Πατριαρχεία

Πρωτοπρεσβύτερος Οικουμενικού Θρόνου: Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θυμίζει την Άλωση

Ως «πράξη που θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453» χαρακτηρίζει ο Κωνσταντίνος Μύρων, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας, το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος.

Ο Κωνσταντίνος Μύρων, Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου και ιερατικώς προϊστάμενος της Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κολωνίας, μίλησε για το ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος και σημείωσε πως «αυτή η πράξη θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε δηλώσεις του στο γερμανικό Καθολικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΝΑ), είπε:

«Η ελπίδα ότι θα επικρατήσει η λογική πεθαίνει τελευταία, αλλά η εμπειρία έχει δείξει ότι υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν η δικαιοσύνη δεν είναι πλέον ανεξάρτητη. Σε ένα τόσο συναισθηματικά και από λαϊκισμό φορτισμένο ζήτημα, η πίεση ενδέχεται να είναι τόσο μεγάλη, ώστε να δοθεί το πράσινο φως στο κίνημα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί».
Έπειτα, ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου έκανε λόγο για «πολιτική συμβόλων» και επισήμανε πως «ο Ερντογάν θέλει να κινητοποιεί το εθνικιστικό και συντηρητικό-ισλαμιστικό ακροατήριό του». Στη συνέχεια, παρατήρησε πως η Τουρκία βιώνει κρίση και οι δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές για το Κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (AKP) που βρίσκεται στην εξουσία.

Κατόπιν, ο ίδιος συνέκρινε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, υπογραμμίζοντας:

«Ο Ερντογάν θέλει να θάψει μια και καλή το κοσμικό σύστημα του ιδρυτή της Τουρκίας, Κεμάλ Ατατούρκ, και να στηρίξει την περαιτέρω "επαναϊσλαμοποίηση". Υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να μετατρέψει και πάλι σε τζαμί την Αγία Σοφία, την οποία ο Ατατούρκ είχε κάνει το 1934 μουσείο; Παράλληλα, η πράξη αυτή θυμίζει την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τους Οθωμανούς, τους οποίους θέλει να μιμηθεί στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Τρόπον τινά "Make Turkey Great Again", παρότι οι υφιστάμενες συνθήκες στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο».
Όσο για τον πολιτικό αντίκτυπο ενδεχόμενης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, ο Κωνσταντίνος Μύρων δήλωσε:

«Θα επιδείνωνε τη σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε. και, κυρίως, δε με την Ορθόδοξη γείτονα, Ελλάδα. Επιπλέον, το βήμα αυτό θα ζημίωνε τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη».
Ακόμα, αναφέρθηκε στη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τονίζοντας ότι έπραξε ορθά όταν είπε πως «εάν υπάρχει θρησκεία που έχει δικαίωμα στη χρήση της Αγίας Σοφίας ως εκκλησία, τότε αυτοί είμαστε εμείς, οι Ορθόδοξοι».

Επίσης, αναφορικά με τη στάση του Ορθόδοξου Πατριαρχείου της Μόσχας, ο Κωνσταντίνος Μύρων επισήμανε ότι «η Αγία Σοφία είναι ιερή και για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», τονίζοντας τις πολιτικές σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ