεθεί στον κ. Βαρθολομαίο. Όλοι οι υπόλοιποι προκαθήμενοι ή Σύνοδοι που μέχρι ώρας έχουν τοποθετηθεί, στηρίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτήν την δύσκολη στιγμή.

Κάτι τέτοιο μπορεί να χαροποιεί τους Φαναριώτες, αλλά αν μείνουν σε αυτό θα χάσουν το παιχνίδι. Οι αντιδράσεις των Εκκλησιών είναι προσωρινές. Αν το Φανάρι παραμείνει άφαντο ο ήδη εκτεθειμένος Πατριάρχης θα έχει να δώσει πολλές εξηγήσεις! Ούτως ή άλλως έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία.

Η αδυναμία αντίδρασης του Φαναρίου, έστω και για τα προσχήματα, θα οδηγήσει σε πτώση του κύρους του Πατριαρχείου και στην επιρροή του στον Ορθόδοξο Κόσμο.

Κατά συνέπεια θα αυξηθούν οι φωνές αμφισβήτησης, που ούτως ή άλλως είναι πολλές με αφορμή το ουκρανικό, αλλά και την στενή σχέση Φαναρίου-Ουάσινγκτον. Ίσως επανέλθουν και σενάρια για μεταφορά του κέντρου της Ορθοδοξίας από το Φανάρι στο Άγιο Όρος. Η ζημιά, που θα προκληθεί στα σχέδια του Φαναρίου να επισημοποιήσει κάπως την υπεροχή της εξουσίας, μεταξύ των Τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών μπορεί να είναι ανυπολόγιστη.

Σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει και με την θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός Τουρκίας.

Η ένταση μεταξύ της Τουρκίας αφενός και των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης αφετέρου θα αυξηθεί. Το Φανάρι θα βρεθεί στην μέση. Ούτως ή άλλως οι φανατικοί το έχουν στοχοποιήσει και με αφορμή την υπόθεση Γκιουλέν, αλλά και πιο πρόσφατα

Κοντολογίς, η θλιβερή ιστορία της Αγιάς Σοφιάς σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί σήμερα να το βοηθά να κερδίσει το δέντρο αλλά είναι πολύ πιθανόν να χάσει το δάσος!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ