Εκκλησία

Ιλαρίων: Οι ΗΠΑ θέλουν την αποξένωση της Ελληνικής Ορθοδοξίας από τη Ρωσική Ορθοδοξία

Πρόσφατες δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ μαρτυρούν την άμεση συμμετοχή του στην πρόκληση διάσπασης στον Ορθόδοξο κόσμο που προκλήθηκε από τη δημιουργία στην Ουκρανία της νέας σχισματικής οργάνωσης «OCU» και της «αναγνώρισής της» από έναν αριθμό Προκαθημένων.

Η άποψη αυτή εκφράστηκε από τον πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτη Βόλοκολαμσκ Ιλαρίων , σχολιάζοντας τη δήλωση του Mike Pompeo, ο οποίος, συνοψίζοντας τις δραστηριότητές του ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε κάποια πράγματα και για θέματα της θρησκευτικής ελευθερίας. Σύμφωνα με τον Πομπέο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βοήθησαν τον «Μητροπολίτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» να αποφύγει τη ρωσική επιρροή.

«Οι Αμερικανοί πολιτικοί λένε χωρίς ντροπή ότι ελέγχουν όχι μόνο τις πολιτικές ελίτ, τους πολιτικούς ηγέτες άλλων κρατών, αλλά επίσης επεμβαίνουν εντελώς στην ενδοεπιχειρησιακή πολιτική», τόνισε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας επεσήμανε ότι ο Μ. Πομπέο θεωρεί ότι δικαιούται να παρέμβει στις εκκλησιαστικές υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος όχι μόνο δεν κατέχει καμία θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά δεν είναι καν Ορθόδοξος Χριστιανός. Και τα λόγια του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για την «απελευθέρωση από τη ρωσική επιρροή» ενός συγκεκριμένου «Ουκρανού Μητροπολίτη» σημαίνουν ότι υποστήριξε τη διάσπαση.

Όπως πιστεύει , μπορεί κανείς να πει κανείς ότι «αυτός ο διαχωρισμός εμπνεύστηκε από τις αμερικανικές αρχές, επειδή έχουν ζήσει από καιρό με την ελπίδα για περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας», το οποίο, κατά τη γνώμη τους, σημαίνει «μια περαιτέρω αποδυνάμωση της Ορθοδοξίας».

«Επομένως, αναπτύχθηκε μια πολιτική στρατηγική, η οποία αποσκοπούσε πρώτα στην αποξένωση της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική Εκκλησία και στη συνέχεια στην αποξένωση της Ελληνικής Ορθοδοξίας από τη Ρωσική Ορθοδοξία», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ