Εκκλησία της Ελλάδος

Ένταση στην Μονή Πετράκη: Διαμαρτυρόμενοι στην συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

Με ένταση ξεκίνησε η ημέρα έξω από την Ιερά Σύνοδο στην Μονή Πετράκη. Ομάδα πιστών συγκεντρώθηκε έξω από τον χώρο όπου συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας για να εκφράσει την αντίθεσή του με την εν γένει στάση της διοικούσης Εκκλησίας τις ημέρες της πανδημίας. Υπενθυμίζεται πως σε όσους αντέδρασαν στην περασμένη συνεδρίαση της η ΔΙΣ είπε πως “τους συγχωρεί”!

Η ΔΙΣ καλείται σήμερα στην συνεδρίαση που ήδη έχει ξεκινήσει, αφού ακολουθήθηκαν και πάλι τα μέτρα ασφαλείας με θερμομέτρηση κατά την είσοδο κλπ, να οριοθετήσει συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας αφού θα ανοίξουν και πάλι οι εκκλησίες, για λειτουργίες,από την προσεχή Κυριακή 17 Μαϊου.

Η “αποκρυπτογράφηση” των μέτρων προστασίας από κληρικούς και πιστούς θα γίνει σύντομα λοιπόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ κεριών και εικόνων θα προστεθούν αντισηπτικά και μάσκες! Γενικά στη λειτουργία των ναών θα επιβληθεί τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ των πιστών, χρήση αντισηπτικών και μασκών και βέβαια απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Ούτε λόγος βέβαια και για τον εξαερισμό των ιερών ναών, ιδίως τώρα που και ο καιρός είνια σύμμαχος, καθώς και για τις συχνές απολυμάνσεις των εκκλησιών.

Για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουμε μεταξύ άλλων και στις εκκλησίες μίλησε πρόσφατα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

Ο κ.Σύψας τόνισε πως «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια. Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πως θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».

“Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση. Ενδεχομένως δεν θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας” διευκρίνισε ο κ. Σύψας.

«Δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα», συμπλήρωσε αναφερόμενος στις γαμήλιες δεξιώσεις.

 

Για την Θεία Κοινωνία

 

Και εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα.... Εκεί που συγκρούεται η πίστη με την υγειονομική φροντίδα.

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου είναι σαφείς πάντως: “Η Ιερά Σύνοδος όπως και ο Μακαριώτατος πάρα πολλές φορές και τώρα και στα κηρύγματα, έκανε αυτή την διαστολή, άλλο είναι η Θεία Κοινωνία άλλο η συνάθροιση.

Η Ιερά Σύνοδος έχει εκφραστεί για την θεία Κοινωνία. Υπάρχει ένα πρόβλημα από μερικούς ανθρώπους να λένε ότι δια μέσου της Θείας Κοινωνίας μεταδίδονται μικρόβια και ιοί. Εδώ είναι δισχιλιετής παράδοση όχι μόνο της Ελλαδικής Εκκλησία, αλλά ολόκληρης της Εκκλησίας ότι αυτό δεν τίθεται επ ουδενί λόγω υπό αμφισβήτηση και ούτε καν η παραμικρή υπόνοια.

Η Ιερά Σύνοδος στα τρία κείμενα τα οποία εξέδωσε δέχτηκε την απόφαση των εμπειρογνωμόνων, των ιατρών ότι η διασπορά του ιού γίνεται ταχύτατα μέσα από τη συνάθροιση και μόνο προς το σκοπό αυτό πρότεινε στην Κυβέρνηση να λειτουργήσουν και να γίνουν οι ακολουθίες του Πάσχα κεκλεισμένων των θυρών. Δεν υπάρχει απαγόρευση για την θεία Κοινωνία ούτε από την Πολιτεία ούτε από την Εκκλησία. Οι Ιερείς και όσοι προβλέπεται να είναι μέσα στον Ναό και το επιθυμούν μπορούν να κοινωνήσουν. Αν με ρωτήσει κάποιος Ιερέας τι να κάνει, θα τον προτρέψω να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι Μητροπολίτες είναι αρμόδιοι σε κάθε Μητρόπολη για την εφαρμογή των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου.”

 

Βέβαια ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όλων αυτών των μέτρων είναι το πως θα ελεγχονται; Ακούσαμε για καμπάνες μέχρι 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Δηλαδή τι θα γίνει; Θα μπαίνουν οι αστυνομικοί εν ώρα Θείας Λειτουργίας και θα ελέγχουν ποιοι πιστοί φορούν μάσκα και ποιοι όχι; Ήδη σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα σε σχέση με τον κλήρο και τους πιστούς...

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ 

GALLERY

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ