Εκκλησία

Αλλαγή στάσης από το Βατικανό στην ομοφυλοφιλία- Τι αποφάσισε ο Πάπας Φραγκίσκος- Τι ισχύει σε διάφορα μέρη του κόσμου σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε επίσημα τη δυνατότητα ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια, με ένα νέο έγγραφο που εξηγεί την ριζική αλλαγή στάσης του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, επιμένοντας ότι οι άνθρωποι που αναζητούν την αγάπη και το έλεος του Θεού δεν πρέπει να υπόκεινται σε «εξαντλητική ηθική ανάλυση» για να τη λάβουν.

Η απόφαση, βρισκόταν στα σκαριά από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ,  η απόφαση δίχασε την κοινή γνώμη, προκαλώντας αντιδράσεις αλλά και ελπίδα. Μόλις τον περασμένο μήνα το Βατικανό αποφάσισε ότι οι διεμφυλικοί θα μπορούσαν, υπό ορισμένες συνθήκες, να βαφτιστούν στην Καθολική εκκλησία αλλά και να γίνουν νονοί.

Πάμε να δούμε τι ισχύει ωστόσο, σε διάφορα μέρη του κόσμου σχετικά με τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών:


Ισπανία

Στην Ισπανία ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών ισχύει από το 2005. Με τον ίδιο νόμο επιτρέπεται η υιοθεσία, η σύνταξη χηρείας αλλά και τα κληρονομικά δικαιώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Επιπλέον με πρόσφατο νόμο για τα τρανσέξουαλ άτομα επιτρέπεται και η αλλαγή φύλου στη δημόσια υγεία. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Καθολικής εκκλησίας εντούτοις όλα τα ανώτατα δικαστήρια επικύρωσαν τον νόμο και η Ισπανία θεωρείται από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην προστασία των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πρόσφατη δήλωση του Πάπα προς τους ιερείς να δίνουν και θρησκευτική ευχή στα ομόφυλα ζευγάρια ικανοποιεί την ισπανική κοινωνία.

Γαλλία

Η Γαλλία ήταν η 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών το 2013 με τον πρώτο γάμο να τελείται στην πόλη του Μονπελιέ. Από τότε συνάφθηκαν πάνω από 80.000 γάμοι. 

Στη Γαλλία μόνο ο γάμος δίνει το δικαίωμα στην τεκνοθεσία και κοινή κηδεμονία. Τα παντρεμένα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια χαίρουν των ίδιων συγγενικών δικαιωμάτων. 

Ο γάμος αίρει την νομική αβεβαιότητα των ομόφυλων ζευγαριών όχι μόνο για τη τεκνοθεσία αλλά και στην περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Η μόνη κριτική εναντίον του γάμου ομόφυλων ζευγαριών από μια μερίδα της γαλλικής κοινής γνώμης εστιάζεται στην ετερότητα πατέρα/μητέρα στην οικογένεια.

Γερμανία

Στη Γερμανία ο Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και η (από κοινού) υιοθεσία παιδιού είναι θεσπισμένη δια Νόμου που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου του 2017. Η προετοιμασία για τη νομική ρύθμιση έγινε από ομάδα Επιστημόνων με συντονισμό του Max Planck-Ινστιτούτου του Αμβούργου.

H επιστημονική άποψη ήταν ότι δεν υπάρχουν λόγοι που αποκλείουν τη σύναψη γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ότι δεν είναι μέριμνα του Κράτους να ορίζει την προσωπική επιλογή του ατόμου και με την άρνηση του να επιτρέπει το γάμο, να τα στιγματίζει.

Στην περίπτωση υιοθεσίας επίσης δεν υπήρχαν επιχειρήματα που να αμφισβητούν την ικανότητα των ομόφυλων ζευγαριών να διαπαιδαγωγούν τα παιδιά τους.

Η πιθανότητα τα παιδιά να ακολουθήσουν την επιλογή των θετών γονέων τους δεν διαφέρει από αυτά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλα ζευγάρια.

Το μόνο επιχείρημα κατά της υιοθεσίας τότε, ήταν το κοινωνικό στίγμα.

Ιταλία

Στην Ιταλία, από το 2016 για τα ομόφυλα ζευγάρια υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο εγγυάται νομική προστασία και αναγνώριση αμοιβαίων δικαιωμάτων και καθηκόντων, ακριβώς όπως αυτά του πολιτικού γάμου.

Μέχρι σήμερα έχουν συναφθεί πάνω από 10.000 σύμφωνα.

Νομοθετικά, στην Ιταλία δεν προβλέπεται τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβούν σε υιοθέτηση. Ωστόσο υφίσταται το λεγόμενο stepchild adoption, δηλαδή ο σύντροφος έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει το ανήλικο τέκνο, φυσικό ή υιοθετημένο, του συντρόφου του.

Φετινή δημοσκόπηση ανέδειξε πως μεγάλο μέρος των Ιταλών θεωρεί πως η παραδοσιακή οικογένεια αποτελείται από άνδρα και γυναίκα, ενώ πολλοί είναι αυτοί που τάσσονται θετικά υπέρ της υιοθεσίας παιδιού από ομόφυλα ζευγάρια.

Βρετανία

Το 2013 αποτελεί χρονολογία ορόσημο καθώς ψηφίστηκε στην Αγγλία και στην Ουαλία ο νόμος που επιτρέπει το πολιτικό  γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Στην Σκωτία σχετικός νόμος ισχύει από το 2014 ενώ στην βόρεια Ιρλανδία ψηφίστηκε το 2020. 

Το 2023 η Εκκλησία της Αγγλίας  έκανε μια σημαντική αλλαγή στη στάση της εγκρίνοντας τους γάμους ομοφυλοφίλων .
Τα ομόφυλα ζευγάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τα ίδια δικαιώματα μητρότητας,  πατρότητας και υιοθεσίας με τους ετεροφυλόφιλους γονείς.

Σήμερα  217.000 οικογένειες ομοφυλοφίλων  υπάρχουν πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας .

ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση σταθμό του 2015 κατοχύρωσε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Η συντηρητική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια όμως, έχει δημιουργήσει φόβους ότι αυτή η απόφαση μπορεί κάποια στιγμή να ανατραπεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε πολιτεία θα είναι υπεύθυνη για την σχετική νομοθεσία.

Σε 32 πολιτείες σήμερα ισχύει – χωρίς να εφαρμόζεται – η απαγόρευση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα την ενεργοποιούσε αυτομάτως.

Για να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρασε τον νόμο σεβασμού του γάμου ο οποίος προστατεύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα σχετικά δικαιώματα. Σε όλες τις 50 πολιτείες τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν σήμερα να προβούν σε υιοθεσία.

Αυστραλία

Στην Αυστραλία από το 2017 οι ίδιοι οι πολίτες έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλων.

Από τον Απρίλιο του 2018 επιτρέπεται και η τεκνοθεσία και η υιοθεσία ανηλίκων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ενώ έκτοτε περίπου το 5% των γάμων ετησίως αφορά σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ