Εκκλησία

Μητροπολίτης Φθιώτιδος: «Η Υπάτη είναι αγιοτόκος»

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα Τρίτη 16 Αυγούστου 2022 η εορτή της Συνάξεως των εν Υπάτη διαλαμψάντων Αγίων, του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, πρώτου επισκόπου της Εκκλησίας της Φθίας, του Οσίου Αθανασίου του Μετεωρίτου, της Οσίας Ιερουσαλήμ, του Οσίου Αγάθωνος του και κτίτορος της ομωνύνου Μονής της Παναγίας Αγάθωνος, του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου Επισκόπου Νέων Πατρών και του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου.

          Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού ο ιστορικός Ιερός Μητροπολιτικός του Αγίου Νικολάου στην Υπάτη, η έδρα της πάλαι ποτέ διαλάμψασας Επισκοπής Υπάτης και της ιστορικής Μητροπόλεως Νέων Πατρών, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών τέλεσε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μετά του Αγίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλου, του Αγίου Καθηγουμένου της Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανού Γιαντσίδη, πατέρων των Ιερών Αδελφοτήτων της Μονής Αγάθωνος και Αγίου Βλασίου Στυλίδος, άλλων πατέρων της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και των διακόνων.

          Το Ιερό Αναλόγιο στελέχωσε χορός Ιεροψαλτών, μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο φέρει το όνομα «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Μητροπολίτης Νέων Πατρών, υπό την χορορχία του Καθηγητού του Ωδείου και Πρωτοψάλτου κ. Ευθυμίου Τσούμα, παρουσία και του Διευθυντού του Ωδείου Δρ. κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

          Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών, όπως έχει καθιερώσει, τέλεσε Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως πάντων των προκατόχων του Αρχιερέων, των Αρχιερατευσάντων εν τη πάλαι ποτέ διαλάμψασα Επισκοπή Υπάτης και την μετέπειτα μεγάλη Μητρόπολη των Νέων Πατρών, από του Αγίου Αποστόλου Ηρωδίωνος, του πρώτου Επισκόπου της Υπάτης, έως και τον έσχατο Επίσκοπο και προκάτοχο του στην Μητρόπολη Νέων Πατρών. Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών μνημόνευσε εκ του Επισκοπικού Καταλόγου, τους κάτωθι:

          «Επισκοπή Υπάτης: Ὑμέναιος, Παυσανίας, Ἰωάννης, Δίων, Λέων Α΄, Λέων Β΄.

Ιερά Μητρόπολις Νέων Πατρών: Συμεὼν, Βασίλειος, Νικόλαος, Δημήτριος, Κοσμᾶς, Κωνσταντῖνος, Εὐθύμιος, Ἰωάννης, Γρηγόριος Α΄, Ἀθανάσιος Α΄, Γερμανὸς Α΄, Ἀβραάμιος, Νικηφόρος Α΄, Γαβριὴλ, Παρθένιος, Σεραφεὶμ, Ἰωσὴφ, Γαβριὴλ Β΄, Ἄνθιμος, Νεόφυτος Α΄, Ἰωάσαφ Α΄, Ἰωσὴφ Α΄, Ἀθανάσιος Β΄, Ἰωσὴφ Β΄, Γερμανὸς ὁ Μελωδὸς, Ἀχίλλειος, Ἀθανάσιος Γ΄, Δανιὴλ, Ματθαῖος, Ἰωαννίκιος, Ἰωάσαφ Β΄, Γρηγόριος Β΄, Ἰωάσαφ Γ΄, Ἅγιος Γρηγόριος, Καλλίνικος Α΄, Νικηφόρος Β΄, Νεόφυτος Β΄, Ἱερόθεος, Φιλόθεος, Καλλίνικος Β΄, Γεράσιμος, Χρύσανθος, Εὐγένιος, Λαυρέντιος, Πολύκαρπος, Δοσίθεος, Γερμανὸς και Ἀμβρόσιος».

          Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στον σύντομο λόγο του χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας υπήρξαν παιδιά της Παναγίας μας και όλοι ανεξαιρέτως οι Άγιοι καταθέτουν εμπειρίες και βιώματα προσωπικά από την Παναγία. Άλλωστε μόνο έτσι μπορεί κανείς να μιλήσει για το Υπερευλογημένο Πρόσωπό Της.

          Τελούμε σήμερα Θεομητορικό Πανηγύρι και συγχρόνως τοπικό Πανηγύρι, τιμώντας τους Αγίους της Υπάτης. Η Υπάτη εκτός από Ηρωωτόκος είναι και Αγιοτόκος και αυτό είναι καύχημα για την περιοχή μας»

      Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Υπαταίων «ΟΙ ΑΝΙΑΝΕΣ» κ. Μαρία Λαϊνά εκ μέρους όλων των Υπαταίων, τους εγγύς και τους μακράν ευρισκομένους ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την καθιέρωση αυτής της εορτής και αναφέρθηκε με συγκίνηση στην πρόσφατη αγιοκατατάξη του Οσίου πατρός ημών Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, χαρακτηρίζοντας την ως ένα κορυφαίο γεγονός όχι μόνο για την Εκκλησία του Χριστού και την τοπική Εκκλησία της Φθιώτιδος, αλλά ως στιγμή ιστορική και ευλογημένη για την μακραίωνη ιστορία της Υπάτης.

          Ευρισκόμενος ο κ. Συμεών στην Μαρτυρική πόλη της Υπάτης είχε την ευκαιρία για μια ουσιαστική και πνευματική συναναστροφή με τις αρχές και τον λαό στην γραφική και δενδροσκιόφυλλη πλατεία της πόλεως.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: ο Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Ηλίας Σανίδας, ο Αντιδήμαρχος της περιοχής κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, η Πρόεδρος του Δ.Δ. Υπάτης κ. Βασιλική Παπανάγνου, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ καθώς και άλλοι φορείς.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ