Πατριαρχεία

Ακυρώθηκε έκθεση στο Λούβρο λόγω της Βουλγαρικής Εκκλησίας

Η Ιερά Σύνοδος της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε να δώσει την ευλογία της ούτως ώστε ιερές εικόνες και άλλα ιερά αντικείμενα να απομακρυνθούν από τους τόπους λατρείας τους για να προβληθούν στο παγκοσμίου φήμης Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

"Αυτή είναι μια αρχή ότι τα αντικείμενα δεν πρέπει να απομακρύνονται από τα σημεία των εκκλησιών και να μεταφέρονται στο εξωτερικό, εκτός αν πρόκειται για προσκυνήματα", εξήγησε ο Επίσκοπος Μέλνικ Γεράσιμος , γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Ο Υπουργός Πολιτισμού Βαρόφ είχε ζητήσει από την Ιερά Σύνοδο να δώσει την ευλογία για μεταφορά σε σταυρούς, εικόνες, θυμιατήρια, Ευαγγέλια, βασιλικές πόρτες και άλλα αντικείμενα - 16 συνολικά - από τη Μονή Μπαχκόβο, το Εθνικό Εκκλησιαστικό Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ιστορική Εκκλησία και Αρχειακό Ινστιτούτο στο Βουλγαρικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με το epicenter.bg, το οποίο μίλησε με τον Υπουργό.

Η προγραμματισμένη έκθεση, η οποία ακυρώθηκε, προκάλεσε αγανάκτηση στην κοινωνία και στους ακαδημαϊκούς κύκλους και βέβαια στους κύκλους της Εκκλησίας, όταν πληροφορήθηκαν ότι σχεδιάστηκε η παρουσίαση των εικόνων και άλλων έργων τέχνης να γίνει στο Τμήμα Ισλαμικής Τέχνης του μουσείου με στόχο την επίδειξη της σχέσης μεταξύ χριστιανικής και ισλαμικής τέχνης στη Βουλγαρία.

Η έκθεση, με τίτλο «Τέχνη και πολιτισμοί στη Βουλγαρία μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα», είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο και θα περιελάμβανε 60 θρησκευτικά αντικείμενα, όπως εικονογραφήσεις, χειρόγραφα, βιβλία, κοσμήματα και σκεύη από την εποχή που το ορθόδοξο έθνος της Βουλγαρίας ήταν μέρος της Μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ενώ η βουλγαρική κοινοβουλευτική επιτροπή για τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά ότι «οι διαδικασίες που συνδέονται με την επικείμενη βουλγαρική έκθεση στο Λούβρο προχωρούν ομαλά», παρά το γεγονός ότι τα ιερά αντικείμενα δεν θα συμπεριληφθούν, ο υπουργός Μπάνοφ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η έκθεση έχει ακυρωθεί, αναφέρει το Balkan Insight.

Η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού ήρθε μετά την αρνητική αντίδραση της Ιεράς Συνόδου, αλλά και από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών των Τεχνών της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, κ. Emmanuil Mutafov, που πίστευαν ότι το Λούβρο παρερμήνευε ιστορικά γεγονότα.

"Η αλληλεπίδραση μεταξύ ισλαμικής και χριστιανικής τέχνης, σχεδόν ανύπαρκτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι περιθωριακή και σε καθαρά διακοσμητικό επίπεδο", ανέφερε ο Mutafov σε δήλωση που δημοσίευσε το artstudies.bg.

Η Ιερά Σύνοδος έλαβε επίσης την απόφασή της με την εισήγηση του κ. Christo Tomalski, Διευθυντή του Ιστορικού και Αρχειακού Ινστιτούτου της Εκκλησίας, η έκθεση του οποίου ανέλυσε πολλά τέτοια θέματα με την έκθεση.

Μετά την απόφαση ακύρωσης, η ιστορικός τέχνης Klemena Antonova δήλωσε στο Βουλγαρικό Εθνικό Ραδιόφωνο ότι «δείχνει ότι οι άνθρωποι στη Βουλγαρία είναι εύκολα προσβεβλημένοι. Ωστόσο, το πιο σημαντικό, δείχνει μια συνολική παρεξήγηση εκ μέρους του Λούβρου της ιστορίας και του πολιτισμού της Βουλγαρίας. "

Στη συνέντευξή του στο epicenter.bg, ο Υπουργός τόνισε ότι το Λούβρο είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι υπήρχε ελάχιστη πιθανότητα η Ιερά Σύνοδος να δώσει την ευλογία του για μια τέτοια έκθεση, αν και το μουσείο αποφάσισε να προχωρήσει ούτως ή άλλως και να επιλέξει ορθόδοξα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ