Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Λύσσαξαν οι Τουρκόψυχοι με τον “εξάψαλμο” του Αρχιεπισκόπου Κύπρου-Ποια ίσα δικαιώματα με τους Τουρκοκύπριους;

Από την Κύπρο μέχρι την Θράκη το φυσάνε και δεν κρυώνει οι Τουρκόψυχοι μετά την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Τους ενόχλησε ιδιαίτερα πως σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται ο κ.Χρυσόστομος υποστήριξε ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα» με την ελληνική πλειοψηφία.

Στην συνέντευξη φέρεται να έχει πει ακόμη: «Μπορώ να πω ότι ο Akıncı (σ.σ. σε σχέση με τον Τατάρ) ήταν περισσότερο Κύπριος παρά Τάταρος», προσθέτοντας συνοπτικά τα εξής:

«Αλλά πάντα καθοδηγούνται από την Άγκυρα. Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την άδεια και τη διαταγή του Τούρκου Προέδρου (...) Δεν διαπραγματευόμαστε με τους Τουρκοκύπριους, αλλά με την Άγκυρα, στόχος της οποίας είναι η ίδρυση ενός νόμιμου Τουρκοκυπριακού κράτους στην Κύπρο. Δυστυχώς, ο Έρσιν Τατάρ απαιτεί να συμφωνήσουμε να παραχωρήσουμε ίσα δικαιώματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα με την πλειοψηφία Ελληνοκυπρίων για διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν μπορεί να γίνει.

(...)

Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ούτε το 10% Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο. Οι καλοί Τουρκοκύπριοι έφυγαν. Η κατάσταση λοιπόν είναι δύσκολη, αλλά είναι δύσκολη όχι μόνο για εμάς, αλλά και για αυτούς. Αυτό που κρατούν είναι μια ψεύτικη κατάσταση. Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον μας, έχουν δίκιο, αλλά είναι και εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Μια λειτουργική λύση θα είναι καλή και για τις δύο κοινότητες».

Ερωτηθείς αν η Εκκλησία έχει καλές σχέσεις με τον θρησκευτικό ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χρυσόστομος απάντησε: «Έχουμε καλές σχέσεις με ανθρώπους που αισθάνονται πραγματικά Κύπριοι. Όχι όμως με αυτούς που είναι Τούρκοι και μετά Κύπριοι. Γιατί θέλουν τουρκικό κράτος στην Κύπρο. Δεν θέλουν να είμαστε ανάμεικτοι όπως ήμασταν στο παρελθόν», είπε.

 

Για την παρουσία και τις επαφές του προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη απάντησε: “Το καλό που θα συμβεί, πιστεύω, θα δει και τους ηγέτες άλλων κρατών. Είχε μια καλή ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη που πάντοτε λαμβάνεται υπόψη και με τις συναντήσεις που θα έχει πιστεύω ότι θα βγουν θετικά στοιχεία. Αλλά ως επί το πλείστον αυτές είναι ευχές που δεν εξαργυρώνονται. Είναι κάτι το να έχεις αρκετά κράτη υπέρ σου, δεν είναι εναντίον μας. Εκείνος που διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο είναι ο πρόεδρος της Αμερικής”

 

 

Αυστηρό μήνυμα στους Μητροπολίτες που αντιδρούν

 

Αποφασισμένος να λάβει δραστικά μέτρα για τους «αντάρτες» μητροπολίτες και κληρικούς, εμφανίζεται στη συνέντευξή του στην «Κ» ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου απερίφραστα ξεκαθαρίζει πως η περίοδος χάριτος στους αντιφρονούντες της πανδημίας τελείωσε και πως από τούδε και στο εξής όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου θα τιμωρείται. Η αυστηρή προειδοποιήσει του μακαριότατου έχει ως αποδέκτες τον μητροπολίτη Μόρφου, αλλά και απλούς κληρικούς από τους οποίους ζήτησε εγγράφως να δηλώσουν πίστη στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος αποκαλύπτει τι είπε στον Μόρφου Νεόφυτο στην τελευταία Ιερά Σύνοδο και τι του απάντησε ο ιεράρχης. Ο ίδιος δεν απορρίπτει πίσω από το αντιεμβολιαστές κληρικούς να κρύβονται παρασκηνιακές διεργασίες που σχετίζονται με τη διαδοχή του, όταν θα ανοίξει ζήτημα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ