Εκκλησία της Ελλάδος

''Ραστώνη'' στην Ιερά Σύνοδο-Μόνο μια χλιαρή αναφορά στην Μονή Χώρας

Με την ίδια τακτική που έπραξε για την Αγιά, αυτή των εκκλήσεων και των διαβημάτων, ανταποκρίνεται η διοικούσα Εκκλησία και για την απόφαση της Τουρκίας, να μετατρέψει την Μονή Χώρας σε τζαμί. Η ΔΙΣ η οποία ολοκλήρωσε σήμερα την συνεδρίασή της εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί με την τουρκική απόφαση "και αυτό το Μνημείο μετατράπηκε από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως".  

Κατά τα υπόλοιπα, η ανακοίνωση είναι λιτή και ανούσια όταν τίθενται σοβαρά θέματα όπως τα μέτρα στους ναούς (λήγει σε λίγες μέρες και η νέα ΚΥΑ) και η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μένει ερωτηματικό τι θα γίνει με Θρησκευτικά, αγιασμό και σχολικές εορτές εν καιρώ...κορονοϊού. 

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση: 

"Συνήλθε χθες και σήμερα, για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Με αφορμή την μετατροπή του σημερινού μουσειακού καθεστώτος του Καθολικού της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό Τέμενος (Τζαμί) και σε τόπο προσευχής της ισλαμικής θρησκείας, η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την απογοήτευσή Της, την έντονη διαμαρτυρία Της και τον προβληματισμό Της για αυτή την απόφαση της Κυβερνήσεως της γείτονος χώρας Τουρκίας, η οποία μετέτρεψε και αυτό το Μνημείο από χώρο πολιτισμού σε σημείο διχασμού και διασπάσεως. Όπως έπραξε και στην ανάλογη περίπτωση της Αγίας Σοφίας, η Εκκλησία της Ελλάδος προβαίνει άμεσα σε διεθνείς εκκλήσεις και διαβήματα, ζητώντας την απόδοση και πάλι της Μονής της Χώρας στην προϋφισταμένη χρήση της.

Κατά τις δύο Συνεδρίες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

Ενέκρινε τις τοποθετήσεις: α) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Ιγνατίου Μουρτζανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου και β) του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Νεκταρίου Δαρδανού στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, κατόπιν εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ενώ ασχολήθηκε και με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, εισηγήσεις Συνοδικών Επιτροπών, αποσπάσεις κληρικών και τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα"

Σημειώνεται τέλος πως την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της ΔΙΣ, με τη νέα της σύνθεση, η οποία θα περιλαμβάνει τους εξής Μητροπολίτες:

Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβο
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριο
Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμωνα
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνό
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμωνα
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα
Ζακύνθου κ. Διονύσιο
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλο
Νέας Ἰωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας κ. Αντώνιο

Πρόεδρος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ