Άγιο Όρος

Εκοιμήθη ο Ηγούμενος της αγιορείτικης Σκήτης Προφήτου Ηλία

Στις 28 Ιουνίου, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ (Καραχρήστος), ηγούμενος της Σκήτης του Προφήτου Ηλία, που ιδρύθηκε το 1757 στο Άγιο Όρος από τον μοναχό Παϊσιο Βελικόφκσι, εκοιμήθη βυθίζοντας στην θλίψη το “περιβόλι της Παναγιάς”. Αυτό ανακοινώθηκε στη σελίδα του στο Facebook από τον ουκρανό ιστορικό, διευθυντή του Διεθνούς Ινστιτούτου Αθωνικής Κληρονομιάς στην Ουκρανία (MIAN) Serhiy Shumilo.

Ο πατέρας Ιωακείμ εκοιμήθη σε ηλικία 82 ετών.

«Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ ήταν κάποτε συμμαθητής του σημερινού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, για μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρέτησε ως στρατιωτικός ιερέας στον ελληνικό στρατό, στη συνέχεια υπηρέτησε σε διάφορες εκκλησίες στην Καβάλα για 28 χρόνια, αργότερα ήταν ο ηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Σίλα και ξεκίνησε επίσης τη δημιουργία της Μονής Μεταμόρφωσης του Νικηφόρου Σωτήρα. Αφού μετακόμισε στο Άγιο Όρος, υπηρέτησε στη μονή Ξενοφώντος, και από το 1992 έγινε ηγούμενος της νέας ελληνικής αδελφότητας της Σκήτης του Προφήτου Ηλία. Σε λιγότερο από 29 χρόνια της ηγουμενίας του το μοναστήρι ανακαινίστηκε πλήρως, δημιουργήθηκε ένα μουσείο κ.λπ. " έγραψε ο διευθυντής του Μαθηματικού Ινστιτούτου Steklov.

Ο επιστήμονας σημείωσε ότι τον θυμόταν πάντα για την απλότητα του στην επικοινωνία και τη φιλοξενία.

Είχε μια θεολογική εκπαίδευση, και τα κηρύγματα και οι διδασκαλίες του ήταν πάντα εμάτα με βαθιά θεολογική σημασία. Είχε πολλά πνευματικά παιδιά σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, που τον σεβάστηκαν βαθιά, και ζήτησαν προσευχές για την ανάπαυση της ψυχής του.

Η Ιερά Παντοκρατορινή Κοινοβιακή Σκήτη Του Προφήτου Ηλίου βρίσκεται μισή ώρα από τη Μονή Παντοκράτορος στην οποία ανήκει, σε αμφιθεατρική και επικλινή τοποθεσία. Αρχικά στη θέση της σκήτης ήταν Κελί το οποίο παραχωρήθηκε το 1757, στον Ουκρανό πνευματικό μοναχό Παΐσιο Βελισκόφσκυ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ρωσία: Φέρτε τον Ζελένσκι στο τραπέζι αλλιώς θα ταπεινωθείτε όπως στο Αφγανιστάν-Ποιος ανατινάζει τις γέφυρες; Νέες "εκκαθαρίσεις" εθνικιστών και HIMARS (Βίντεο)

Η Ρωσία απειλεί να «επεκτείνει τους γεωγραφικούς στόχους» του πολέμου λόγω της προμήθειας δυτικών όπλων στην...