Άγιο Όρος

Ο Δήμτσας ευχαρίστησε τον Τσίπρα για την ενασχόλησή του με το Άγιο Όρος

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ανέφερε και χθες ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος αναλαμβάνει πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους. 

Ο ίδιος και η συζυγός του βρίσκονται πολύ κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και κατέχει και τον τίτλο “Άρχων του Οικουμενικού θρόνου”

Στο νέο διοικητή αναφέρθηκε ο απερχόμενος Κωστής Δήμτσας στην αποχαιρετιστήρια ομιλία στους Αγιορείτες στην Ιερά Μονή Ιβηρων

“Σήμερα το πρωί επικοινώνησα με το νέο διοικητή, τον σεβαστό μου φίλο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και συζητήσαμε επι μακρόν, του ευχήθηκα καλή επιτυχία και τον ευχαρίστησα για την στήριξη του καθ ολη τη διάρκεια της θητείας μου”.

Στη συνέχεια μιλώντας για την σύντομη θητεία του ανέφερε:

“τολμώ ταπεινά να είπω πως ο χρόνος αυτός - λαμβανομένων, ασφαλώς, υπ’ όψιν των χρονικών και λοιπών πλαισίων και ορίων - υπήρξε αρκετά γόνιμος... Ορισμένα πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν το Όρος προωθήθηκαν προς την Κυβέρνηση προς επίλυση, ενώ άλλα δεν τα ευνόησαν οι επικρατούσες δυσχερείς οικονομικές και λοιπές συνθήκες της τελευταίας δεκαετίας.Οφείλω να ομολογήσω ότι το πέρασμά μου από τον Άθωνα υπήρξε για μένα μια τεράστια τιμή και μεγάλη ευλογία.. (...)Δεν πρόκειται, ασφαλώς, για θέση εξουσίας, αλλά για αποστολή διακονίας του Τόπου και των Ανθρώπων του”

Ολοκλήρωσε δε την ομιλία του με μια παρότρυνση και παραίνεση : “Όχι τόσον προς Εσάς, αλλά περισσότερο προς τους εκτός Αγίου Όρους, τους εγγύς και τους μακράν: Ο Τόπος ετούτος αποτελεί το «πολυτίμητον τζιβαϊρικόν» της Ιεράς Παράδοσης της Εκκλησίας και του Γένους, τον ανεπανάληπτο και αδαπάνητο θησαυρό της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης, τον πολύτιμο Πρέσβη της Ελλάδος στον σημερινό κόσμο της βαθειάς και παρατεταμένης σύγχυσης, του άκρατου υλισμού και των συνεπαγομένων του, της έντονης πνευματικής αναζήτησης για «κάτι άλλο», όχι «εκ του κόσμου τούτου», αλλά εκ του κόσμου της χάριτος και της ειρήνης του Αγίου Τριαδικού Θεού. Το Άγιον Όρος, όπως άλλωστε μαρτυρεί τόσον η παλαιότερη όσο και η σύγχρονη αγιορείτικη εμπειρία, αποτελεί κατ’ εξοχή Τόπο και Τρόπο χάριτος και ευλογίας, όχι μόνον Αγιώνυμο, αλλά και όντως Αγιότοκο, γι’ αυτό άλλωστε και καταφθάνουν σε αυτό ταπεινοί προσκυνητές εκ των περάτων της Οικουμένης, αναζητώντας να ψηλαφήσουν λίγη από τη Χάρι που ο Χριστός μας, δια της αφοσίωσης και της άσκησης των εδώ ασκουμένων και κεχαριτωμένων μοναχών, διαχέει πλούσια στον Τόπο αυτό, στους Ανθρώπους του Τόπου και στους προσκυνητές. Δεν είναι, λοιπόν, το Άγιον Όρος που έχει την ανάγκη μας, διότι αυτό τούτο περιβάλλεται από την κραταιά και αήττητη Προστασία της Εφόρου αυτού Παναγίας, είμαστε εμείς που έχουμε την ανάγκη του για την πνευματική και πολιτισμική νοηματοδότηση και αναζωογόνησή μας, την ατομική και τη συλλογική, ιδιαιτέρως υπό τις παρούσες συνθήκες της διάχυτης πνευματικής ξηρασίας του σύγχρονου κόσμου.

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στο Άγιο Όρος το 1986 και την γνωριμία με τον Γέροντα Βασίλειο Γοντικακη.

“Ο Θεός τα έφερε έτσι, τον ξαναβρήκα τώρα και με τίμησε με πολύωρες πνευματικες συζητήσεις

Κρατώ μια συμβουλή του <<Πρέπει να κινηθείς εν ελευθερία και αν τυχόν δεν κινηθείς εν ελευθερία, και αν τυχόν θελήσεις να αποθέσεις το ζυγό της ελευθερίας, τότε δε θα νιώσεις ποτέ την πληρότητα της ζωής, το δυναμισμό και την πάλη της ζωής, την πνοή του Θεού που έχεις μέσα σου, την εικόνα του Θεού κατά την οποία έχεις πλαστεί. Χωρίς ελευθερία, τα δώρα της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο θα μείνουν για πάντα ανενεργά και ακατανόητα>>. Αποχαιρετώντας σας απόψε τα λόγια του Γεροντος Βασίλειου επαναλαμβάνω <<Κινηθείτε εν ελευθερία.>>”

Εντύπωση προκάλεσε η ιδαίτερη αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα:

"Θα ήταν παράλειψη και αγνωμοσύνη να μην ευχαριστήσω από αυτό το βήμα τον π. Πρωθυπουργό γιατί με τίμησε με το αξίωμα του διοικητή του Αγίου Όρους και την φιλία του.Ο Αλέξης Τσίπρας ασχολήθηκε προσωπικά με τα θέματα του Αγίου Όρους και είναι από εκείνους που έχουν συναισθανθεί την προσφορά του στην Ορθοδοξία και την Ελλάδα και κυρίως πως αποτελεί το πολύτιμο ύδωρ στην παγκόσμια πνευματική ξηρασία”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ