Πατριαρχεία

Ιλαρίων: Δεν υπάρχει διάκριση εις βάρος των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιτρέπει στις συνοδικές της υπηρεσίες να διευθύνονται από γυναίκες, ακόμα και κοσμικές. Αυτό διεμήνυσε το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πρόσφατα, για πρώτη φορά στο Βατικανό, μια γυναίκα διορίστηκε σε ηγετική θέση. Ήταν η Francesca Giovanni η οποία έγινε Αναπληρωτής Υπουργός της Αγίας Έδρας για τις Σχέσεις με τα Κράτη.

"Στο μέλλον, νομίζω ότι δεν υπάρχουν κανονικά εμπόδια όχι μόνο για τον αναπληρωτή πρόεδρο του εκάστοτε συνοδικού τμήματος, αλλά και για τον πρόεδρο του συνοδικού τμήματος που θα μπορούσε να είναι γυναίκα και νομίζω ότι είμαστε μπροστά από το Βατικανό με αυτή την έννοια επειδή έχουμε μια γυναίκα που ηγείται της νομικής υπηρεσίας του Πατριαρχείου”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, απαντώντας σε ερωτήσεις στο Πρόγραμμα της Εκκλησίας και της Ειρήνης για τη Ρωσική τηλεόραση 24.

Ο μητροπολίτης σημείωσε ότι ο διορισμός μιας γυναίκας στην κορυφαία συνοδική θέση είναι πολύ πιθανός, επειδή η χάρτα της εκκλησίας δεν απαιτεί όλες οι συνοδικές υπηρεσίες να διευθύνονται από εκπροσώπους του κλήρου. "Και όπου αυτό δεν απαιτείται από τους κανόνες της εκκλησίας, μια γυναίκα μπορεί να κατευθύνει την κατάλληλη δομή", πρόσθεσε.

Στην πορεία ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνα εξέφρασε διαφωνία με τη γνώμη ότι υπάρχει διάκριση εις βάρος των γυναικών στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτό είναι "εντελώς αναληθές", είπε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ