Πατριαρχεία

Κορονοϊός: Oρθόδοξα και ρ/καθολικά μοναστήρια στην Ευρώπη ράβουν προστατευτικές μάσκες

Λόγω της έλλειψης μέσων για την καταπολέμηση του κορονοϊού, οι χριστιανικές κοινότητες άρχισαν να κατασκευάζουν προστατευτικές μάσκες. Στο έργο αυτό συμμετέχουν ορθόδοξα και ρ/καθολικά μοναστήρια και εκκλησίες.

400 μάσκες κατασκευάζονται καθημερινά στα εργαστήρια του μοναστηριού της Θείας Παρηγοριάς στο Draguignan στη νοτιοανατολική Γαλλία στην περιοχή Provence-Alpes-Côte d'Azur.

"Η απαίτηση είναι να ανταποκριθούμε όλοι σε αυτήν την ανάγκη", λέει η αδελφή Agnes, επικεφαλής αυτής της κοινότητας που δημιουργήθηκε το 1989 στη μητρόπολη Var. “Έχουμε αρνηθεί οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Σήμερα η ζωή μας χωρίζεται μεταξύ του παρεκκλησίου και του εργαστηρίου. " Στην ιστοσελίδα του μοναστηριού αναφέρεται ότι "Το εργαστήριο ραπτικής μας μετατρέπεται σε εργοστάσιο μάσκας για την προστασία του κοινού." Στο εργαστήριο εργάζονται 25 μοναχές. Οι μάσκες, κατόπιν αιτήματος του δημάρχου, παραδίδονται στην δημοτική αστυνομία και στους πυροσβέστες. "Αυτό είναι το αίτημα του δημάρχου. Για την έλλειψη μάσκας. Ξέρει ότι είμαστε ειδικευμένοι στο ράψιμο", λέει η αδελφή Agnes. "Η ζήτηση είναι τεράστια, κάνουμε ό, τι μπορούμε και ο δήμαρχος έρχεται προσωπικά", υπογραμμίζει η καλόγρια.

Το Δημαρχείο έστειλε υλικό στο μοναστήρι, έτσι ώστε οι μάσκες να μπορούν να πλυθούν στους 60 βαθμούς. "Δεν είναι μίας χρήσης, και για κάθε άτομο χρειάζονται δύο για να έχει πάντα μια καθαρή. Σύντομα θα είναι ροζ, ριγέ, θα είναι πολύ όμορφο. Αυτό θα ευχαριστήσει τους ανθρώπους”, είπε η καλόγρια. «Διαχωρίζουμε το χρόνο μας για να κάνουμε μάσκες και να προσευχόμαστε", λέει η επικεφαλής της κοινότητας.

Την ίδια στιγμή, ένας από τους ναούς του Draguignan αποφάσισε να μιμηθεί αυτή την πρωτοβουλία. "Από την Τρίτη, οι ενορίτες έχουν φτιάξει μάσκες στο σπίτι. Τις συλλέγουμε και τις μεταφέρουμε σε όσους υπέβαλαν αίτημα, συμπεριλαμβανομένου του Συλλόγου Παράλυτων της Γαλλίας”, εξηγεί ο ιερέας José Van Ost.

Ουκρανία

Τα μοναστικά εργαστήρια ραπτικής στην Ουκρανία είναι επίσης επανασχεδιασμένα για την κατασκευή μασκών. Η εκκλησιαστική παραγωγή προστατευτικού εξοπλισμού έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτη Ονούφριου. Προστατευτικές μάσκες είναι ραμμένες στον καθεδρικό ναό της Αγίας Προστασίας του Κιέβου. Υπάρχουν εργαστήρια σε μοναστήρι όπου συνήθως κατασκευάζονται ρούχα για ιερείς, και σήμερα έχουν μετατραπεί σε εργαστήρια για την παραγωγή μάσκας, με αποτέλσμα περίπου 200 τεμάχια την ημέρα. "Κάθε μάσκα καθαρίζεται με ατμό από σίδερο, έτσι ώστε τα βακτήρια που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής να καταστρέφονται," αναφέρει η αδελφή Ekaterina.

Στις περιφέρειες, σύμφωνα με τους ιερείς της κανονικής ουκρανιής εκκλησίας, έχουν δημιουργηθεί δεκάδες τέτοιων εργαστηρίων - και διατίθετναι μάσκες και άλλος προστατευτικός εξοπλισμός, ενώ σε αυτά είναι διαθέσιμοι τόσο οι ενορίτες όσο και ειδικότητες όπως γιατρούς, νοσηλευτές κλπ.

Η παραγωγή προστατευτικών μασκών έχει ξεκινήσει και στο τμήμα χρυσοχοΐας του Θεολογικού Ιδρύματος της Οδησσού στην επικράτεια της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλου Μιχαήλ της Οδησσού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ