Εκκλησία

Πάπας στην Λειτουργία των Χριστουγέννων: «Όχι άλλους θανάτους στο χώρο εργασίας!»

Κατά τη διάρκεια της Νυχτερινής Λειτουργίας της Γέννησης του Κυρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος αναλογίστηκς πώς ο Θεός έρχεται στον κόσμο με μικρότητα, ως μικροσκοπικό βρέφος, που πλησιάζει κοντά μας για να αγγίξει τις καρδιές μας. Ο Πάπας τέλεσε τη Λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου με μικρότερο εκκλησίασμα για τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θυμήθηκε πώς στο σκοτάδι, ένα φως λάμπει, ένας άγγελος εμφανίζεται, αναγγέλλοντας στους βοσκούς: «Σε εσάς γεννήθηκε σήμερα ένας Σωτήρας, που είναι ο Χριστός ο Κύριος». Για το πώς να βρουν τον «Θεό που κατέβηκε στη γη», τους κατευθύνει ο άγγελος προς το παιδί που είναι τυλιγμένο με σπάργανα, ξαπλωμένο σε μια φάτνη.


Στο κήρυγμά του, ο Πάπας σημείωσε την αντίθεση που τονίζεται στο Ευαγγέλιο, μεταξύ του μεγαλείου των κοσμικών δυνάμεων όταν ο Καίσαρας Αύγουστος διατάζει την απογραφή του κόσμου, με τη μικρή πόλη της Βηθλεέμ όπου βλέπουμε τη σκηνή του νεογέννητου, φτωχού παιδιού που βρέθηκε στη φάτνη. Το μήνυμα της Γέννησης είναι ότι «ο Θεός δεν σηκώνεται με μεγαλοπρέπεια, αλλά υποβιβάζει τον εαυτό Του στη μικρότητα», εξήγησε ο Πάπας, δείχνοντας ότι η μικρότητα είναι ο δρόμος που δείχνει ο Θεός για να μας πλησιάσει, να μας σώσει, να μας επαναφέρει σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία.
Η κεντρική εικόνα και το μήνυμα που συλλογιζόμαστε σήμερα είναι το Παιδί, πώς ο Θεός είναι εντελώς παρών στη μικρότητά Του, είπε ο Πάπας. Μας κάλεσε να «εκπλαγούμε από αυτή τη σκανδαλώδη αλήθεια». Επεσήμανε, επίσης, πώς «Αυτός που αγκαλιάζει το σύμπαν πρέπει να κρατιέται στην αγκαλιά του άλλου»,
Ο Πάπας επεσήμανε ότι η πρόκληση των Χριστουγέννων είναι να ρωτήσουμε εάν «μπορούμε να αποδεχτούμε τον τρόπο του Θεού να κάνουμε τα πράγματα», όταν η ανθρώπινη τάση μας είναι να αναζητούμε το εγκόσμιο μεγαλείο. "Ο Θεός δεν αναζητά δύναμη. Ζητά τρυφερή αγάπη και εσωτερική μικρότητα". Ο Πάπας ενθάρρυνε τους Καθολικούς "να ζητήσουν από τον Ιησού «τη χάρη της μικρότητας», προσκαλώντας Τον στην καθημερινή μας ζωή, στις οικογένειές μας, στις κοινότητές μας, ώστε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλο την ίδια αγάπη που δείχνει όταν έρχεται να κατοικήσει ανάμεσά μας, να υπηρετήσει "


Εμπιστευτείτε και έχετε ανοιχτή καρδιά


Καθώς προσκαλούμε τον Ιησού στις μικρές πτυχές της ζωής μας, χρειάζεται επίσης να Τον προσκαλέσουμε στη δική μας ζωντανή εμπειρία μικρότητας, εξήγησε ο Πάπας, εννοώντας τις δικές μας αδυναμίες, προβλήματα, πληγές και να συνειδητοποιήσουμε ότι ο Ιησούς μας υπενθυμίζει, ειδικά αυτή τη νύχτα, ότι μας αγαπά όπως ακριβώς είμαστε, είναι κοντά μας και ζητά την εμπιστοσύνη μας και μια ανοιχτή καρδιά. Αναγνωρίζοντας αυτό, καλούμαστε κι εμείς να αγκαλιάσουμε τον «Ιησού στα μικρά του σήμερα», αγαπώντας Τον στο ελάχιστο από τα αδέρφια και τις αδελφές μας, τους φτωχούς, τους ξεχασμένους και τους άπορους, καθώς σε αυτούς κάνει γνωστό τον εαυτό Του.


Ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Ιησούς γεννήθηκε κοντά στους φτωχούς και ξεχασμένους, και κάνοντάς το αυτό εξυψώνει τους αποκλεισμένους αποκαλύπτοντας πρώτα τον εαυτό Του σε αυτούς και όχι σε εκείνους που είναι σημαντικοί στα μάτια του κόσμου. Υπενθύμισε την αξιοπρέπεια όλων όσοι εργάζονται, ειδικά σε ταπεινές δουλειές, και την ανάγκη να γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου. Έτσι, είπε ο Πάπας, πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε «όχι άλλους θανάτους στο χώρο εργασίας!».

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι στη σκηνή των Χριστουγέννων, βλέπουμε επίσης τους Μάγους να προσκυνούν τον Κύριο, τους μορφωμένους και πλούσιους, δείχνοντας πώς ο Ιησούς φέρνει κοντά τους πλούσιους και τους φτωχούς στη Βηθλεέμ. «Τα πάντα ενοποιούνται όταν ο Ιησούς βρίσκεται στο κέντρο: όχι οι ιδέες μας για τον Ιησού, αλλά ο ίδιος ο Ιησούς, ο ζωντανός».

Και με σαφή οικουμενιστικά μηνύματα ο Πάπας μας ενθάρρυνε να «επιστρέφουμε στις καταβολές» και «τα ουσιώδη της πίστης, στην πρώτη μας αγάπη, στη λατρεία και τη φιλανθρωπία», όπως οι προσκυνητές του παρελθόντος, ως συνοδική και περιοδεύουσα Εκκλησία σήμερα. Η ενότητα της ανθρώπινης οικογένειας στη λατρεία του Κυρίου αντιπροσωπεύεται από την Αγία Οικογένεια, τους βοσκούς και τους Μάγους, οι οποίοι λάμπουν ως παράδειγμα για εμάς σήμερα «για να είμαστε μια λατρευτική, φτωχή και αδελφική Εκκλησία».

Καλώντας όλους να χαρούν, ο Πάπας κατέληξε: «Ας ξεσηκωθούμε, γιατί απόψε άναψε ένα φως, ένα ευγενικό φως, υπενθυμίζοντάς μας ότι, στη μικρότητά μας, είμαστε αγαπημένοι γιοι και κόρες, παιδιά του φωτός».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ