Άγιο Όρος

Αγιορείτης μοναχός κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Γαστρονομίας

Ο μοναχός Επιφάνιος από τον Μυλοπόταμο, γνωστός ως ο «μάγειρας του Αγίου Όρους», είναι μια πολυσχιδής χαρισματική προσωπικότητα. Έχει γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό ενώ έχει προσθέσει στον παγκόσμιο οινικό χάρτη τα κρασιά του Μυλοποτάμου και έχει κάνει γνωστή την αγιορείτικη κουζίνα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο μοναχός Επιφάνιος, λοιπόν, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της παγκόσμιας μαγειρικής Ολυμπιάδας, που πραγματοποιήθηκε από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου στη Στουτγάρδη της Γερμανίας. Ο Επιφάνιος ήταν μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας, η οποία κέρδισε την τρίτη θέση στην κατηγορία "Catering". Στον διαγωνισμό, η ελληνική ομάδα παρουσίασε επτά πιάτα εμπνευσμένα από τη μαγειρική παράδοση της ελληνικής Μακεδονίας: πίτα με κολοκυθάκια και βότανα, παραδοσιακό πιάτο με ψάρι, γιαούρτι με μέλι, μαρμελάδα με βατόμουρο, κτλ.

Ο μοναχός Επιφάνιος είναι ένας από τους πιο γνωστούς Αγιορείτες μοναχούς της εποχής μας, ένας αναγνωρισμένος κύριος της κουζίνας του Άθωνα και της παρασκευής οίνους. Ο Επιφάνιος έφτασε στο Άγιο Όρος το 1990, αφού έζησε ένα χρόνο στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Στο Άγιο Όρος ασχολήθηκε με την αποκατάσταση του μοναστηριού του Μυλοποτάμου, το οποίο ήταν ερημωμένο. Σήμερα διαχειρίζεται τους αμπελώνες και το κελάρι του Μυλοποτάμου, το οποίο σύμφωνα με το μύθο ίδρυσε ο Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης. Το Κελλί Μυλοποτάμου ανήκει στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και σήμερα παράγει παγκοσμίου φήμης κρασιά συλλογής και ο μοναχός Επιφάνιος είναι αναγνωρισμένος σεφ, σε διεθνές επίπεδο, συχνά μαγειρεύει στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, κατόπιν πρόσκλησης διάσημων σεφ. Το 2010, ο Επιφάνιος δημοσίευσε ένα βιβλίο συνταγών, "Η Κουζίνα του Αγίου Όρους", το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.

Κάθε χρόνο, στο πανηγύρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, ο μοναχός Επιφάνιος προετοιμάζει 2,5 τόνους ψαριών για να ταΐσει 4.000 ανθρώπους – διαμένοντες και προσκυνητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ