Εκκλησία

"Πατέντα” για την Θεία Κοινωνία από την Εσθονική Εκκλησία

Μια απόφαση που πλασάρεται ως καινοτομία λόγω της πανδημίας και των ιδιαίτερων συνθηκών στον εκκλησιασμό, αλλά που σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, έλαβε η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Εσθονίας που πρόσκειται στο Πατριαρχείο της Μόσχας.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωσή της, έλαβε υπόψιν την έκκληση του Υπουργείου Υγείας και, για λόγους πρόληψης έναντι του κορονοϊού, συνέταξε ένα σύνολο κανόνων που θα ισχύουν στις εκκλησίες.

Εκτός από τα γενικά αποδεκτά μέτρα όπως η απολύμανση των χεριών στην είσοδο και η χρήση μάσκας, η Σύνοδος αποφάσισε να καταργήσει στις εκκλησίες το προσκύνημα με φιλί σε εικόνες, και στον Σταυρό και την ευλογία με λάδι. Επίσης, αντί να φιλούν το χέρι του ιερέα, οι ενορίτες θα περιοριστούν στο να σκύβουν.

Η...πατέντα όμως αφορά στην ανέπαφη Θεία κοινωνία του λαϊκού. «Κατά τη διάρκεια της Θείας κοινωνίας, κάθε λαϊκός πρέπει να ανοίξει το στόμα του με πλάτη, ρίχνοντας το κεφάλι του πίσω, έτσι ώστε ο ιερέας να μπορεί να περάσει την Κοινωνία χωρίς να αγγίξει τα χείλη, τα δόντια ή τη βλεννογόνο του στόματος», έτσι περιγράφει το περιοδικό Synod τη νέα μέθοδο.

Κατά τα άλλα οι ψάλτες και τα μέλη της χορωδίας μπορούν να είναι χωρίς μάσκα, αλλά πρέπει να διατηρούν την ασφαλή απόσταση μεταξύ τους.

Σε μικρούς ναούς, συνιστάται να εξετάζεται η δυνατότητα προεγγραφής για Λειτουργίες εάν υπάρχει δυνατότητα...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...