Πατριαρχεία

Από τις κραυγές στους χαμηλούς τόνους στο Μαυροβούνιo - Τι τρέχει;

Κι ενώ κατά τα φαινόμενα χάνεται η μάχη στο Μαυροβούνιο παρά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις η αγωνία κορυφώνεται.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος της Σερβικής Εκκλησίας ελπίζει ότι η Κωνσταντινούπολη δεν θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας στο Μαυροβούνιο και δεν θα δώσει αυτοκεφαλία στους σχισματικούς.

“Με τις αποφάσεις του για την Ουκρανία, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως βλάπτει τόσο τον εαυτό του όσο και την ενότητα ολόκληρης της Ορθοδοξίας”. Αυτό αναφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα Glas Srpske, που δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου.

"Όσο για το Μαυροβούνιο, δεν θα αλλάξει σίγουρα η θέση του", δήλωσε ο Ιεράρχης, απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα χορήγησης αυτοκέφαλης μορφής στην σχισματική εκκλησία του Μαυροβουνίου. "Όσον αφορά την Εκκλησία της Μακεδονίας, αυτή είναι μια άλλη υπόθεση. Ελπίζω ότι χωρίς συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν θα το κάνει αυτό ".

Διαφορετικά, πιστεύει, «θα είναι απλά καταστροφικό τόσο για το Φανάρι όσο και για την Ορθόδοξη Εκκλησία ως σύνολο».

"Και αυτό που συνέβη με την Ουκρανία είναι τώρα καταστροφικό για το σημερινό και το μελλοντικό καθεστώς του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης", τόνισε ο Μητροπολίτης.

Μιλώντας για τις διαχωρισμούς στην Ορθοδοξία που προκάλεσε η απόφαση του Φαναρίου για να παραχωρήσει τον Τόμο στην σχισματική δομή στην Ουκρανία, ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι η Σερβική Εκκλησία είναι κοντά τόσο στην Κωνσταντινούπολη όσο και στη Μόσχα, αλλά στην "Εκκλησία του Θεού, την Αγία, Καθολική και Αποστολική είναι πλησιέστερα ".

"Ανησυχούμε ασταμάτητα για την Κωνσταντινούπολη, γεννηθήκαμε από εκεί. Από την άλλη πλευρά, με την πίστη, τη γλώσσα και το αίμα, είμαστε κοντά στους Ρώσους. Η Κωνσταντινούπολη έχει σταυρωθεί για καιρό και αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς, αλλά η σημερινή κατάσταση γύρω από την ουκρανική Εκκλησία βλάπτει τόσο την Κωνσταντινούπολη όσο και την ενότητα της Ορθοδοξίας "εξήγησε ο Ιεράρχης .

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός πως ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δείχνει να έχει...στρογγυλέψει τον λόγο του για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον οποίον κατά καιρούς έχει επικρίνει σφοδρότατα. Τέλη Οκτωβρίου τόνισε πως “Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης δεν μπορεί να αποκαλείται επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας” ενώ τον καλοκαίρι είχε απαξιώσει το Φανάρι δηλώνοντας πως «Η Ιερουσαλήμ είναι η μητέρα όλων των εκκλησιών όχι το Φανάρι» και κατακρίνοντας τον Βαρθολομαίο περί πρωτείου.

Πάντως ένας ακόμη Ιεράρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μίλησε για την εκκλησιαστική κατάσταση στο Μαυροβούνιο.

Ο Επίσκοπος Πακράτσι και Σλαβονίας Ιωάννης παραχώρησε τηλεοπτική συνέντευξη για τα τελευταία γεγονότα στο Μαυροβούνιο και επέκρινε τις πολιτικές των σύγχρονων αρχών του Μαυροβουνίου και τον διάκριτο νόμο για την θρησκευτική ελευθερία που υιοθέτησαν, ονομάζοντάς τον «έναν ολοκληρωτικό νόμο , ο οποίος πρακτικά δίνει στο κράτος το δικαίωμα να “αξιολογήσει τι ανήκει στο κράτος και τι μπορεί να παραμείνει από την Εκκλησία ".

Ο Επίσκοπος Ιωάννης είπε πως ήρθε στο Μαυροβούνιο το 1991 και υπενθύμισε ότι οι μοναχοί εκείνα τα χρόνια "ζούσαν με φόβο και τρόμο". Υπενθυμίζοντας τις ισχυρές αθεϊστικές διαθέσεις εκείνων των χρόνων, ο ιεράρχης είπε ότι υπήρχαν φωλιές φιδιών στους ναούς και "στο δρόμο προς το Οστρογκ, στον Άγιο Βασίλη, υπήρχε μια ερειπωμένη εκκλησία με τα συνθήματα του Josip Broz Tito". Θυμήθηκε ακόμη πώς ο λαός «το 1991 πέταξε πέτρες στη Μονή Cetinje, όπου τελείτο η Λειτουργία και πέτρες έπεσαν στο Σώμα και στο Αίμα του Χριστού».

Κατόπιν αναφέρθηκε στην πνευματική αναγέννηση σε αυτά τα 30 χρόνια, ενώ ο ιεράρχης σημείωσε ότι η ορθόδοξη καθολική λαϊκή συνείδηση του Μαυροβουνίου ήταν αυτή πυο ξύπνησε και το κίνημα διαμαρτυρίας κατά του νόμου που εισάγει διακρίσεις. "Δεν οργανώθηκε ούτε από τον μητροπολίτη Αμφιλοχίο ούτε από τον επίσκοπο Ιωαννη, και ακόμη περισσότερο από οποιονδήποτε από τη Σερβία ή από την πολιτική αντιπολίτευση του Μαυροβουνίου".

"Η Εκκλησία του Θεού έχει ήδη κερδίσει", δήλωσε ο Επίσκοπος Ιωάννης για την περαιτέρω εξέλιξη της κατάστασης, σημειώνοντας επίσης ότι η θαρραλέα θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν κοντά στους ειλικρινείς πιστούς διαφορετικών εθνικών ταυτοτήτων και διαφόρων θρησκευτικών θρησκειών.

Τέλος, στο Μαυροβούνιο, η αστυνομία συμφώνησε να προστατεύσει τις διαμαρτυρίες των πιστών, παρά την προηγούμενη άρνηση, και έτσι θα συνεχίσει να παρέχει ασφάλεια σε ειρηνικές πομπές και προσευχές εναντίον του νόμου περί θρησκευτικών ενώσεων.

Την Τετάρτη, αστυνομικό τμήμα αρνήθηκε να προστατεύσει τις μαζικές πομπές και προσευχές των πιστών και κατηγόρησε τους διοργανωτές για την ασφάλεια. Το συμβούλιο των επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας στο Μαυροβούνιο το χαρακτήρισε ως μια απόπειρα απαγόρευσης της συνέλευσης των πιστών από τις αρχές.

 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές