Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Η «Ρεμπέτικη» συναυλία σε Ορθόδοξη Εκκλησία του Brighton προκάλεσε αντιδράσεις - "Δεν είχαμε καμία γνώση" δηλώνει ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η συναυλία που έδωσε μια ομάδα Ελλήνων μουσικών σε ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Brighton στη Νότια Αγγλία.

Πέντε Έλληνες μουσικοί, από τρία ελληνικά γκρουπ και συγκεκριμένα από τα  Rebetiko Carnival, Plastikes Karekles και Amagalma, πήραν την περασμένη Κυριακή τα όργανά τους, έκατσαν μπροστά από το ιερό της εκκλησίας και για δυο ώρες έπαιζαν Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκο, συνοδευόμενοι πολλές φορές από παλαμάκια. Τη συναυλία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα, καθώς ο χώρος της εκκλησίας είναι περιορισμένος και δεν υπήρχε χωρητικότητα για περισσότερους. 

Είδωλα της ελληνικής μουσικής: Θοδωράκης, Χατζηδάκις, Ξαρχάκος", Κυριακή 19 Μαΐου από 16:00 έως 18:15. Στην ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίας Τριάδας, στο Carlton Hill στο Brighton. Τιμή 15 λίρες για τους ενήλικες και 5 λίρες για τα παιδιά. Αυτό ανέφερε η πρόσκληση της συναυλίας που ξεσήκωσε σχόλια και η οποία είχε αναρτηθεί στο eventribe.com. 

Το θέμα κατήγγειλε στο skai.gr οργισμένος αναγνώστης, ενώ σωρεία είναι και τα αρνητικά σχόλια που έχουν αναρτηθεί στα social media.

Ποιος διοργάνωσε τη συναυλία;

Μιλώντας στο skai.gr ο Αρχιμανδρίτης Γερμανός Κουρκούνης, αιρετικός προϊστάμενος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αγίας Τριάδας του Brighton, δήλωσε πως η διεξαγωγή της συναυλίας εγκρίθηκε από την Εκκλησιαστική Επιτροπή και έγινε με τη συναίνεση του ιδίου. Η συναυλία, κατά τον πάτερ Γερμανό, είχε στόχο να αποδώσει φόρο τιμής σε μεγάλους κλασικούς συνθέτες, όπως ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος. Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μάλιστα, όπως είπε και πολλοί Άγγλοι πολίτες. 

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα εδώ στην Αγγλία», τόνισε συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό κάνουν κι άλλες εκδηλώσεις με ποιήματα και τραγούδια σε συνεργασία με ελληνικά σχολεία στην Αγγλία για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου. 

Αυτές οι συναυλίες γίνονται μία φορά στα πέντε χρόνια κατά τα λεγόμενα του, αλλά δεν είναι κάτι ασυνήθιστο για το Brighton, αφού πέρσι είχε γίνει παρόμοια εκδήλωση σε εκκλησία του Ανατολικού Σάσεξ, εξήγησε ο πάτερ Γερμανός. 

Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας: Θλίψη και αποτροπιασμός

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, τόνισε ότι δεν είχε καμία γνώση για την εκδήλωση, συμπληρώνοντας πως έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή η οποία έδωσε το πράσινο φως για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. 

Μιλώντας αποκλειστικά στο skai.gr ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας, δήλωσε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση για την εκδήλωση, προσθέτοντας ότι έχει ήδη σταλεί επιστολή στην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή.

Όπως είπε, πληροφορήθηκε το περιστατικό, όταν έφτασε στα χέρια του η αφίσα της εκδήλωσης μέσω ενός γνωστού. «Δεν είχα γνώση, καμία ενημέρωση, κανείς δεν ζήτησε άδεια, ούτε ευλογία. Τέτοιες εκδηλώσεις εγώ δεν τις ευλογώ και δεν δίνω άδεια» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Μπορεί να γίνει μια συναυλία με εκκλησιαστικά τροπάρια, με ύμνους, μέχρι και τον εθνικό ύμνο λέμε στην εκκλησία, αλλά όχι τέτοιες εκδηλώσεις. Πριν λίγο υπέγραψα επιστολή την οποία στέλνουμε στον ιερέα και στην επιτροπή εκεί. Λυπούμαι πάρα πολύ που ο κόσμος μας κατηγορεί χωρίς να ξέρει. Είναι πολύ λεπτό θέμα και δεν είναι χριστιανικό να κατηγορείς χωρίς να γνωρίζεις. Να ντρέπεται ο κόσμος για αυτά που λέει και γράφει.»

Σε ανακοίνωση της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας: "εκφράζει την βαθύτατη θλίψη και τον έντονο αποτροπιασμό της αναφορικά με το λυπηρό συμβάν μουσικού χαρακτήρα, το οποίο διενεργήθηκε εντός του σεπτού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Brighton στην Νότια Αγγλία, προϊστάμενος του οποίου τυγχάνει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. κ. Γερμανός Κουρκούνης.

Ούτε η Ιερά Αρχιεπισκοπή, ούτε προσωπικώς ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Νικήτας, ούτε οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι είχαν ενημέρωση επί του θέματος. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή προέβη στα ενδεδειγμένα μέτρα που προβλέπονται σε ανάλογες περιστάσεις ανυπακοής έναντι της Εκκλησιαστικής Αρχής, ασέβειας και βεβηλώσεως των ιερών χώρων. Ευχόμεθα ο Ύψιστος να διαφυλάττει την Εκκλησία από παρεμφερή δυσάρεστα γεγονότα εις το μέλλον".

Οι Rebetiko Carnival;

Μέλος του γκρουπ Rebetiko Carnival μιλώντας για το θέμα παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση η οποία αναφέρει τα εξής: "Το event αυτό διοργανώθηκε από μέλη της ελληνικής κοινότητας του Brighton της Αγγλίας, ο χώρος δεν επιλέχθηκε από μέλη του μουσικού σχήματος. Παρόλα αυτά εδώ στην Αγγλία τελούνται κατά καιρούς συναυλίες μέσα σε εκκλησίες, είτε καθολικές είτε ορθόδοξες, αρκεί βέβαια το περιεχόμενο να μην είναι προσβλητικό ή προκλητικό. Η συναυλία αυτή είχε ως σκοπό την προώθηση του ελληνισμού με τραγούδια που προάγουν αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η καλοσύνη, η αγάπη και τα λοιπά, αξίες που προάγει και η θρησκεία μας."

Όπως αναφέρουν στην επίσημη ιστοσελίδα τους: είναι ένας κοινοτικός οργανισμός που έχει αφοσιωθεί στο να διευρύνει την πρόσβαση στη μουσική και στη στήριξη των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Δηλώνουν λάτρεις του ρεμπέτικου, διοργανώνουν τακτικές συναυλίες και συμμετέχουν σε φεστιβάλ με στόχο να χρηματοδοτήσουν το κοινοτικό τους έργο. Η ιδέα ξεκίνησε το 2014 και ως αποστολή τους αναφέρουν ότι είναι: η διευρυμένη πρόσβαση στη μουσική μέσω διαδραστικών παραστάσεων.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της συναυλίας οι πληροφορίες του skai.gr αναφέρουν πως αξιοποιήθηκαν αποκλειστικά για να καλυφθούν τα έξοδα για τους μουσικούς και το στήσιμο της "σκηνής". 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ