Εκκλησία

Εκκλησία της Κύπρου: Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821 στον Ι.Ν.Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου

Την Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θείας Λειτουργία στον ιστορικό Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο, προϊσταμένου του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, συμπαραστατούμενου από τον Οικονόμο π. Ανδρέα Ζορπά και το διάκονο Ανδρέα Ματέι.

Σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, τελέστηκαν τα Μνημόσυνα των Εθνομαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών Πάφου Χρυσάνθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου, καθώς και πάντων των ηγουμένων, κληρικών και λαϊκών προκρίτων, των καθ΄οιονδήποτε τρόπο σφαγιασθέντων υπό των Τούρκων από της 9ης έως της 14ης Ιουλίου 1821. Επίσης, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974. Τέλος, τελέστηκε και Μνημόσυνο της μακαριστής καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Ορούντας, Ιουστίνης μοναχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρόντες στο εκκλησίασμα ήταν ο Δήμαρχος Στροβόλου κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο τέως Δήμαρχος Στροβόλου κ. Λάζαρος Σαββίδης, ο Πρόεδρος της Εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας κ. Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Στροβόλου κ. Ανδρέας Αναστασίου και εκπρόσωποι της Αστυνομίας, του Στρατού και κομμάτων.

Στο κήρυγμα του θείου λόγου, ο Θεοφιλέστατος εξήγησε στο εκκλησίασμα το συμβολισμό των δικηροτρικήρων με τα οποία ο Επίσκοπος ευλογεί τον κόσμο. Το τρικέρι μάς παραπέμπει στο μέγα Μυστήριο της Αγίας Τριάδας (Τριαδολογικό δόγμα), ενώ το δικέρι συμβολίζει τις δύο φύσεις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Χριστολογικό δόγμα) και ομολογούμε ότι το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, ο Υιός και Λόγος του Θεού, έλαβε ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, την οποία ανέστησε και ύψωσε στους ουρανούς. Με αφορμή την ερμηνεία της σημασίας και της χρήσης των δικηροτρικήρων στη λατρεία της Εκκλησίας, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τόνισε ότι καλούμαστε όλοι να είμαστε φως του Χριστού μέσα στον κόσμο, να σκορπούμε γύρω μας αγάπη και όχι ακαταστασία ή ένταση και τέλος τα έργα μας να είναι φωτεινά, έτσι ώστε να δοξάζεται το όνομα του Τριαδικού Θεού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης, αναφέρθηκε στο νόημα της ευαγγελικής περικοπής (Ματθ. η΄ 5-13). Ο Κύριος θαυμάζει την πίστη του Ρωμαίου εκατόνταρχου, ο οποίος έρχεται ενώπιόν Του με ταπείνωση να αιτηθεί βοήθεια όχι για τον εαυτό του αλλά για τον υπηρέτη του. Ο εκατόνταρχος κατάλαβε ότι έχει μπροστά του τον Αρχηγό του ζωής και του θανάτου, το Δημιουργό του σύμπαντος κόσμου, πιστεύει σ’ Αυτόν και είναι βέβαιος ότι μόνο με το λόγο Του μπορεί να σώσει τον αγαπητό του υπηρέτη: «Κύριε, οὐκ εἰμὶ ἱκανὸς ἵνα μου ὑπὸ τὴν στέγην εἰσέλθῃς· ἀλλὰ μόνον εἰπὲ λόγῳ, καὶ ἰαθήσεται ὁ παῖς μου» (Ματθ. η΄ 8). Ακολούθως, ο Χριστός προειδοποιεί τους παρόντες και όλους εμάς σήμερα ότι μερικοί που έχουν την εντύπωση ότι είναι οι «υἱοὶ τῆς βασιλείας» (Ματθ. η΄ 12) μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον εκλεκτό λαό θα βρεθούν στο «σκότος το εξώτερον» ένεκα της υψηλόφρονας γνώμης, ενώ άλλοι λαοί από «ἀνατολῶν καὶ δυσμῶν» θα αποδείξουν δια της πίστης και της ταπείνωσής τους ότι είναι όντως υιοί της βασιλείας. Επίσης, διδασκόμαστε ότι η πίστη επιβραβεύεται και ο Ιησούς Χριστός παρηγορεί τον άνθρωπο. Ο Χριστός δεν κάνει θαύματα, για να πιστεύσουν οι άνθρωποι, αλλά η πίστη έλκει τη χάρη και την επέμβαση του Θεού. 

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε σε όλους την πατρική αγάπη και τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, εξ ονόματος του οποίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθως, ο Επίσκοπος Μεσαορίας τέλεσε Τρισάγιο ενώπιον της προτομής του Εθνομάρτυρα Κυπριανού και κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ