Άγιο Όρος

Ντροπή! Μαγαρίζουν το Άγιο Όρος οι υποστηρικτές της νέας ουκρανικής Εκκλησίας

Μια βλάσφημη τοιχογραφία εμφανίστηκε στο Άγιο Όρος, που απεικονίζει έναν Άγιο με τον τόμο της αυτοκεφαλίας που δόθηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη νεοσυσταθείσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2019.

Η τοιχογραφία του Αγίου Αντωνίου των Σπηλαίων του Κιέβου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου (νέα αδελφότητα), η οποία είναι από εκείνα τα αθωνικά μοναστήρια που αναγνωρίζουν ανοιχτά την OCU στο διχασμένο "περιβόλι της Παναγιάς".

Μια φωτογραφία της τοιχογραφίας δημοσιεύτηκε από τον Andriy Dudchenko, ο οποίος είναι γραμματέας της Συνοδικής Θεολογικής και Λειτουργικής Επιτροπής του OCU, αναφέρει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.

Ένα σχόλιο στην ανάρτηση γράφει: "Μια νέα μυθολογία;" στο οποίο απαντά ο Ντουντσένκο: «Μια νέα πραγματικότητα».

Εκτός από τον ιστορικό αναχρονισμό, η τοιχογραφία σπιλώνει τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου, ο οποίος εργάστηκε ασκητικά στο Άγιο Όρος πριν ιδρύσει την περίφημη Λαύρα του Κιέβου, και χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ της ελληνικής και της σλαβικής ορθοδοξίας, ενώ αντιθέτως το OCU και ο Τόμος του χρησίμευσε μόνο για να δημιουργήσει μια βαθύ διαχωρισμό μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και πιστών.

Επιπλέον, ο πάπυρος στο χέρι του Αγίου Αντωνίου περιέχει ένα συγκεκριμένο τμήμα του τόμου του OCU που έχει αποδειχθεί αρκετά αμφιλεγόμενο: «Δηλώνουμε ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία στην Ουκρανία γνωρίζει ως επικεφαλής τον πιο Άγιο Αποστολικό και Πατριαρχικό Οικουμενικό Θρόνο, όπως κάνουν και οι υπόλοιποι Πατριάρχες και οι Προκαθήμενοι».

Όλα αυτά βέβαια έχουν στόχο την κορύφωση του επικοινωνιακού σόου με την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο σε λίγες μέρες και ήδη το κλίμα μυρίζει...μπαρούτι! 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ