Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος - Σχεδιάζει Πανορθόδοξη με 15 Εκκλησίες;

Σήμερα έχει γενέθλια ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Συμπληρώνει τα 80 χρόνια ζωής του. Μια τέτοια μέρα λοιπόν κυκλοφόρησε από ρωσικά ΜΜΕ η πληροφορία πως ο Βαρθολομαίος ως απάντηση στην Σύναξη του Αμμάν σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πανορθόδοξη συνάντηση!

“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σχεδιάζει μια πανορθόδοξη συνάντηση στα πρότυπα του Αμμάν και θα κληθούν όλοι οι Προκαθημένοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, συμπεριλαμβανομένου και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλου και του επικεφαλής της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας Επιφάνιου” , δήλωσε μια πηγή που δεν κατονομάζεται στο ρωσικό πρατορείο RIA Novosti. "Ο Βαρθολομαίος σήμερα συγκαλεί μια Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία θα συζητήσει την κατάσταση στην Ορθοδοξία και την έκβαση της συνάντησης στο Αμμάν. Η τριήμερη Σύνοδος του Πατριαρχείου θα αποφασίσει τη σύγκληση πανορθόδοξης συνάντησης με αντικείμενο το ζήτημα της κατάστασης στην Ορθοδοξία” ανέφερε η πηγή..

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανησυχεί ότι η συνάντηση στο Αμάν πραγματοποιήθηκε χωρίς αυτόν. “Μετά τη μεγάλη διάσπαση του 1054 μεταξύ δυτικών και ανατολικών, Ορθοδοξίας και Ρωμαιοκαθολικών, ήταν η πρώτη Σύναξη στην οποία συμμετείχε το μεγαλύτερο μέρος της Ορθοδοξίας χωρίς την Κωνσταντινούπολη. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για την Κωνσταντινούπολη. Τότε ο Βαρθολομαίος θα καλέσει άλλες εκκλησίες - όλες τις άλλες εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συμμετείχαν στη συνάντηση στο Αμμάν - για να κρίνουν όχι το θέμα της Ουκρανίας, αλλά τι συνέβη", ανέφερε η πηγή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να προσκαλέσει 15 εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της "νέας εκκλησίας" της Ουκρανίας (PCU) Επιφάνιου."Είναι σαφές ότι καλεί τον Επιφάνιο, ώστε να μην έρθει ο Πατριάρχης Κύριλλος, και έπειτα κι άλλοι", ανέφερε.

Κι ενώ αυτά υποστηρίζουν οι Ρώσοι, οι Φαναριώτες συνεχίζουν το δικό τους...βιολί ισχυριζόμενοι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θεματοφύλακας της ενότητας και της πίστης στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Μητροπολίτης Δέρκων Απόστολος, εξ ονόματος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έστειλε επιστολή στον Μητροπολίτη Μιχαήλ(Dandar) της Πράγας αναφέροντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι «κύριος και ηγέτης» της Εκκλησίας, όπως αναφέρθηκε σε δημοσίευμα του Parlamentnilisty.cz Ο εκπρόσωπος του Φαναρίου επέπληξε τον Μητροπολίτη Μιχαήλ γιατί δεν σέβεται τις αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δήλωσε ότι στην «Ενιαία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία ο επικεφαλής και ηγέτης ορίζεται από τούς Ιερούς κανόνες και το μαρτύριο και είναι καθιερωμένος από την πρακτική και την παράδοση της Εκκλησίας ως ο Πρώτος - Αρχιεπίσκοπος της Κωνσταντινούπολης και Νέας Ρώμης Οικουμενικός Πατριάρχης ». Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Απόστολο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι επίσης «πιστός κηδεμόνας της ενότητας και της πίστης», αφού «για αιώνες έχει πάρει υπό την προστασία των φτερών του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκείνους που ζουν όχι μόνο στις θρακικές, ποντικές και ασιατικές επισκοπές , αλλά και εκτός των συνόρων άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, σε μια ενιαία και αδιαίρετη εκκλησιαστική πραγματικότητα ".

Ονούφριος: Αναμέναμε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ουκρανία από το Αμμάν

Τέλος στα απόνερα της Σύναξης του Αμμάν λογίζεται και η δήλωση απογοήτευσης του Μητροπολίτη Ουκρανίας Ονοφριου σε συνέντευξη Τύπου στην Ποντγκόριτσα. Ο επικεφαλής της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας ο οποίος επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο σχολίασε την έκβαση της συνάντησης του Αμάν και δήλωσε ότι το "ουκρανικό ζήτημα" θα συζητηθεί σε διάλογο με όλες τις τοπικές εκκλησίες. Δήλωσε πάντως ότι επιθυμούσε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν του Αμμάν. "Όσον αφορά το τι θα θέλαμε να δούμε στο ανακοινωθέν, αλλά δεν το είδαμε, θα ευχόμουν οι αποφάσεις για την Ουκρανία να ήταν πιο συγκεκριμένες", δήλωσε ο χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναμένει να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα αυτό σε επόμενες συναντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ