Εκκλησία

Στις φλόγες η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στην Αδελαΐδα

Μια καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Ανδρέα στο Κρίστι Ντάουνς της Αδελαΐδας το Σάββατο 30 Μαρτίου 2024.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την πιο σημαντική εποχή του χρόνου για την εκκλησία, το ελληνορθόδοξο Πάσχα.

Ο ιερέας της ενορίας, ο πατήρ Αρμάνδος Μανάφης, είχε φύγει από την εκκλησία αφού έσβησε τα κεριά, όπως έκανε συνήθως, για να επιστρέψει μια ώρα αργότερα στο χάος.

Οι πυροσβέστες έσπευσαν άμεσα στο σημείο, με 17 πυροσβέστες, πέντε οχήματα και ένα όχημα διοίκησης και κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσουν και να σβήσουν τη φωτιά.  Μετά από 20 λεπτά μάχης με τη φωτιά, κατάφεραν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ο πατήρ Μανάφης, σοκαρισμένος ακόμη από την καταστροφή της εκκλησίας του, εξέφρασε τη λύπη και τη δυσπιστία του. Χαρακτήρισε την κατάσταση απρόσμενη και αποπροσανατολιστική, με τα πάντα στην εκκλησία να ανατρέπονται.

Παρά την καταστροφή, το επόμενο πρωί έγινε λειτουργία έξω από την κατεστραμμένη εκκλησία. Οι ενορίτες συγκεντρώθηκαν σε πλαστικές καρέκλες, ακούγοντας τη λειτουργία και επιδεικνύοντας την αντοχή τους. Ο π. Μανάφης τόνισε ότι η εκκλησία δεν ορίζεται από το φυσικό της κτίσμα αλλά από τους ανθρώπους. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος ήταν εμφανής, με τους επί μακρόν ενορίτες, που θεωρούν την εκκλησία σπίτι τους, να δακρύζουν.

Ο π. Μανάφης παραμένει αισιόδοξος και αποφασισμένος να ξαναχτίσει με την υποστήριξη των ενοριτών. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του που οι ζημιές συγκρατήθηκαν σε ένα τμήμα του κτιρίου και εκτιμά ότι το κόστος αποκατάστασης δεν θα είναι σημαντικό. Η Μητροπολιτική Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει τις ζημιές σε περίπου 150.000 δολάρια. Ευτυχώς δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, καθώς την ώρα της πυρκαγιάς η εκκλησία ήταν ακατοίκητη.

Οι ερευνητές εξέτασαν τη σκηνή και διαπίστωσαν ότι η φωτιά δεν ήταν ύποπτη, αν και τα ακριβή αίτια δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Ωστόσο όπως αναφέρει η εφημερίδα The Advertiser, το περιστατικό αυτό έρχεται λίγο μετά από ένα σκάνδαλο που αφορούσε τον πρώην ιερέα της ίδιας ενορίας, τον πατέρα Ιωάννη Χριστόδουλο, για τον οποίο αποκαλύφθηκε ότι ζούσε μια μυστική διπλή ζωή και έπαιρνε σημαντικές οικονομικές δωρεές από έναν ηλικιωμένο ενορίτη. Η οικογένεια του ηλικιωμένου ενορίτη ανέκτησε τελικά κοσμήματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων από τον πατέρα Χριστόδουλο. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο ιερέας χρησιμοποιούσε την γκέι εφαρμογή Grindr για να συμμετάσχει σε μυστικές συναντήσεις με άλλους άνδρες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές