Εκκλησία

Μητρόπολη Φθιώτιδος: Το πνευματικό «πάρτι» των νέων της Σπερχειάδος για τον Όσιο Βησσαρίωνα

Την καθιερωμένη πλέον Ιερά Αγρυπνία στον ιστορικό Ιερό Ναό της Παναγίας Γόργιανης στην Σπερχειάδα, στο Ναό που βρίσκεται σε ύψωμα πάνω από την μαρτυρική πόλη της Σπερχειάδος και που σκέπει και περιφρουρεί την πόλη και την Δυτική Φθιώτιδα και στον οποίο βρήκαν καταφύγιο τα γυναικόπαιδα της πόλης στο ολοκαύτωμα της Σπερχειάδος από τους Γερμανούς, τέλεσε χθες το βράδυ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

          Η Ιερά αυτή Αρχιερατική Αγρυπνία καθιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, καθώς πέρυσι μια ομάδα νέων από την πόλη προσεκάλεσε και παρεκάλεσε τον Σεβασμιώτατο να τελέσουν Ιερά Αγρυπνία στον γραφικό αυτό και ιστορικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μία πρωτοβουλία η οποία συνεκίνησε τον Σεβασμιώτατο και την οποία αγκάλιασαν πολλοί πιστοί από την Σπερχειάδα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος.

          Πιστοί στο ραντεβού τους και φέτος οι νέοι της πόλεως με πρωτοστάτη τον Παιδίατρο και στενό συνεργάτη των εκπαιδευτικών δομών της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Αλέξανδρο Ντζούνα υποδέχθηκαν με περισσή αγάπη και σεβασμό τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

          Ο Άγιος  Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης κατά από παράκληση του Σεβασμιωτάτου, εκόμισε προς ευλογία και ενίσχυση των πιτσών την Ιερά Εικόνα του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου του Ελεήμονος, ο οποίος για πολλές δεκαετίες περιόδευε την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος και την πόλη της Σπερχειάδος, εξομολογώντας, ευλογώντας, αγιάζοντας και αναπαύοντας τους πιστούς με την αγάπη του και την φιλανθρωπία του.

          Στην Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία έψαλλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, ο Υπεύθυνος Καθηγητής του Ωδείου του Παρατήματος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ανάργυρος Βλάχος, πλαισιούμενοι από μαθητές του Ωδείου, ενώ οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

          Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  και χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Απόψε έχουμε μια παραπάνω ευλογία, έχουμε κάποιον επισκέπτη ανάμεσά μας, ο οποίος σε όλο το διάβα της ζωής του υπήρξε ένας επισκέπτης, ένας διαβάτης. Δεν επισκεπτόταν τα σπίτια των ανθρώπων της γειτονιάς στα χωριά τις πόλεις για να γίνει βάρος, για να καλοπέρασει, για να κεραστεί, αλλά επισκεπτόταν για να σκορπίσει πλούτο της αγάπης του Χριστού,  να σκορπίζει τον πλούτο των πνευματικών αγαθών τον οποίο είχε και όχι των υλικών, να σκορπίζει παρηγοριά και ελπίδα, να σκορπίσει χαρά στους θλιμμένους και να σκορπίσει χαμόγελο στους απογοητευμένους, να σκεπάσει τους αμαρτωλούς, να στηρίξει τους απελπισμένους και να δώσει κουράγιο και δύναμη σε έναν τόπο που έψαχνε και ψάχνει το βηματισμό του, τον Όσιο Βησσαρίωνα τον Αγαθωνίτη, τον Όσιο της Εκκλησίας μας.

Έχουμε ανάγκη πολλές φορές από μια φυγή, έχουμε ανάγκη μες τη φυγή να νιώσουμε ελεύθεροι, έχουμε ανάγκη να απομονωθούμε, έχουμε ανάγκη κάπου να βρεθούμε χωρίς να μας βρει κανένας, να μπορέσουμε να μείνουμε μόνοι με τον Θεό κι αυτός εδώ ο τόπος ενδείκνυται για αυτή τη φυγή, για αυτή την αναχώρηση, για αυτή την ησυχία. Τώρα πλέον ενδείκνυται και για έναν λόγο παραπάνω: διότι η εικόνα του Οσίου Βησσαρίωνος θα βρίσκεται εδώ και η παρουσία του πάνω από όλα θα είναι εδώ, για να στηρίζει και να παρηγορεί όπως μας στηρίζει μας παρηγορεί το άφθαρτο του σκήνωμα και μας δίνει και μας αποπνέει μια ηρεμία και μια γαλήνη.

 Αυτό το δώρο μας χαρίζει η Παναγία απόψε, μας το χάρισε η Παναγία,  η Παναγία η Αγαθωνίτισσα, η οποία έθρεψε τον Όσιο Βησσαρίωνα, μας τον χάρισε Άγιο στην Εκκλησία αλλά και η Παναγία Γόργιανη μας τον χαρίζει παρόντα και εδώ στο δικό της Ναό.

          Η Σπερχειάδα και η Μακρακώμη και ο Άγιος Γεώργιος Τυμφρηστού και όλες οι περιοχές του Δήμου έχει εξαιρετική νεολαία. Νομίζω ότι ο πλούτος της είναι τα νέα της στα παιδιά, δεν έχει σημασία πόσα είναι στον αριθμό, δεν μετριούνται οι ψυχές με τα απογραφικά δελτία, ούτε με τις ψηφιακές εφαρμογές της απογραφής. Μετρούνται με τη δυναμική που έχουν. Οι λίγοι μπορούν να γίνουν πολλοί, όταν έχουν αρετή, δημιουργικότητα, κουράγιο και θέληση.

Κάθε φορά, που έρχομαι κοντά στους νέους στις νέες, στα νέα παιδιά αυτής της περιοχής, πραγματικά χαίρομαι και συνάμα ευγνωμονώ έναν άνθρωπο που ξέρω ότι ευλογεί αυτά τα παιδιά, που τα ευλόγησε πολλά από αυτά όταν ήταν στην κοιλιά της μάνας τους, τον Όσιο Βησσαρίωνα, ο οποίος επισκεπτόμενος τα σπίτια τους, ευλογώντας το ξεκίνημα της ζωής των γονέων τους, στηρίζοντας σε θλίψεις, σε δυσκολίες, στηρίζοντας τη φτώχεια, στη δυσκολία και αυτά τα παιδιά σήμερα προχωρούν και προοδεύουν και γι’ αυτό αυτός εδώ ο τόπος, όσο θα είναι αφοσιωμένος γύρω από τις παραδόσεις, γύρω από την πίστη του, όσο θα συνεχίζει να ανοίγει την Εκκλησία, τις Εκκλησιές και θα παίρνει την πρωτοβουλία, πέρα από τις γιορτές τις συνηθισμένες, που θα παίρνει την πρωτοβουλία να κάνει τέτοια «πάρτι» σαν το αποψινό,  το «πάρτι» του Οσίου Βησσαρίωνα τότε θα μπορούμε να χαιρόμαστε και να παίρνουμε δύναμη, να παίρνουμε κουράγιο, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας».

Εκ μέρους των νέων της πόλεως, ο κ. Ντζόυνας ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και του προσέφερε ένα Αρχιερατικό Επιγονάτιο του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου, του οποίου η μνήμη εορτάζει σε λίγες ημέρες.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία μιας πνευματικής και γόνιμης επικοινωνίας με όλους τους παρευρισκομένους και κυρίως με τα νέα παιδιά της περιοχής.

Στην Ιερά Αρχιερατική Αγρυπνία παραβρέθηκαν: ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Γεώργιος Χαντζής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης και άλλοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ