Άγιο Όρος

Ηγούμενος αγιορείτικης μονής Χιλανδαρίου: Αναγνωρίζουμε μόνο τον Ονούφριο

Πολλάκις το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφερθεί στην δηλητηρίαση του Αγίου Όρους με τις αντιπαράθεσεις για το ουκρανικό και στο αγιορείτικο “σχίσμα” με αφορμή την νέα εκκλησία, την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει επιχειρήσει να επιβάλλει στην αθωνική πολιτεία.

Άλλοι ηγούμενοι συλλειτουργούν με τους μη αναγνωρισμένους Ιεράρχες της νέας Εκκλησίας και άλλοι δεν τους αφήνουν καν να εισέλθουν στις μονές. Σύμφωνα με την Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων η νέα τοποθέτηση επί του θέματος ήρθε από τον ηγούμενο της Μονής Χιλανδαρίου , Αρχιμανδρίτη Μαθόδιο (Μάρκοβιτς) ο οποίος δήλωσε πως ελπίζει ότι οι προκαθήμενοι των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών θα βρουν μια λύση στο πρόβλημα της OCU, το οποίο οδήγησε σε αναταραχές στο Άγιο Όρος.

Όπως είναι φυσικό, αφού η μονή είναι σερβική, μόνο η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο, αναγνωρίζεται στο Χιλανδάρι. Ο ηγούμενος του αγιορείτικου μοναστηριού μίλησε για το θέμα σε ένα σχόλιο στην Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων στις 29 Φεβρουαρίου πριν από την εορταστική λειτουργία στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα, με επικεφαλής τον ποκαθήμενο του UOC, Ονούφριο. Ο Αρχιμανδρίτης τόνισε ότι η παρουσία του Μητροπολίτη στο Μαυροβούνιο είναι μεγάλη χαρά. «Όπως γνωρίζετε, η Σερβική Εκκλησία τον υποστηρίζει και γι 'αυτό είναι σημαντικό να είναι μαζί μας, να τελούμε τη Θεία Λειτουργία με τον Μακαριότατό, να προσευχόμαστε μαζί», είπε. "Αλλά από την άλλη πλευρά, η παρουσία του είναι σημαντική, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αγώνας για την υπεράσπιση των ιερών εδώ στο Μαυροβούνιο. Και μέσα από τις προσευχές και τη φυσική του παρουσία, ο Μητροπολίτης υποστηρίζει αυτόν τον αγώνα. Εμείς, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, βιώνουμε τώρα μεγάλους πειρασμούς. Αλλά αν είμαστε μαζί, μπορούμε να νικήσουμε οποιοδήποτε από αυτούς." Σύμφωνα με τον ίδιο, το Άγιο Όρος γνωρίζει τις δυσκολίες που προέκυψαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία λόγω της αναγνώρισης της σχισματικής δομής της εκκλησίας από την Κωνσταντινούπολη. "Προσευχόμαστε ότι αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο", πρόσθεσε ο Αρχιμανδρίτης. "Πιστεύουμε επίσης ότι εάν ο Κύριος έστειλε πειρασμούς, θα μας στείλει σθεναρότητα για να νικήσουμε αυτούς τους πειρασμούς".

Σημείωσε ότι η αναγνώριση της νέας εκκλησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο οδήγησε σε κάποιες αναταραχές στο Άγιο Όρος, αλλά το σερβικό μοναστήρι Χιλανδαρίου όπως και η Σερβία, αναγνωρίζει μόνο το UOC, με επικεφαλής τον Μακαριότατο Ονούφριο. "Μερικά από τα μοναστήρια τους αναγνώρισαν., Μερικοί έχουν ήδη συλλειτουργήσει μαζί τους. Άλλα μοναστήρια δεν τους αναγνωρίζουν. Και ελπίζουμε λοιπόν ότι οι προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα βρουν λύση με κοινές προσπάθειες. Αυτό ισχύει για το Άγιο Όρος. Όσον αφορά τη Σερβία, εδώ συμφωνούμε με το Συμβούλιο των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη νέα δομή της εκκλησίας, αλλά αναγνωρίζουμε μόνο τον Μακαριότατο Ονούφριο. Το μοναστήρι μας μοιράζεται το όραμα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας', τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ