Πατριαρχεία

Ρωσική “ταφόπλακα” στον ελληνικό θρησκευτικό τουρισμό

Σε μια σεζόν που ο τουρισμός αναμένεται να δοκιμαστεί σε μεγάλο βαθμό με τα δεδομένα του κορονοϊού στην Ελλάδα, μια είδηση από την Ρωσία έρχεται να βάλει “ταφόπλακα” στις φιλοδοξίες για ανάπτυξη του θερησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο...

Ως γνωστόν η τουριστική αρχή για την φετινή σεζόν σε σχέση με ξένους επισκέπτες θα γίνει στις 15 Ιουνίου, όταν και επιτραπεί η αεροπορική σύνδεση με 29 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετική επιδημιολογική πορεία. Αρχικά, η απελευθέρωση θα αφορά μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της επικράτειας.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.H νεώτερη λίστα, όπως θα διευρυνθεί με αφετηρία την 1η Ιουλίου, θα ανακοινωθεί εγκαίρως

Η Ρωσία μπορεί να μην είναι ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, αλλά οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας βρίσκονται σε χώρες όπως πχ η Λετονία ή η Λιθουανία.

Συνεπώς η σύσταση του Πατριαρχείου Μόσχας προς τους πιστούς του να απέχουν από κάθε προσκύνημα στο εξωτερικό, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα για τον ελληνικό θρησκευτικό τουρισμό που κάθε χρόνο στηρίζει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας του στις ρωσικές αφίξεις.

"Συνιστώ ανεπιφύλακτα και συμβουλεύω τους Ρώσους πολίτες μας να μην πάνε στο εξωτερικό έως ότου γίνει απολύτως ασφαλές", δήλωσε ο επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων Μητροπολίτης Ιλαρίων στο Air Church και το παγκόσμιο πρόγραμμα στην τηλεόραση Rossiya-24.

Επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά μέρη για προσκύνημα και ιερά στη Ρωσία - αρχαία μοναστήρια, ιερά λείψανα, εκκλησίες. Ο μητροπολίτης ανέφερε τη Μονή Mirozhsky στο Pskov με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα. "Έχουμε ιερά όπως η Μονή Solovetsky και η Μονή Valaam, δεν είναι ακόμη ανοιχτά, αλλά νομίζω ότι η πρόσβαση σε αυτά τα μοναστήρια θα δοθεί νωρίτερα από το άνοιγμα των συνόρων", δήλωσε ο μητροπολίτης.

Η οδηγία αυτή προς τους Ρώσους πιστούς έρχεται συμπληρωματικά με την “ταξιδιωτική οδηγία” του Πατριαρχείου Μόσχας για Ρώσους προσκυνητές στην Ελλάδα το περασμένο φθινόπωρο, όταν η Ελλαδική Εκκλησία αναγνώρισε την νέα ουκρανική μετά τις υποδείξεις του Φαναρίου.

Τότε το Πατριαρχείο Μόσχας είχε καλέσει τους Ρώσους να μην επισκέπτονται Μητροπόλεις των οποίων οι Ιεράρχες αναγνώρισαν την νέα ουκρανική εκκλησία.

Η Ρωσία ανέφερε 8.595 νέα κρούσματα του coronavirus σήμερα Τρίτη, ανεβάζοντας τον αριθμό των λοιμώξεων σε εθνικό επίπεδο σε 485.253. Οι αρχές δήλωσαν ότι 171 άνθρωποι είχαν πεθάνει από τον ιό τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων σε 6.142.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ