Πατριαρχεία

Εκκλησία Μαυροβουνίου: Το...ουκρανικό των Βαλκανίων - Πολιτικές και “ιερές” κόντρες

Διαστάσεις πολιτικού αλλά και “ιερού” πολέμου λαμβάνει η αντιπαράθεση στο Μαυροβούνιο με αφορμή τον νέο εκκλησιαστικό νόμο και τα...απόνερά του, που οδηγούν μέχρι την διεκδίκηση αυτοκεφαλίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου κατηγορεί τη Σερβία ότι παρεμβαίνει στην εκκλησιαστική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Srdjan Darmanovich κατηγόρησε τη Σερβία ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου λόγω του αμφιλεγόμενου νόμου περί θρησκευτικών ενώσεων.

Κάθε Πέμπτη και Κυριακή στις πόλεις του Μαυροβουνίου διεξάγονται μαζικές ειρηνικές πομπές και προσευχές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (TWS) κατά του νόμου περί θρησκευτικών ενώσεων που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται σε θρησκευτικές πομπές σε όλη τη χώρα. Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς υποσχέθηκε ότι "οι ναοί θα παραμείνουν στους πιστούς" , ενώ κάλεσε την Σερβική Εκκλησία σε διάλογο

Το ζήτημα όμως επεκτείνεται και στα πολιτικά γραφεία αφού και ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τα Μετόχια και την Κροατία αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση του σερβικού λαού εκεί και δεν μπορούν να γίνουν "κάποια άλλη" εκκλησία.

Με αφορμή και αυτές τις δηλώσεις ήρθε η τοποθέτηση του Υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου.«Η μητρόπολη του Μαυροβουνίου έχει τη δική της γνώμη για το νόμο, χρησιμοποιεί το δικαίωμά της να διαμαρτυρηθεί και αυτό είναι που πραγματικά έχουμε. Η Σερβία παρεμβαίνει στις εσωτερικές μας υποθέσεις, αλλά θα βρούμε μια λύση για αυτή την κατάσταση»,

αναφέρθηκε, ενώ το υπουργείο ανέφερε προηγουμένως ότι υπάρχουν ενέργειες της Σερβικής Πρεσβείας στο Μαυροβούνιο που «παραβιάζουν κατάφωρα το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης της Γενεύης», αλλά δεν λαμβάνεται καμία ενέργεια εναντίον αυτού. Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε προηγουμένως ότι επέβαλε περιορισμούς στην παρουσία του διπλωμάτη του Μαυροβουνίου στο Βελιγράδι σε επίσημες εκδηλώσεις.

Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος κάλεσε προηγουμένως την ηγεσία του Μαυροβουνίου να αποσύρει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις θρησκευτικές ενώσεις ή να παραιτηθεί.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο θα παραμείνει Σερβική

"Η εκκλησία έχει μεγάλη σημασία για τον σερβικό λαό, η σερβική εκκλησία μαζί με την πνευματική ζωή ήταν ο φύλακας της εθνικής ταυτότητας και της ύπαρξής μας. Τους βλέπετε πως λένε από διάφορες πλευρές και από πολλές κρατικές δομές ότι δεν είναι Σέρβοι και θα λέγονται"μια άλλη ορθόδοξη εκκλησία”, " τόνισε ο Βούτσιτς στην εθνική τηλεόραση της χώρας.

"Αύριο θα το πράξουν στο Κοσσυφοπέδιο, στη συνέχεια στην Κροατία, όπως πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν υπήρξε μια ηλίθια ιδέα να γίνει Κροατική Ορθόδοξη Εκκλησία", δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε ότι από την Ποντγκόριτσα έρχονται σημαντικά μηνύματα.

Και βέβαια οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.... Στην πόλη Budva (Μαυροβούνιο) στις 27 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε μια πομπή πολλών χιλιάδων πιστών, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο και τον επικεφαλής του γραφείου αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στους ευρωπαϊκούς διεθνείς οργανισμούς τον επίσκοπο Βίκτορ Μπαριζέφσκι.

Κατά τη διάρκεια της πομπής, ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος δήλωσε ότι ο λαός του Μαυροβουνίου βιώνει τώρα την «αναγέννησή» του.

Ο Ουκρανός εκκλησιαστικός αξιωματούχος δήλωσε:

"Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι με αυτά τα λόγια οι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την κατάργηση των ιερών τόπων από το κράτος".

Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι περίπου το 60-70% του πληθυσμού της Μπούντβα πήγε στην πομπή προσευχής .

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος συνέκρινε τη θρησκευτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο με εκείνη που επικρατούσε στην Ουκρανία και υπενθύμισε ότι «η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως και η Εκκλησία μας, υπέφερε για αιώνες, αλλά κατάφερε να διατηρήσει την πίστη και την υπακοή στον Κύριο Ιησού Χριστό».

Τόνισε ακόμη ότι σε εκείνους τους τόπους της Ουκρανίας όπου οι ναοί είχαν αφαιρεθεί υπάρχει μια πολιτική αντιπαράθεση για θρησκευτικούς λόγους. Αλλά, σύμφωνα με τον ίδιο, «η Εκκλησία του Θεού είναι ανίκητη και οι πύλες της κόλασης δεν θα επικρατήσουν εναντίον της ούτε στο Κίεβο ούτε εδώ, στο Μαυροβούνιο».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ