Πατριαρχεία

“ΝΑΙ” Ιλαρίωνα στα κουτάλια μιας χρήσης για την Θεία Κοινωνία και στις μάσκες

Οι περιορισμοί που επιβάλλουν οι αρχές διαφορετικών κρατών για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωναϊού COVID-19 επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη ζωή των εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα λάβει μέτρα σε σχέση με αυτό το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα; Ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βόλοκολάμσκ Ιλαρίων απάντησε σε αυτή την ερώτηση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα «Εκκλησία και Ειρήνη».

Όπως σημείωσε, το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εκκλησίας που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου. "Αποφασίσαμε ότι δεν θα εκδώσουμε πρόωρα διατάγματα, αλλά αν το πρόβλημα αγγίξει τη Ρωσία ή έρθει σε άλλες χώρες του κανονικού χώρου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε φυσικά θα απαντήσουμε σε αυτο, συμπεριλαμβάνοντας και τις συστάσεις των αρχών για την υγειονομική περίθαλψη ", δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. Ανέφερε ότι οι ενορίες του Πατριαρχείου Μόσχας σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας έλαβαν οδηγίες από τις τοπικές αρχές σχετικά με την κατάσταση με τον κοροναϊό. Οι περιορισμοί που υπογραμμίζονται εκεί υποδηλώνουν ότι για κάποιο χρονικό διάστημα οι ναοί θα πρέπει να κλείσουν και η λατρεία δεν πρέπει να πραγματοποιείται σε αυτούς.

"Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ελαχιστοποιηθεί η απειλή της λοίμωξης από τον ιό", είπε ο Ιλαρίων. «Πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να μεταδοθούν ιοί και ασθένειες μέσω του μυστηρίου», συνέχισε. "Αλλά αν πρόκειται για κάποιες απαγορεύσεις ή συστάσεις που θα υποχρεωθούμε να ακολουθήσουμε, τότε δεν αποκλείω τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιηθούν κουτάλια μίας χρήσης για κοινωνία". Αυτό συμβαίνει ήδη σε περιπτώσεις όπου ένας ιερέας επισκέπτεται σοβαρά άρρωστο άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα στο νοσοκομείο, ο οποίος έχει συνταγογραφηθεί για πλήρη απομόνωση από τους γιατρούς. Τότε οι ιερείς παρέχουν την Θεά κοινωνία από ένα κουτάλι μίας χρήσης ». Εάν είναι απαραίτητο, μπορούν να προβλεφθούν και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, σημείωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Όσο για τη δυνατότητα προσωρινού κλεισίματος των ναών κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο Ιεράρχης σημείωσε: "Μέχρι στιγμής δεν εξετάζουμε μια τέτοια επιλογή, εκτός από τα μέρη όπου έχει ήδη προκύψει πρόβλημα και όπου απαιτείται ήδη επείγουσα δράση. Φυσικά, η Εκκλησία θα ανταποκριθεί σε αυτά τα αιτήματα που θα υποβληθούν από τις σχετικές κρατικές δομές ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ