Άγιο Όρος

Άγιον Όρος: Εκοιμήθη ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, έφυγε από τη ζωή μία σπουδαία εκκλησιαστική μορφή των τελευταίων δεκαετιών, ο γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης.

Τη θλίψη του για την κοίμηση του Αρχιμανδρίτου Γέροντος Αιμιλιανού, Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα, εξέφρασε ο Διοικητής του Αγίου Όρους, Κωνσταντίνος Δήμτσας.

«Ο αοίδιμος Γέροντας Αιμιλιανός υπήρξε εκ των μεγάλων συγχρόνων πνευματικών και χαρισματούχων μορφών του Αγίου Όρους, επισφραγίζοντας ανεξίτηλα τόσον την Αγιώνυμο Πολιτεία, την Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρα και τα Μετόχια αυτής εντός και εκτός Ελλάδος και γενικότερα την σύγχρονη Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό», αναφέρει ο κ. Δήμτσας και συνεχίζει:

«Γόνος ευλαβούς οικογένειας μικρασιατικής καταγωγής, έφερε παιδιόθεν τον πόθο της μοναχικής κλήσεως και αφιερώσεως. Αφού εκάρη μοναχός, κατέστη Ηγούμενος της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Μεγάλου Μετεώρου (1961-1973), κατόπιν δε και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα (1973-200ο), την οποία ανέδειξε σε πνευματική κυψέλη και φυτώριο οικουμενικής εμβέλειας και ακτινοβολίας. Ως Αγιορείτης Καθηγούμενος υπήρξε σύγχρονος, αλλά και πνευματικός αδελφός Αγίων και μεγάλων μορφών του Όρους, όπως του Αγίου Παϊσίου και του οσιακής μνήμης Εφραίμ του Κατουνακιώτου, αλλά και πολλών άλλων.

Ευλαβής προς την Κυρά του Όρους Παναγία Θεοτόκο, ζηλωτής της ορθοδόξου πίστεως, μύστης της θεολογίας, μιμητής των αρχαίων Πατέρων, φιλόπονος, φιλακόλουθος, ασκητικός και ακριβός τηρητής των αγιορείτικων παραδόσεων και των μοναχικών ιδεωδών, κατέστη πρότυπο μοναχικής βιωτής, αφοσιώσεως και ιεραποστολής, αλλά και πνευματικός πατέρας πλήθους αμέτρητου πνευματικών τέκνων, μοναχών και λαϊκών, η δε φήμη αυτού εξαπλώθηκε σε όλη την ορθόδοξη οικουμένη. Κτίτωρ και αναστηλωτής Μετοχίων εντός και εκτός Ελλάδος υπήρξε σύγχρονος πρέσβης του Αγίου Όρους και του Αγιορείτικου Μοναχισμού εκ των διαπρεπεστάτων.

Ως νουνεχής και σοφός Αγιορείτης Καθηγούμενος συνέβαλε καίρια στα αγιορείτικα πράγματα και στη διευθέτηση πολλών ζητημάτων της Ιεράς Κοινότητος σε αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Πολιτεία, ενώ και ανέλαβε και σημαντικές αποστολές εξ ονόματος του Αγίου Όρους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ