Πατριαρχεία

Η Ρουμανική Εκκλησία γιορτάζει την αυτοκεφαλία της και “καρφώνει” το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το περασμένο Σάββατο, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία γιόρτασε την 135η επέτειο της αυτοκεφαλίας της. Μπορεί το ζήτημα της πανδημίας να έχει οδηγήσει σε δεύτερη μοίρα τα σοβαρά εκκλησιαστικά ζητήματα που ταλανίζουν την Παγκόσμια Ορθοδοξία, όπως η ουκρανική αυτοκεφαλία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα έχει ξεχαστεί.

Η Ρουμανική Εκκλησία γενικά στο ζήτημα της αντιπαράθεσης Φαναρίου-Μόσχας που οδήγησε σε διαίρεση τις αυτοκέφαλες Εκκλησίες, έχει διατηρήσει με ευλάβεια και συνέπεια ψύχραιμη και ισορροπημένη στάση. Έστειλε και αντιπροσώπους της στην Σύναξη του Αμάν, αλλά όχι τον ίδιο τον Πατριάρχη Δανιήλ.

Με αφορμή, λοιπόν, την επέτειο της δικής της αυτοκεφαλίας, η Ρουμανική Εκκλησία έστειλε πάσης φύσεως μηνύματα, που εναπόκειται στις αντιμαχόμενες παρατάξεις να τα αποκρυπτογρφήσουν.

“Αφού η Ρουμανία απέκτησε την κρατική της ανεξαρτησία το 1877 και κηρύχθηκε Βασίλειο το 1881, το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας αυξήθηκε, καθιστώντας απαραίτητη την επίσημη αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της, την οποία για καιρό αρνήθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στις 23 Νοεμβρίου 1882, η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Βασιλείου της Ρουμανίας εξέδωσε «Συνοδική Πράξη», κατοχυρώθηκε με τις υπογραφές όλων των Ιεραρχών της χώρας και με τη σφραγίδα της Συνόδου, η οποία υποστήριξε με ιστορικά και θεολογικά επιχειρήματα την ανάγκη για την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας”αναφέρει το Πατριαρχείο. .

Κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης που έγινε στις αρχές του τρέχοντος έτους στο Πατριαρχείο στο Βουκουρέστι, ο Πατριάρχης Δανιήλ εξήγησε ότι αυτός ο Συνοδικός Νόμος εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ της Χριστιανικής Εκκλησίας στη ρουμανική γη και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέροντας την ίδρυση των μητροπόλεων στα Ρουμανικά Πριγκιπάτα και υπογραμμίζοντας πώς οι Ρουμάνοι υπερασπίζονταν πάντα την αυτονομία της εκκλησίας τους ενάντια στις αυθαίρετες προσπάθειες της Κωνσταντινούπολης.

Μόνο 26 χρόνια μετά την Ένωση των Ρουμανικών Πριγκιπάτων, στις 25 Απριλίου 1885, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ IV (1884-1886), ο οποίος ήταν πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την ιεραρχία της εκκλησίας και τις αρχές του ρουμανικού κράτους, έστειλε στο Βουκουρέστι τον Τομο της Αυτοκεφαλίας της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Ο Τόμος σημειώνει ότι η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας σημαίνει επίσης την αναγνώριση της κανονικής της εξουσίας, ίσης με την κανονική εξουσία των άλλων αδελφών Εκκλησιών. Επομένως, η Σύνοδος της της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας ονομάζεται «Συνοδεία Συνόδου εν Χριστώ».

«Η Ιερά Σύνοδος αυτής της Εκκλησίας δεν εξαρτάται από άλλη εκκλησιαστική εξουσία, αλλά, η Ιερή Σύνοδος μιας αυτοκέφαλης Εκκλησίας πρέπει να ασκήσει αυτήν την απόλυτη ελευθερία της ηγεσίας της εκκλησίας, έχοντας επίγνωση της άμεσης ευθύνης ενώπιον του Χριστού, Αρχηγού της Εκκλησίας και Αιώνιου Αρχιερέα, όπως αναφέρεται στον Τομό» σημείωσε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Επίσης το φετινό έτος σηματοδοτεί επίσης 95 χρόνια από την απονομή του βαθμού του Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας το 1925.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ