Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Δύο γραμμές στην Εκκλησία για την κυβέρνηση - Μητροπολίτης Λαγκαδά: "Τιμούμε την προσφορά της" - "Χείμαρρος" ο Μητροπολίτης Κισάμου

Τι κι αν άνοιξαν οι ναοί, η περίοδος της απομόνωσης αφήνει βαθιές πληγές στο σώμα της Εκκλησίας. Δεν φτάνουν οι κινητοποιήσεις έξω από την Ιερά Σύνοδο, τώρα επιβεβαιώνεται πως στην Εκκλησία υπάρχουν δύο γραμμές και σε επίπεδο Ιεραρχών.

Την θέση της Ιεράς Συνόδου επανέλαβε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, σχετικά με τους αφορισμούς από τον πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν πρέπει να πέφτει κανένας θύμα των Fake News, αφορμώμενος από έναν υποτιθέμενο διάλογο που έλαβε χώρα στα social media μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χαρδαλιά. "Επ' αυτού υπάρχει ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου και εκείνο το οποίο θα ήθελα να προσθέσω, ο κ. Πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι λοιποί κρατικοί φορείς εργάζονται με επίγνωση ευθύνης και αγωνίστηκαν και αγωνίζονται, όπως όλες οι πολιτικές παρατάξεις της χώρας για το καλό του τόπου και των πολιτών" - δήλωσε ο Σεβασμιώτατος. Στην συνέχεια ο κ. Ιωάννης πρόσθεσε: "Επομένως πρέπει να τιμούμε την προσφορά τους, το έργο τους και να είμαστε λίγο προσεχτικοί. Και από την άλλη πλευρά πρέπει να προσέξουμε και τα fake news τα οποία δημιουργούν προϋποθέσεις για τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες από πλευράς επισήμου Εκκλησίας καταδικάζονται".

 

Μητρόπολη Κισάμου

 

Κι ενώ ο Μητροπολίτης της Βορείου Ελλάδος αβαντάριζε την κυβέρνηση στνη Κρήτη έλαβαν χώρα συγκλονιστικά γεγονότα. Παρόλο που επίσημα η Εκκλησία της Κρήτης υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο πιστός λαός ζει στην Ελλάδα και επηρεάζεται από τις κυβερνητικές ατασθαλίες σχετικά με την Εκκλησία. Και επίσης δεν χάνει ευκαιρία να αποδεικνύει την πίστη του, αυτή ντην πίστη που κάποιοι επιχειρούν να του στερήσουν με πονηριά!

Παρά την πρωτοφανή για την εποχή θερμοκρασία των 40 βαθμών Κελσίου αρκετός κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Μητροπόλεως Κισάμου και συμμετείχε εις την Ι. Παράκληση του Οσίου Νικηφόρου, εις την γενέθλιο γη του Οσίου, το Συρικάρι Κισάμου και τον Ι.Προσκυνηματικό Του Ναό, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.Αμφιλοχίου.

Πιστοί απ΄ όλη την Κρήτη, τόσο εντός του Ι. Ναού όσο και στον προαύλιο χώρο των 4 στρεμμάτων του προσκυνήματος ύψωσαν χείρες ικέτιδες και απεύθυναν ευχαριστίες, παρακλήσεις και δεήσεις στον μεγάλο και οικουμενικό αυτό Άγιο. Χιλιάδες τα ονόματα που μνημόνευσαν 5 Ιερείς, οι οποίοι καθ΄ όλη την διάρκεια της Ι. Παρακλήσεως μνημόνευαν και προσευχόταν υπέρ υγείας, θείας βοηθείας, φωτισμού και θεραπείας. Συγκινημένος ο Επίσκοπος Αφιλόχιος σημείωσε: «Συγκίνηση και δέος πλημμυρίζει τις ψυχές και τις καρδιές μας καθώς νιώθουμε την ευλογητική παρουσία του μεγάλου και θαυματουργού αγίου μας, του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού, επιστηριγμό, παρηγοριά, ανάψυξη και καταφυγή στις στενάχωρες, οδυνηρές και δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε στους καιρούς μας.

Ως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος του προσκυνήματος Αρχ. π. Χρύσανθος, περισσότερα από 6500 χιλιάδες ονόματα εστάλησαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Ι. Μητροπόλεως μας στην ανακοίνωση για αποστολή ονομάτων προς μνημόνευση, υπέρ υγείας, στην σημερινή Παράκληση, ως και στις Θείες Λειτουργίες και Ι. Παρακλήσεις που τελούνται εδώ στο προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου. 6500 χιλιάδες καρδιές και προσευχές ενώνονται σήμερα μαζί μας, και σε κάθε άλλη λειτουργική σύναξη απ΄ όλη την Ορθοδοξία! Προσευχές για ίαση, θεραπεία, ενίσχυση, παρηγορία, φωτισμό και βοήθεια.

Στον άσημο αυτό τόπο, το Συρικάρι Κισάμου, που ο Όσιος Νικηφόρος το μεταμόρφωσε σε σύγχρονη κολυμβήθρα του Σιλωμάμ προσευχόμαστε και ευχόμαστε για όλες αυτές τις χιλιάδες των αδελφών μας που ένιωσαν την ανάγκη να ζητήσουν τις πρεσβείες και την χάρη του Οσίου Νικηφόρου, ως και για όλους εσάς τους συνευχομένους και τα εκατοντάδες ονόματα που δώσατε στην Ι. Παράκληση. Δόξα τω Θεώ! Αυτό είναι η Εκκλησία!

Εκεί που τα ανθρώπινα απογοητεύουν και χάνεται η ελπίδα, εκεί που τα πάντα μυρίζουν θάνατο, έρχεται η Εκκλησία και ανασταίνει την ελπίδα, χαρίζει ζωή και δυναμώνει την ψυχή. Τι άλλο παρά η πίστη στην αιώνια αλήθεια του Χριστού και η βεβαιότητα στο Ανέσπερο Φως οδήγησαν τις 6500 αυτές ψυχές, απ΄ όλο τον κόσμο, να στείλουν τα ονόματα τους προς μνημόνευση; Φαίνεται όμως πως αυτό το φως, αυτή την αλήθεια και αυτή την πίστη κάποιοι δεν την αντέχουν και βάλθηκαν καί στους καιρούς μας να την πολεμήσουν και να την κρημνίσουν από τις ψυχή του λαού μας. Άδραξαν λοιπόν την ευκαιρία, με πρόσχημα την ασθένεια της εποχής, κραδαίνοντας το χέρι τους προς την Εκκλησία και βάλλοντας κατά του ιερότερου και φρικτού μυστηρίου της Θείας Κοινωνίας. «Η στάση της Εκκλησίας είναι επικίνδυνη» δηλώνουν.

«Όσοι μεταλαβαίνουν αναλαμβάνουν περιττό ρίσκο. Η Εκκλησία πρέπει να προστατέψει τους πιστούς της», δηλώνουν κάποιοι άλλοι, προχωρώντας ακόμα περισσότερο και δηλώνοντας τι άραγε; προθέσεις; «γιατί μετά θα μπούμε στην επιβολή της άποψης της εκτελεστικής εξουσίας», καταλήγουν. Επικίνδυνοι είναι αυτοί και οι ιδεοληψίες τους για τον τόπο και την Πατρίδα. Η Εκκλησία, όλη αυτή την περίοδο από αγάπη στα παιδιά Της, ταπεινώθηκε, λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε, προστατεύοντας τις ζωές τους από την διασπορά του ιού. Ποιοι είναι αυτοί που με περισσό θράσος κραδαίνουν το δάκτυλο τους προς την Εκκλησία απειλώντας

Την ότι θα επιβληθεί «η άποψη της εκτελεστικής εξουσίας»; Τι εννοούν; Ας τολμήσουν να.. «επιβάλλουν» αυτή την άποψη που εννοούν. Είναι φανερό, πλέον, πως στόχος δεν είναι η προστασία της υγείας των πιστών, αλλά η Εκκλησία. Ενοχλεί, ως φαίνεται, η πνευματική Της δύναμη και ισχύ. Μια κοινωνία φοβισμένη και τρομοκρατημένη γίνεται μάζα, εύκολα διαχειρίσιμη. Μια κοινωνία με δύναμη ψυχής, με πίστη και ελπίδα, δεν υποτάσσεται στον φόβο και τον τρόμο. Δεν ποδηγετείται.

Μήπως, τελικά, αυτό ενοχλεί; Μήπως, τελικά, αυτός είναι ο στόχος; Προς τι όλη αυτή η πολεμική εναντίον της Εκκλησίας; Όσοι λοιπόν από αυτούς νομίζουν πως, με το πρόσχημα της υγείας των πολιτών-πιστών, θα μετατρέψουν την Εκκλησία από κιβωτό σωτηρίας και ζωής σε… «κοινωνικό παντοπωλείο» και.. ΜΚΟ, η απάντησις είναι «Μολών λαβέ»!, κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.Αμφιλόχιος, επικαλούμενος πλουσία την χάρη και την ευλογία του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού προς πάντας.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

 

Σχετικά με τους «αφορισμούς» στους οποίους προέβη ο πρώην Μητροπολιτής Αιγίου Αβρόσιος, προς τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και το Νίκο Χαρδαλιά, μίλησε στο Μέγκα ο κ. Φίλης.

«Δεν με αφορά η γραφικότητα και η μισαλλοδοξία του ακραίου ιδιώτη κ. Αμβρόσιου, ο οποίος ήταν και υμνητής της Χρυσής Αυγής. Αλλά με ενδιαφέρει η στάση της εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είπε ότι μόνο η ίδια με συνεδρίαση μπορεί να αφορίσει. Γίνεται εν έτει 2020 η εκκλησία να μπορεί να αφορίσει όποιον θέλει; Τον πρωθυπουργό ή τον οποιονδήποτε κρατικό λειτουργό; Δεν μπορεί η εκκλησία να διατηρεί το αναχρονιστικό προνόμιο του αφορισμού» υποστήριξε, λέγοντας πως οι σχέσεις Κράτους-Έκκλησίας χρειάζονται επανατοποθέτηση.

Τέλος, για το θέμα της Θείας Κοινωνίας, ο πρώην υπουργός διερωτήθηκε εάν μέσω του σάλιου μεταδίδεται ο κορονοϊός.

«Είναι μηχανισμός μετάδοσης του ιού το σάλιο; Αν είναι τι με ρωτάτε; Μιλάνε οι επιστήμονες. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν τους ακούει η κυβέρνηση; Πάντως, στη Γερμανία απαγορεύτηκε η μετάληψη. Κι εκεί υπάκουσε η Ορθόδοξη εκκλησία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ