Πατριαρχεία

Πεθαίνει ο Πατριάρχης Γεωργίας; Πρωτοφανής απόφαση διορισμού πατριαρχικού Τοποτηρητή εν ζωή

Του Άγγελου Ρούσσου

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε ο Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας καθιστώντας ουσιαστικά “ισότιμο” του τον Μητροπολίτης Senaki και Chhorotskussky Shio (Mujiri).

Ο Πατριάρχης ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας ονόμασε τοποτηρητή του τον Μητροπολίτη, ο οποίος θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις της Εκκλησίας στην περίπτωση παραίτησης, ή θανάτου του Πατριάρχη ή άλλων λόγων που θα καθιστούν αδύνατη την εκπλήρωση των καθηκόντων του . Η κίνηση αυτή του Πατριάρχη έγινε σήμερα πριν από την έναρξη της εορταστικής λειτουργίας στην εκκλησία Kashvets στην Τιφλίδα . Σήμερα η Γεωργία γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου και αυτή η μέρα στη χώρα θεωρείται επίσημα ως αργία.

Ο κ. Ηλίας υπέγραψε τη διάταξη της 23ης Νοεμβρίου για τον πατριαρχικό τοποτηρητή και κατοπιν αυτής διορίστηκε ο Μητροπολίτης Senaki και Chhorotskussky Shio (Mujiri).

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Γεωργιανού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Shio, κατά κόσον Elizbar Mujiri, γεννήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 1969 στην Τιφλίδα και αποφοίτησε από το 53ο γυμνάσιο και τη μουσική σχολή. Το 1988 εισήλθε στο Κρατικό Ωδείο της Τιφλίδας παίζοντας τσέλο. Στις 5 Φεβρουαρίου 1993, ο Elizbar έλαβε την μοναχική κουρά και ονομάστηκε Shio. Επικεφαλής της Μητρόπολης Senak και Chhhorotsk διορίστηκε στις 18 Αυγούστου 2003.

Σε περίπτωση θανάτου του Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας, ο Πατριαρχικός Τοποτηρητής οδηγεί την Εκκλησία μέχρι την εκλογή του νέου Καθολικού-Πατριάρχη, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας , που εγκρίθηκε το 1995.

Ο Πατριαρχικός Τοποτηρητής έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει μια διευρυμένη συνεδρίαση της γεωργιανής Εκκλησίας. Επίσης, πριν τη σύγκληση της συνάντησης, συγκαλεί συνάντηση της Ιεράς Συνόδου για να επιλέξει υποψηφίους για τους Πατριάρχες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ