Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Χαρακόπουλος με Μητροπολίτη Λαρίσης: Η Αγία Σοφία κινδυνεύει με μόνιμη καταστροφή

«Το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας της Πόλης στον ορθόδοξο κόσμο είναι ιδιαίτερα έντονο και το γεγονός αυτό το μαρτυρούν και οι εκκλησίες που και στις μέρες μας αφιερώνονται στην του Θεού Σοφία, όπως ο νεοαναγειρόμενος Ιερός Ναός στην πόλη της Λάρισας. Δυστυχώς, το σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης απειλείται πραγματικά μετά τη μετατροπή του σε τζαμί από την καθημερινή προσέλευση δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών, που χρησιμοποιούν το μνημείο ακόμη και για τη διανυκτέρευσή τους».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, στον οποίο επέδωσε τον τόμο «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ ενημέρωσε τον ιεράρχη της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας «για την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης», που έχει αναλάβει ο διακοινοβουλευτικός θεσμός των ορθοδόξων βουλευτών, «αλλά και για τις πρόσφατες φθορές που έχει υποστεί το μνημείο, γεγονός που παραδέχονται και στηλιτεύουν ακόμη και τα τουρκικά ΜΜΕ, που, προειδοποιούν ότι αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, ο Ναός θα έχει καταστραφεί ως το 2050. Η ζημία στην ιστορική επτάμετρη αυτοκρατορική πύλη, η μετατροπή του νάρθηκα σε παπουτσοθήκη, το ξύσιμο των τοίχων από ‘‘προσκυνητές’’, τα σπασμένα αρχαία μάρμαρα του δαπέδου, είναι μόνον η αρχή μιας προδιαγεγραμμένης καταστροφής ενός μνημείου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που λαμπρύνει την Κωνσταντινούπολη από τον 6ο αιώνα.

Κι όλα αυτά είναι αναπόφευκτες συνέπειες της αυθαίρετης και βέβηλης πράξης της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει τον Ναό σε τζαμί, αναγάγοντας το δίκαιο της ισχύος και της κατάκτησης σε υπέρτατη αρχή, και, ταυτόχρονα, καθιστώντας την Τουρκία κράτος αρνητή των πανανθρώπινων αξιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Μάξιμος χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «απέναντι σε αυτήν την ενέργεια δεν χωρούν γεωπολιτικοί και οικονομικοί υπολογισμοί. Απαιτείται η ομόθυμη καταδίκη και η λήψη κυρώσεων, που θα αναγκάσουν την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφασή της, πριν να είναι αργά. Σε αυτή την ευγενή εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές οι παραινέσεις και οι προτροπές του  πολυτάλαντου και χαρισματικού Μητροπολίτη Λαρίσης, τον οποίο και ευχαριστώ βαθύτατα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκδοση του Τόμου είναι μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΔΣΟ, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Διεθνούς της Γραμματείας, τον Σεπτέμβριο του 2020, ως απάντηση στη μονομερή και αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη. Μια απόφαση που προσβάλλει συνολικά τον Χριστιανισμό και θέτει σε κίνδυνο τη διαφύλαξη μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναγνωρισμένων από την UNESCO.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...