Εκκλησία

Ποιοι θα διαδεχθούν τους παραιτηθέντες υπερήλικες μητροπολίτες;

Σήμερα μάλιστα αποσύρθηκε ο μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο παραίτησης του Μηθύμνης Χρυσοστόμου.

Κλείνει ο κύκλος των παραιτήσεων μητροπολιτών λόγω προχωρημένης ηλικίας με την απόσυρση του  91χρονου Φλωρίνης Θεοκλήτου, σήμερα, 23 Αυγούστου. Η παραίτησή του, διαδέχθηκε εκείνες του 88χρονου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στις 7 Αυγούστου και του 92χρονου Μητροπολίτη Παραμυθίας, Τίτου, στις 17 Αυγούστου, καθώς στην παρούσα φάση δεν προβλέπεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση ο 93χρονος Μητροπολίτης Μηθύμνης, Χρυσόστομος. 

 Οι παραιτήσεις αναμένεται να γίνουν δεκτές από τη ΔΙΣ. Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένες μητροπόλεις – Θεσσαλονίκης, Παραμυθίας και Φλωρίνης - σύμφωνα με όσα ορίζονται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος, θα κηρυχθούν σε χηρεία, που σημαίνει ότι είναι έτοιμες για αναπλήρωση.

Όλες οι παραιτήσεις των Μητροπολιτών αποδίδονται αποκλειστικά και μόνο σε θέματα υγείας και προχωρημένης ηλικίας, με συνέπεια την αδυναμία άσκησης των λειτουργικών καθηκόντων τους στον επιθυμητό βαθμό. Η παραίτηση του εμβληματικού και αναμφίβολα ισχυρού Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου, εκτιμάται ότι συμπαρέσυρε και τους άλλους δύο ηλικιωμένους Ιεράρχες.  

Οι υποψήφιοι

Αδιαφιλονίκητο «φαβορί» για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης φαντάζει στην παρούσα φάση, ο Αντιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Ωρεών, Φιλόθεος. Σε  ηλικία 46 ετών ο Φιλόθεος, θεωρείται άξια προσωπικότητα για να φέρει εις πέρας το έργο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Χαίρει ευρείας αποδοχής από το σύνολο της Ιεραρχίας ενώ απολαμβάνει της ιδιαίτερης εκτίμησης του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Ο 59χρονος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, πατέρας Ιάκωβος Αθανασίου, ο οποίος συνέδραμε για χρόνια τον Άνθιμο, επικουρώντας τον ουσιαστικά στο δύσκολο έργο του, θεωρείται ισχυρή υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Παραμυθίας. Εκεί, θα μπορεί πλέον να αξιοποιήσει την πολυετή εμπειρία και γνώση του, με τον Φιλόθεο να ορίζει πλέον τη δική του πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, ενδέχεται να ενδιαφερθεί ως υποψήφιος και ο 70χρονος Μητροπολίτης Βρεσθένης, Θεόκλητος, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2005.
Για την ίδια Μητρόπολη, τρίτος υποψήφιος φαίνεται πως είναι και ο αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Κατραμάδος, γραμματέας της επιτροπής συνοδικού τουρισμού της Ιεράς Συνόδου, η υποψηφιότητά του οποίου υποστηρίζεται και από το Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο.

Τέλος, για τη Μητρόπολη Φλωρίνης, ως πιθανότερος διάδοχος του Θεόκλητου, εμφανίζεται ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, πατέρας Ειρηναίος Λαφτσής.


Το ιστορικό


 
Με τις  παραιτήσεις των τριών Μητροπολιτών ανοίγει μία νέα σελίδα στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.


Προηγήθηκε η σύσταση τριμελούς επιτροπής, την οποία συνέστησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κάνοντας χρήση της δυνατότητας, που δίνει το άρθρο 34 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η επιτροπή, της οποίας είναι πάντα πρόεδρος, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αξιολόγησε τη δυνατότητα άσκησης των ποιμενικών καθηκόντων των παραιτηθέντων Μητροπολιτών, επιδεικνύνοντας ιδιαίτερο σεβασμό.

Ο απερχόμενος Μητροπολίτης Άνθιμος, που γεννήθηκε το 1934, ενθρονίστηκε μητροπολίτης Θεσσαλονίκης στις 18 Ιουνίου 2004. Προσωπικότητα σημαίνουσα, που προκάλεσε κατά καιρούς αναταράξεις με τις αμφιλεγόμενες απόψεις που εξέφρασε. Η μετάθεσή του στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε με οριακή πλειοψηφία από την Ιερά Σύνοδο ενώ προκάλεσε μεγάλη κρίση ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος, κατά κόσμον (Σωτήριος) Τίτος Παπανάκος γεννήθηκε το 1931 και χειροτονήθηκε τον Ιούλιο του 1974.

Το 1932 γεννήθηκε στο Κυπαρίσσι του νομού Γρεβενών ο επίσης παραιτηθείς, Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητος Πασσαλής. Εξελέγη Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και χειροτονήθηκε το 2000.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ