Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Θεοφάνεια: Το έθιμο της Ερμακιάς με τα κεριά στο νερό

Σύμφωνα με την ert.news, στους πρόποδες του Βερμίου στον οικισμό Ερμακιά, αναβιώνει ένα έθιμο, που θέλει τους κατοίκους να ζεσταίνουν τα νερά με κεριά κατά την ημέρα των Θεοφανείων.

Στην Ερμακιά, της Πτολεμαΐδος, ο αγιασμός των υδάτων, αποκτά μία άλλη διάσταση, καθιστώντας την θρησκευτική παράδοση κομμάτι της κοινωνικής ζωής και της ευζωίας των κατοίκων.

Όπως εξηγεί η Αγγελική Χρήστου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Ερμακιάς, το έθιμο έχει τις ρίζες του στην περίοδο της τουρκοκρατίας και είναι άγνωστο πως επικράτησε.

Σύμφωνα με την παράδοση, μετά την απόλυση της εκκλησίας οι πιστοί κατηφορίζουν  στο σιντριβάνι του χωριού, κρατώντας τα αναμμένα λευκά κεριά, όπου μετά τον αγιασμό των υδάτων, τα ρίχνουν στο νερό «για να ζεστάνουν τον μοναχογιό της Παναγίας. Ακολουθεί η κατάδυση του σταυρού και οι νέοι πέφτουν στο σιντριβάνι για να τον πιάσουν. Ο “τυχερός”, παίρνει την “ευλογία” και με τους υπόλοιπους επισκέπτονται τα σπίτια του χωριού, λαμβάνοντας δώρα για το καλό.

Η παράδοση παλαιότερα επέτασσε μετά την μεγάλη νηστεία των Χριστουγέννων να βαφτίζονται τα νεογέννητα παιδιά στον χώρο αγιασμού των υδάτων. Αυτό γινόταν στην παλιά εκκλησία, όπου υπήρχε μια θερμή πηγή και δεν υπήρχε κίνδυνος να κρυολογήσουν τα βρέφη. Αυτό το τελετουργικό έπαψε πλέον να τελείται.

Φέτος, λόγω της πανδημίας και των πολλών κρουσμάτων στην περιοχή, με απόφαση της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης και Εορδαίας, το έθιμο του καθαγιασμού των υδάτων περιορίζεται εντός των ναών. Επίσης, οι ιερείς δεν θα επισκεφτούν τις κατοικίες για την συνήθη παροχή αγιασμού. Εκείνο που παραμένει ως είχε είναι το μεσημεριανό τραπέζι, που για την ημέρα επιβάλλει κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ