Εκκλησία
Ενημερώθηκε στις:

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Τελεσίγραφο στους ανυπάκουους- Εξάψαλμος για τα περί διαδοχής του

Αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στους ιεράρχες που δεν πειθαρχούν και δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου σε σχέση με την διαχείριση της πανδημίας, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος όπως ανέφερε, θα τους δοθεί τελευταία ευκαιρία ώστε να απολογηθούν δημόσια, σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθούν κυρώσεις. 

Σε δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπος στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε πως «η Σύνοδος με πρόταση δική μου συμφώνησε απόλυτα, ότι όποιος παραβαίνει την απόφαση της θα του αποκόπτεται ο μισθός», προσθέτοντας πως σήμερα θα δώσει «εντολή στον αρχιγραμματέα να τους πάρει τηλέφωνο να δηλώσουν ότι δεν θα ξανακάνουν κάτι τέτοιο, να ζητήσουν συγγνώμη φανερά, σε αντίθεση περίπτωση παίρνει εντολή ο Γιάννος Χαριλάου ότι στο τέλος του μηνός δεν θα σταλεί ο μισθός στο άλφα βήτα ιερέα». 

Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, στα χέρια του έχει κατάλογο με ονόματα ιερέων, ενώ τόνισε πως έρευνες θα γίνονται συνεχώς. «Δεν ανήκουν μόνο σε μια συγκεκριμένη μητροπολιτική περιφέρεια, ανήκουν παντού. Δεν θα χαριστούμε κανενός και μάλιστα αν βρεθεί μητροπολίτης να διαμαρτυρηθεί, θα έχουμε να κάνουμε και με αυτούς. Ο μητροπολίτης θα έχει κάποιου είδους κυρώσεις, μπορούμε επίσης να διατάξουμε να σταματήσει το επιμίσθιο που δίνει η αρχιεπισκοπή στο ταμείου Κλήρου ότι για την επαρχία αυτή δεν θα δώσουμε. Δεν θα εναντιωθούν οι ιερείς εναντίον των μητροπολιτών».

Ερωτηθείς για το πόσοι μητροπολίτες είναι αυτοί που έχουν τις δικές τους απόψεις για την πανδημία, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «τουλάχιστον μέσα στην Σύνοδο δεν εκφράζονται, μπορεί να κρατούν μέσα τους απόψεις και δικαιούνται να έχουν, αλλά δεν είναι σωστό να κηρύττουν από την στιγμή που το θέμα δεν είναι πνευματικό. Εμείς πειστήκαμε από του γιατρούς που καλέσαμε στην Σύνοδο και εκείνο που απαιτεί η Σύνοδος είναι η εφαρμογή της απόφασης που είναι υποχρεωτική για όλους μας. Και για εμένα και για κάθε συνοδικό, όποιος δεν πείθεται από τις αποφάσεις της Συνόδου, είναι εκτός Συνόδου».

Ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε ξεκάθαρος για άλλη μια φορά, τονίζοντας πως «δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει», προσθέτοντας πως «για εκείνον που δεν εκτελεί κατά γράμμα την απόφαση της Συνόδου, πρέπει να αποβληθεί από την Σύνοδο και να χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε για ένα χρόνο, για δύο χρόνια ανάλογα τι θα αποφασίσει η Σύνοδος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για το κατά πόσο έγινε δεκτή αυτή η πρόταση από τους συνοδικούς, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «βεβαίως έγινε δεκτή, τουλάχιστον όταν το είχα θέσει δεν είδα καμία αντίδραση. Σιώπησαν όλοι. Και εγώ αναγκάστηκα στο τέλος να πως στους αδελφούς πέστε μου τις απόψεις σας και όταν εκφράστηκαν, οι δέκα ήταν υπέρ μου και δύο εναντίον μου. Και μάλιστα συνοδικός είπε, ''α δεν γίνεται αυτό, πρέπει η ψηφοφορία να είναι μυστική επειδή η παρουσία του Αρχιεπίσκοπου μπορεί να επηρεάσει''. Εγώ του απάντησα αμέσως, ''μυστική ψηφοφορία κάναμε όταν εκλέγαν μητροπολίτης, οι άλλες ψηφοφορίες γίνονται φανερές, δεν θα αλλάξω τώρα το καθεστώς της Συνόδου. Αν δεν σου αρέσει η πόρτα είναι ανοιχτή''. Ήμουν ξεκάθαρος, για μένα με κάτσατε στο σκαμνί, για εσάς τωρά; Η απόφαση της Συνόδου είναι αυτή και είναι υποχρεωτική για όλους μας. Όποιος παραβαίνει την εντολή της Συνόδου είναι υπόλογος. Εγώ θα τους δώσω και μια τελευταία ευκαιρία, θα βάλω τον αρχιγραμματέα να τους τηλεφωνήσει, να ζητήσουν φανερά συγγνώμη, με δήλωση γραπτή των ΜΜΕ».

Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας του, ο Μακαριότατος ανέφερε «το παλεύω, δεν μπορώ να πω ότι είμαι υγιείς, έχω τα προβλήματα μου αλλά είμαι στο σημείο που λέω άσε τον καρκίνο να κάνει την δουλεία του και εγώ να κάνω την δουλειά μου. Κατεβαίνω επί καθημερινής βάσης, δουλεύω, είμαι σε στενή επαφή με τον γιατρό μου, είμαι πολύ ευχαριστημένος». 

Τα περί συμμαχιών για την διαδοχή του

Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στα όσα γράφονται για την διαδοχή και για ενδεχόμενες συμμαχίες κληρικών, με τον ίδιο να μην κρύβει την δυσφορία του, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως το ζήτημα συζητήθηκε και στην Ιερά Σύνοδο, με τον Μακαριότατο να κουνάει το δάκτυλο στους μητροπολίτες. 

«Είχα πει στην Σύνοδο ότι καλά έχετε έναν αδελφό άρρωστο και περιμένετέ να πεθάνει για να πάρετε προαγωγή; Τους λέω δεν ντρέπεστε; Τους ρώτησα στην Σύνοδο. Ξεκίνησαν οι προεκλογικές καταστάσεις. Αυτό δεν είναι εκ μέρος τους φρόνιμο. Μάλιστα αυτό συνέβη και πριν τρία χρόνια, μόλις έκανα εγχείρηση στο έντερο τότε, πήγαινα στον γιατρό και ο γιατρός ήταν πολύ στεναχωρημένος που μου είπε ειρωνικά, ''πολύ σε αγαπούν οι αδελφοί σου''.  Αυτό είναι ανεπίτρεπτο, δεν μπορούσα να το σκεφτώ ποτέ όταν ήμουν μητροπολίτης για τον αδελφό μου, να σκεφτώ να φύγει για να πάρω προαγωγή».

Πρόσθεσε επίσης, ότι «προχθές με θύμωσαν τόσο πολύ που τους τα είπα έξω από τα δόντια και πιστεύω να αντιλήφθηκαν ότι τα εννοούσα. Μάλιστα τους είπα θέλω να παραδώσω μια εκκλησία υψηλού επιπέδου, δεν θέλω φεύγοντας να την έχω στο πεζοδρόμιο. Είτε σας αρέσει είτε δεν σας αρέσει. Γι’ αυτό ελάτε να εργαστούμε όλοι να έχουμε εκκλησία σε ψηλό επίπεδο, διαφορετικά θα έχουμε κυρώσεις».

Ο Αρχιεπίσκοπος, όπως και σε προηγούμενες του δηλώσεις, ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται σε καμία περίπτωση να παραιτηθεί.

«Έχω παρακαλέσει τον μητροπολίτη Πάφου και δεν ντρέπομαι να το πω, και του είπα, αν αντιληφθεί ότι έχασα το μυαλό μου και δεν μπορώ να σκεφτώ να έρθει να μου πει να παραιτηθώ. Ελπίζω να μην χάσω το μυαλό μου, αλλά από την στιγμή που δεν δουλεύει το μυαλό κάποιου μόνο ζημιά κάνει, πρέπει να φεύγει. Όσο το μυαλό κάποιου είναι καλό και να μην κινούνται τα χέρια και τα πόδια του, πάλι μπορεί να διευθύνει. Ελπίζω ο Θεός να μην επιτρέψει να φτάσω σε εκείνο το σημείο».

Σε ερώτηση εάν θα υποδείξει τον διάδοχο του, ο Αρχιεπίσκοπος ήταν κάθετος, αναφέροντας πως αυτό είναι απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ