Πατριαρχεία

Πατριάρχης Ρουμανίας: Να μην ξεχάσουμε όσους υπέφεραν από το κομμουνιστικό καθεστώς

Ο Πατριάρχης Ρουμανίας Δανιήλ απέστειλε μήνυμα στο Συμπόσιο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων της Ρουμανικής Ακαδημίας για να τιμήσει την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη Ρουμανική Επανάσταση του 1989, προτρέποντας τους συμμετέχοντες:  "να μην ξεχνάμε εκείνους που υπέφεραν κάτω από τον κομμουνιστικό καθεστώς".

Το μήνυμα διαβάστηκε από τον τον εκπρόσωπο του Μακαριωτάτου και σε αυτό μεταξύ άλλων ο κ. Δανιήλ αναφέρει:

"Ο 20ός αιώνας ήταν μια δύσκολη περίοδος για ολόκληρη την Ευρώπη. Μετά την τραυματική εμπειρία των Δύο Παγκοσμίων Πολέμων, η Ανατολική Ευρώπη αναγκάστηκε να περάσει από τον εφιάλτη της κομμουνιστικής εποχής. Οι ορθόδοξες Εκκλησίες σε αυτό το μέρος του κόσμου είχαν υποστεί σκληρή παρενόχληση από το ολοκληρωτικό αθεϊστικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος, η ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία αφαιρέθηκε σταδιακά από τη ζωή της κοινωνίας. Το 1948, η θρησκευτική εκπαίδευση καταργήθηκε από τα σχολεία, απαγορεύτηκαν οι Θείες Λειτουργίες σε δημόσιους θεσμούς, έκλεισαν πολλές θεολογικές σχολές, περιορίστηκε η κατήχηση των νέων, πάνω από 1.000 ορθόδοξοι κληρικοί συνελήφθησαν, ρίχτηκαν σε φυλακές, απεστάλησαν σε καταναγκαστική εργασία ή απελάθηκαν. Δεκάδες ορθόδοξα μοναστήρια και σκήτες καταργήθηκαν, εκατοντάδες μοναχοί και μοναχές απομακρύνθηκαν βίαια ​​από αυτά, κατασχέθηκαν χιλιάδες εκκλησιαστικές περιουσίες και δεκάδες χώροι λατρείας κατεδαφίστηκαν ή μεταλλάχθηκαν στο Βουκουρέστι.

Το τέλος της κομμουνιστικής δικτατορίας τον Δεκέμβριο του 1989 και η αρχή μιας περιόδου ελευθερίας στη ρουμανική κοινωνία αντιπροσώπευαν για τη Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία τη δυνατότητα να εδραιωθούν σχέσεις διαλόγου και συνεργασίας με το κράτος.

Όλο το έτος 2017 αφιερώθηκε από την Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία για τον εορτασμό των υπερασπιστών της Ορθοδοξίας κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, υπογραμμίζοντας έτσι το παράδειγμα αντοχής και ταλαιπωρίας των θυμάτων του κομμουνισμού στις κομμουνιστικές φυλακές, μαζί με την ισχυρή πίστη τους και το θάρρος να προσκυνήσουν τον Χριστό.

Όλοι έπρεπε να υπομείνουν τη σωματική και ψυχική βία, τις διώξεις, τα βασανιστήρια και ακόμη και το θάνατο. Η συντριπτική τους πλειοψηφία ανήκει στην Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία, για αυτό οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της θυσίας τους".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ