Εκκλησία της Ελλάδος

Ιεραρχία για τα Θρησκευτικά: Πάλι την ουρά στα σκέλια η Εκκλησία; Βροντερή απουσία Αμβρόσιου: Δεν προδίδω την Ορθοδοξία

Με τρανταχτή απουσία αυτήν του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιου, ο οποίος με επίσημη δήλωσή του ξεκαθαρίζει πως δεν θα συμπράξει στην προδοσία της Ορθοδοξίας, ξεκίνησε το πρωί τις εργασίες της η έκτακτη Σύνοδος της Ιεραρχίας με αντικείμενο την διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Κρίνοντας όμως από την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου για πολλοστή φορά η Εκκλησία “βάζει την ουρά στα σκέλια” στις προκλήσεις της άθεης κυβέρνησης!

Αρχικά στην εισήγησή του ο κ. Ιερώνυμος επικαλέστηκε το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, ενώ κατόπιν εξιστόρησε την μέχρι τώρα εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε φαλκιδευμένη την σύσκεψη με τους κκ Τσίπρα, Καμμένο και Φίλη όπου είχαν αποφασισστεί τα εξής:

1. Να ορισθή από τις δύο πλευρές ειδική Επιτροπή για έναν δημιουργικό διάλογο.

2. Η συζήτησις θα αρχίσει από μηδενική βάση.

3. Το μάθημα των Θρησκευτικών θα έχει ορθόδοξον χαρακτήρα.

4. Η διδασκαλία θα είναι υποχρεωτική.

5. Η Επιτροπή της Εκκλησίας θα καταθέσει τις απόψεις της στην Επιτροπή της Πολιτείας, που θα είναι εγκρίσεις, προσθέσεις, αφαιρέσεις, διορθώσεις στις απόψεις της Πολιτείας. Επ’ αυτών θα γίνει ο διάλογος.

  1. Το υλικόν της διδασκαλίας για τα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών που θα είναι έτοιμα και θα ισχύσουν για το σχολικό έτος 2018, πριν δοθή προς εκτύπωσιν θα δοθή εις την Εκκλησία για «δογματική παρακολούθηση».

Για εκείνη την αλήστου μνήμης σύσκεψη κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι δημοσίευσε, τα κατά την άποψή του, Φ.Ε.Κ. (Β΄, 2920, 2906) με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς πληροφόρηση της Εκκλησίας, “διότι πίστευε και ίσως πιστεύει ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών”.

Τόνισε δε πως “άλλα ανεκοίνωσε η επίσημη σύσκεψις και άλλα υπεστήριξε και υποστηρίζει ο τότε Υπουργός μέχρι σήμερα (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 11-6-2017) λέγοντας «Εγώ μπορεί να έφυγα, τα νέα Θρησκευτικά έμειναν»”

Και ενώ η ομιλία του Αρχιεπισκόπου μέχρι εκείνο το σημείο εξέπεμπε έναν δυναμισμό, αίφνης “έσβησε τις μηχανές” και συνέχισε στο...ρελαντί!

Κατόπιν, λοιπόν, έδειξε ικανοποιημένος από το έργο της επιτροπής και φάνηκε να εμπιστεύεται τον υπ. Παιδείας!

Όπως είπε χαρακτηριστικά “η ορισθείσα υπό της Ιεραρχίας τριμελής εξ Αρχιερέων Επιτροπή αποτελουμένη εκ των Σεβασμιωτάτων αγίων αδελφών Ύδρας κ. Εφραίμ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, εργάσθηκαν εντατικά και με επιμέλεια και μας έφεραν τα εξής στοιχεία.

1. Η συζήτησις άρχισε από μηδενική βάση. Τί άλλο συμβαίνει μετά την «κατάργηση» των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2906 και Β΄ 2920 της 13ης Σεπτεμβρίου 2016 του τ. Υπουργού κ. Φίλη και ισχύ των Φ.Ε.Κ. Β΄ 2104 και Β΄ 2105 της 19ης Ιουνίου 2017 του νυν Υπουργού κ. Γαβρόγλου.

2. Ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

3. Έγιναν δεκτές παρεμβάσεις, διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, προτάσεις της Επιτροπής της Εκκλησίας εις το υλικό διδασκαλίας.

  1. Το υλικό μαθητείας που θα αποτελέσει τα βιβλία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το σχολικό έτος 2018-2019 πριν τυπωθεί θα τεθεί εις την διάθεσιν της Εκκλησίας για την απαιτουμένη δογματική παρακολούθηση.

Κατέληξε δε βασιζόμενος και στην φράση του Υπουργού κ. Κωνσταντίνου Γαβρόγλου “προς εμέ προσωπικώς: αν κάτι προκύψει προβληματικό είμαστε έτοιμοι οι δύο πλευρές να το αντιμετωπίσουμε”.

Για ακόμη μια φορά λοιπόν η Ιεραρχία συνεδριάζει χωρίς λόγο! Μόνο και μόνο για να ριχτεί στάχτη στα μάτια του πιστού λαού και να καθηχάσει τις αγωνίες κάποιων Μητροπολιτών.

Πάντως την χλιαρή Ιεραρχία “στοιχειώνει” η ηχηρότατη απουσία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιου η οποία συνοδεύτηκε με μια δυναμική δήλωση αντίθετη προς τα λεγόμενα του Αρχιεπισκόπου, στην οποία πάντως εκφράζονται οι προβληματισμοί κάθε κοινού νου για την στάση της Εκκλησίας και του υπ. Παιδείας σχετικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης προέβη στην ακόλουθη Δήλωση:

Συνέρχεται σήμερα η ολομέλεια του Σώματος των Ἰεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκτακτη Συνεδρία, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες για τις εξελίξεις πάνω στο καυτό θέμα: «αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών». Ένα θέμα, που όχι μόνο έχει ενοχλήσει την Εκκλησία, αλλά και είχε οδηγήσει στην βίαιη απομάκρυνση του κ. Νικ. Φίλη από τη θέση του Υπουργού Παιδείας.

Για πρώτη φορά στα σαράντα χρόνια της ποιμαντικής μου και αρχιερατικής πορείας αρνήθηκα να παραστώ στις εργασίας του Σώματος. Το ερώτημα, το οποίον ανακύπτει είναι «Γιατί;».

Αρνούμαι να συμμετάσχω στην παρούσα Σύνοδο της Ιεραρχίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας! ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΥΜΠΡΑΞΩ ΣΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ!

Φρονώ, ότι η σήμερον συνερχομένη Σύνοδος των Ιεραρχών σκοπό έχει να καλύψει όλες τις υποχωρήσεις και τις παραχωρήσεις, οι οποίες έγιναν από μέρους της Εκκλησίας στη μεικτή Επιτροπή Διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να αποφασίσουν για ένα καινούργιο σύστημα διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Χώρας.

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου με πρόσφατη Ανακοίνωσή του ανήγγειλε, ότι κατήργησε όλες τις Αποφάσεις του κ. Φίλη (διά των δημοσιευθέντων Φ.Ε.Κ. υπ’ αριθμ. 2104 & 2105). «Δεκτές έκανε ο Γαβρόγλου τις θέσεις της Εκκλησίας για τα Θρησκευτικά» καί μάλιστα «με εντολή του Τσίπρα» (βλ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ, σελ. 10), έγραψαν οι Εφημερίδες.

Ακριβώς αυτό είναι και το σημείο της ανησυχίας μας! Δεν πιστεύουμε στα λόγια του Υπουργού κ. Γαβρόγλου! Δεν εμπιστευόμεθα τον ίδιο τον Υπουργό! Ταπεινά φρονούμε, ότι εξαπατά την Εκκλησία!

Πολύ δε φοβούμεθα, ότι η Ιεραρχία σήμερα ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΗ στις μεθοδεύσεις του κ. Υπουργού! Η αθεϊστική Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει το μάθημα των Θρησκευτικών σε μάθημα Θρησκειολογίας, δηλ. ισοπεδώνει τον Χριστιανισμό με τον Μουσουλμανισμό, τον Ινδουϊσμό, τον Βουδδισμό κλπ. Μακάρι οι σεπτοί Ἀδελφοί Ιεράρχες σήμερα να ξεσκεπάσουν την συντελούμενη εξαπάτηση της Εκκλησίας! Μακάρι νά προστατεύσουν την αγία Ορθοδοξία μας! Πλην όμως δεν το πιστεύω!

Σπεύδουμε, λοιπόν, να γνωστοποιήσουμε προκαταβο-λικώς την αντίδρασή μας, ώστε η ιστορία να κρίνει την στάση μας. Σταθερά φρονούμε, ότι ο μάγκας και μουστακαλής κ. Γαβρόγλου, δηλ. ο Υπουργός της Παιδείας, δεν έχει αλλάξει το σύστημα! Απλώς ρίχνει «στάχτη στα μάτια» της Ιεραρχίας, ώστε οι Ιεράρχες να μη κατανοήσουν την συντελουμένη μεγάλη προδοσία της Ορθοδόξου Πίστεως!

Με μεγάλη, λοιπόν, αγωνία θα περιμένουμε να δούμε σήμερα τη στάση της Ιεραρχίας. Εύχομαι να έχω πλανηθεί στις σκέψεις και τις θέσεις μου. Εάν έχω αδικήσει την Ιεραρχία, θα πέσω στο έδαφος και θα ζητήσω δημοσίως συγγνώμην! Όμως η παρούσα Ανακοίνωσις-Δήλωσίς μου καταδεικνύει το μέγεθος της απογνώσεώς μου! Το απαντητικό έγγραφό μου προς την Ι.Σ.Ι. τελειώνει με την εξής αποστροφήν:

Μακαριώτατε Άγιε Πρόεδρε,

Σεβασμιώτατοι Άγιοι Αδελφοί και Πατέρες,

Έως χθες εκ μέρους της Εκκλησίας κατά κόρον ελέγετο, ότι ο διάλογος θα αρχίση από «μηδενικήν βάσιν»! Ο τέως Υπουργός κ. Φίλης ισχυρίζεται, ότι «η επιτροπή της Εκκλησίας τελικά δέχθηκε ο διάλογος να μη γίνει από μηδενική βάση, όπως στην αρχή εζητείτο και υπήρξε η αφορμή της έντασης, αλλά με βάση τα νέα προγράμματα»!

Ø Με όλον τον σεβασμόν Σας ερωτώ , τι εκ των δύο ισχύει;

Ø Διάλογος εγένετο από μηδενικήν βάσιν;

Η με βάσιν τα νέα Προγράμματα;

Με όλον τον σεβασμόν και πάλιν Σας ερωτώ:

Ποίος εμπαίζει, ποίον;

Η Επιτροπή Διαλόγου την Ιεραρχίαν;

Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Λαόν;

Ο κ. Φίλης τους Δημοσιογράφους;

Ή μήπως όλοι Ημείς εμπαίζομεν εαυτούς και αλλήλους;

Ταύτα πάντα μας εξαναγκάζουν, ίνα μη προσέλθωμεν εις τας εργασίας της ατύπως συγκαλουμένης Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της προσεχούς Τρίτης 27ης Ίουνίου μόνον και μόνον δια να μη συμπράξωμεν εις την συντελουμένην προδοσίαν της αμωμήτου Ημών Πίστεως, της αγίας Ορθοδοξίας μας.

Ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Συριακός Στρατός
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεφτιλίζονται οι Τούρκοι στη Συρία: Λιποτακτούν οι τζιχαντιστές μισθοφόροι - Του συλλαμβάνει στα σύνορα ο τουρκικός στρατός

Ανακατέλαβε νέες περιοχές νοτιοανατολική Ιντλίμπ ο Συριακό Στρατός - Εντατικοποιούνται οι επιχειρήσεις τις επόμενες...